A tüdőrák előrehaladását megállító gyógyszer-kombinációt találtak az orvosok

Vágólapra másolva!
Egy új gyógyszerkombináció több mint 40%-kal hosszabb ideig állította meg a tüdőrák előrehaladását, mint a szokásos kezelés. A tüdőrák a világ vezető rákos halálozási oka, évente mintegy 1,8 millió ember halálát okozza.
Vágólapra másolva!

A betegség előrehaladott formáiban szenvedők túlélési esélyei különösen rosszak, amikor a daganat már elterjedt. A globális tanulmány adatai szerint azok a tüdőrák előrehaladott formáival diagnosztizált betegek, akik az amivantamab és a lazertinib kombinációját kapták, átlagosan 23,7 hónap után még mindig életben voltak, és betegségük nem fejlődött tovább. A standard gyógyszert, az osimertinibet használó betegek átlagos progressziómentes túlélése 16,6 hónap volt - állapította meg a vizsgálat, amelyet a The Guardian folyóirat ismertetett. 

tüdőrák
Tüdőrák (illusztráció)
Fotó: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY

A tüdőrák kezelése célzott kezelésekkel 

Martin Forster professzor, a University College kórház onkológusa és a vizsgálat vezető brit kutatója elmondta: „A tüdőrákot kiváltó biológia jobb megértése vezérelte e célzott terápiák kifejlesztését.” 

„Elképesztő látni, hogy ez az új kombináció hosszabb rákkontrollt mutat, mint az osimertinib, amely maga is áttörést jelentő kezelés volt csak néhány évvel ezelőtt” –

 tette hozzá a professzor. 

A 3. fázisú vizsgálatba 1074 beteget vettek fel 2020 és 2022 között olyan országokból, mint 

  • az Egyesült Királyság, 
  • az Egyesült Államok, 
  • Ausztrália, 
  • Franciaország, 
  • Brazília, 
  • India 
  • és Kína. Mindegyiküknek a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) előrehaladott formája volt, a betegség leggyakoribb formája. 
tüdőrák
Tüdőráksejt (illusztráció)
Fotó: Science Photo Library via AFP

A vizsgálatban részt vevők mindegyikben megtalálható volt az epidermális növekedési faktor receptor (EGFR) génjének mutációja is, amely a globális tüdőrákos esetek negyedében, Ázsiában pedig az esetek mintegy 40%-ában fordul elő. 

A rákos betegek körében az EGFR-mutáció gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, és azoknál, akik soha nem dohányoztak, vagy könnyű dohányosok voltak. 

A vizsgálatban részt vevő betegek véletlenszerűen kapták az amivantamab és a lazertinib gyógyszer-kombinációt; a betegek e csoportjának standard kezelését, az osimertinibet; vagy a lazertinibet. 

Az amivantamab egy monoklonális antitest, míg a lazertinib egy tirozinkináz-gátló. Mindkét gyógyszer a rákos sejteket veszi célba, hogy gátolja azok osztódását. 

Prof. Raffaele Califano, onkológus szakorvos, a vizsgálat vezető kutatója a Christie-ben, azt mondta: 

„A két gyógyszer kombinálásával, amelyek különböző módon akadályozzák meg a rák növekedését, jelentősen javul a progressziómentes túlélési arány a jelenleg használt gyógyszerhez képest. A tüdőrák túlélési aránya még mindig nagyon alacsony a betegség más típusaihoz képest, ezért örvendetes, hogy ilyen pozitív eredményeket látunk.” 

Augusztusban az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság jóváhagyta a gyógyszerkombinációt. A vizsgálatban részt vevő orvosok remélik, hogy a kezelés a jövőben széles körben elérhető lesz. 

Precíziós orvoslás 

A vizsgálatban részt vevő orvosok szerint a gyógyszerkombináció a kezelés egy újonnan kialakuló, precíziós orvoslásnak nevezett terület részét képezi. 

A precíziós orvoslás fejlődése új, az egyének sajátos jellemzőihez, például a személy genetikai felépítéséhez vagy a beteg daganatának genetikai profiljához igazított kezelésekhez vezetett. 

 „Ez a precíziós megközelítés egyre több betegünk számára javítja az eredményeket, mivel új gyógyszereket fejlesztenek ki az egyre több tüdőrákos betegnél azonosított sebezhetőségek kihasználására” – mondta Forster.

tüdőrák
Célzott rákkezelés (illusztráció)
Fotó: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY

 

Anna Kinsella, a Cancer Research UK kutatási információs menedzsere jó hírnek nevezte az eredményeket, mivel a gyógyszerkombinációt kapók több időt tölthetnek szeretteikkel. 

„A rákkutatás aranykorát éljük, amikor a rákos megbetegedések okainak jobb megértése új és jobb módszerekkel segíti a betegség legyőzését” 

- tette hozzá Kinsella. „Az ehhez hasonló kutatások több embernek segítenek abban, hogy hosszabb és jobb életet élhessenek, megszabadulva a ráktól való félelemtől.” 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!