Undorító állatok inváziója fenyegeti Magyarországot

A kukacszerű pondrók időnként nagy tömegben gyűlhetnek össze.
A kukacszerű pondrók időnként nagy tömegben gyűlhetnek össze.
Fotó: Getty Images
Vágólapra másolva!
Ahogy hűvösebbre fordul az idő, egyre több ház környékén bukkannak fel azok az apró, fekete, kukacszerű lények, amelyek a lakásba jutva komoly riadalmat okozhatnak. Sokan nem tudják, hogy valójában mik is ezek a gusztustalan pondrók, amelyek ilyenkor ősszel nem egy esetben tömegesen jelennek meg a zöldövezeti területeken.
Vágólapra másolva!

A hűvösre fordult októberi estéken egyre gyakrabban tűnhetnek fel főleg a kertvárosi területeken a zöldövezeti lakásokba is bejutó pondrók, amelyek a legtöbb emberből undort, illetve irtási vágyat váltanak ki. Mi tagadás, ezek az apró, jellemzően 2-3 cm hosszú kukacszerű és kellemetlen szagot árasztó állatok valóban nem nevezhetők kellemes jeenségnek.

Sokak számára undorító látványt jelent a "pondró", ami valójában nem is féreg, hanem egy ezerlábú-féle
Sokak számára undorító látványt jelent a "pondró", ami valójában nem is féreg, hanem egy ezerlábú-féle
Fotó: Dreamsteame.com

 

                             Pondrók vagy kukacok? Nem, hanem ezerlábúak!


Többnyire kukacoknak nézik ezeket a gilisztaszerű teremtményeket, pedig valójában semmi közük sincs a férgekhez. A Magyarországon is honos és időnként tömegesen megjelenő vaspondrók ( Julidae) ugyanis nem férgek, hanem a rovarokhoz hasonlóan ízeltlábúak (Arthropoda), melynek törzsén belül az önálló osztályt alkotó ikerszelvényesekhez (Diplopoda), még közelebbről pedig az ezerlábúakhoz (Chilognatha) tartoznak.

A vaspondrók elsősorban a korhadékos, növányi maradványokban gazdag élőhelyeket kedvelik 
Fotó: Wikimedia Commons

 A vaspondró népi eredetű elnevezés, ami valószínűleg a kemény, meszes és gyűrű formájú szelvényekből álló féregszerű megjelenést adó testfelépítésükre utal. Sokak számára ijesztő, vagy undorító kinézetük ellenére azonban ezek a „pondrók” nem jelentenek semmiféle valós veszélyt. A vaspondrók korhadékevő ezerlábú-félék, amelyek elhalt növényi anyagokkal, avarral, korhadt fatörmelékkel táplálkoznak, ezért fontos szerepet játszanak a humusz képződésében. A vaspondró, ha megzavarják, illetve ha fenyegetve érzi magát, az ötödik vagy hatodik szelvényében lévő mirigy segítségével kellemetlen szagot bocsát ki.


Hogyan lehet védekezni a pondróinvázió ellen?


A „pondrók” száma augusztus végétől fokozatosan megszaporodhat, az inváziójuk csúcsa pedig októberre esik. A vaspondrók eddig ismert legtömegesebb inváziója 1995 őszén történt Magyarországon. 

Balassagyarmaton és környékén augusztus végétől kezdve szinte minden este elözönlötték a házakat.

 Az ellenük bevetett hagyományos rovarölő-szerek csak közepes hatékonyságúnak bizonyultak a rendkívül szívós ezerlábúakkal szemben. A súlyos invázió csak a téli fagyok beálltával szűnt meg teljesen. Októbertől azért nőhet meg látványosan a számuk, mert a hűvös idő beálltával elkezdik keresni az áttelelésükre alkalmas védett helyeket.

 A vaspondrók Magyarországon is elterjedt ízeltlábúak
Fotó: www.insecte.org

 Általában a talajban húzzák meg magukat, de ha túlzottan elszaporodtak vagy a természetes élőhelyeiket éri kedvezőtlen változás, nagyobb számban bukkanhatnak fel a kertvárosi lakásokban is. A lakásba bejutva egyébként gyorsan elpusztulnak, mivel itt még a rövid idejű túléléshez is hiányoznak az életfeltételeik. A kertekben összehalmozott avar és fatörmelék, illetve a komposztálók különösen vonzó élőhelynek számítanak a vaspondrók számára, ahol nagy tömegben verődhetnek össze. A rovarcontrol.hu weboldal szerint elsősorban fizikai kirekesztéssel érdemes védekezni a vaspondrók lakásba jutása ellen. A szakemberek a pondrók lakásban való tömeges megjelenése esetén a porszívóval, söprűvel való eltávolításukat ajánlják, de bizonyos rovarirtó-szerek is hatásosan bevethetők ellenük.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!