Mutatjuk, mi él a telefonkijelzőkön; az eredmény ijesztő

Vágólapra másolva!
Napjainkban az okostelefonok életünk elengedhetetlen kellékeinek számítanak. Sokan már alvás előtt is a közösségi média görgetésével töltik az utolsó ébren töltött perceket. Azonban egyre több tudományos kutatás figyelmeztet arra, hogy az ágyban történő telefonhasználat nemcsak az alvásunkat zavarhatja meg, hanem ennél is súlyosabb egészségügyi kockázatoknak tehet ki minket.
Vágólapra másolva!

Egy új kutatás szerint az okostelefonok akár kórokozók melegágyai is lehetnek, és olyan veszélyes baktériumokat hordozhatnak, amelyek jellemzően csótányok ürülékében rejtőznek. Ez különösen aggasztó annak fényében, hogy egy átlagos felhasználó naponta több mint 2600 alkalommal érinti meg a készülékét. Ha a telefonok képernyője nincs rendszeresen tisztítva, a felületen felhalmozódhatnak a kártékony mikrobák, ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek – írja a Daily Mail.

A súlyos betegségeket okozó  Pseudomonas aeruginosa a telefonkijelzők gyakori lakója
A súlyos betegségeket okozó  Pseudomonas aeruginosa a telefonkijelzők gyakori lakója
Fotó: BSIP via AFP / BSIP via AFP/COLLANGES / IMAGE POINT FR / BSIP

Az okostelefonok borzasztó lakói

Egy nemrégiben végzett kísérlet során egy kutatócsoport tíz okostelefonról és tíz okosóráról vett mintákat, amelyeket laboratóriumban táptalajra helyezett, majd figyelte, mi történik. Az eredmények szerint a legszennyezettebb eszközök egyértelműen az okostelefonok voltak; 

több baktérium volt rajtuk, mint a távirányítókon vagy a WC-k ülőkéjén.

Az egyik leggyakoribb baktériumnak a Pseudomonas aeruginosa számított; egy olyan mikroorganizmus, amely gyakran megtalálható csótányok ürülékében. Ez különösen veszélyes lehet azok számára, akik rendszeresen magukkal viszik a telefonjukat az ágyba. 

Egy felmérés szerint az emberek 74%-a alszik az okostelefonja közelében, ami lehetőséget teremt a baktériumoknak arra, hogy közvetlenül érintkezzenek a bőrrel.

Ágyunk ideális környezet a kórokozó baktériumok számára

Az ágy meleg és nedves környezete ideális táptalajt biztosít a baktériumok szaporodásához. Egy átlagos ember éjszaka akár 700 millilitert is izzadhat, ami a 20 Celsius-fok körüli ágyhőmérséklettel párosítva tökéletes közeget biztosít a kórokozóknak. 

Bár a Pseudomonas aeruginosa a legtöbb egészséges embernél nem okoz végzetes problémákat, a legyengült immunrendszerű egyéneknél akár súlyos betegségekhez, például tüdőgyulladáshoz, húgyúti fertőzésekhez és szepszishez vezethet.

A Pseudomonas aeruginosa a csótányok ürülékében is megtalálható
A Pseudomonas aeruginosa a csótányok ürülékében is megtalálható
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Hogyan védekezhetünk?

A jó hír az, hogy viszonylag egyszerű módszerekkel csökkenthetjük a fertőzések kockázatát. Ha alkoholos törlőkendővel vagy UV-fénnyel rendszeresen fertőtlenítjük a kijelzőket, akkor hatékonyan eltávolíthatjuk a rajtuk élő mikrobákat. Érdemes külön figyelmet fordítani azokra a felületekre, amelyek közvetlenül az arcunkkal érintkeznek, ilyen például a telefonok vagy az okosórák képernyője.

Japánban a Narita Nemzetközi Repülőtéren már kísérleti jelleggel használnak „telefonpapírt” is a mosdókban. Ezzel a telefonokat tudjuk fertőtleníteni a WC használata után.

A tudatosság hiányát az egészségünk bánja

Szomorú statisztikai adat, hogy az emberek fele nem fordít elég figyelmet a telefonképernyő tisztán tartására, pedig bizonyítottan ez a legjobb módja számos súlyos fertőzés elkerülésének. Emellett hasznos lehet, ha kevesebbet érintjük az okostelefonunkat, távolabb tartjuk az arcunktól és éjszaka minél messzebbre visszük az ágytól. Az is sokat segíthet, ha lefekvés előtt szüneteltetjük a kütyühasználatot; ez a gyakorlat nemcsak a kórokozókat tartja távol, de alvásunkat is segíti.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!