Váratlan felfedezés: a nátha és az influenza autizmust okozhat

Vágólapra másolva!
A tudósok évtizedek óta küzdenek az autizmus eredetének rejtélyével. Egy új tanulmány szerint a terhesség alatti megfázás vagy influenza lehet felelős az autizmus kialakulásáért.
Vágólapra másolva!

Kimutatták, hogy amikor az anya immunrendszere felpörög egy vírusfertőzésre válaszul, az hátráltathatja a növekvő baba agyának fejlődését. A nőnemű embriók védettnek tűntek ezektől a hatásoktól, de a hímnemű embriók egyharmada valamilyen mértékben érintett volt az egereken végzett kutatás szerint. Ez összhangban van azzal a ténnyel, hogy az autizmus gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál, mondta a New York-i Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) kutatócsoportja. Az eredményekről a Daily Mail számolt be. 

autizmus
Az autizmus spektrumzavar oka lehet a várandós anya nátha vagy influenza vírussal való fertőzése
Fotó: Science Photo Library via AFP/PEAKSTOCK / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Autizmus vizsgálata egereken 

A kutatók vírusfertőzést szimuláltak egerekben, és követték a magzat reakcióját arra, ahogyan az anya immunrendszere reagált a megfázás vagy influenza vírusára, amit anyai immunaktivációnak (MIA) neveznek. 

Az MIA akkor aktiválódik, amikor az immunrendszer nagy sebességre kapcsol, megnövelve a citokinek és kemokinek szintjét, amelyek átjuthatnak a placentán és a baba vér-agy gátján. 

A kemokinek úgy küzdenek az influenza ellen, hogy más immunsejteket, például citokineket mozgatnak a fertőzés helyszínére. A citokinek olyan kis immunsejtek, amelyek más immunsejtek megidézésével küzdenek a káros kórokozók ellen, és olyan tüneteket okoznak, mint a láz, orrfolyás és testfájdalom. 

Mivel a magzat agya az anyaméhben nagyon érzékeny a környezeti jelekre, ez a reakció viselkedési problémák széles skáláját okozhatja, beleértve az autizmus spektrumzavarhoz hasonló szociális zavarokat. 

Irene Sanchez Martin, a CSHL posztdoktori hallgatója elmondta, hogy egerekkel végzett legutóbbi kísérletei azt mutatták, hogy amikor az anya vírust kapott, az embrió agyának fejlődése lelassult. 

A megfázás vagy influenza hatása a magzat agyára 

Sanchez Martin arra összpontosított, hogy a megfázás vagy influenza okozta szülés előtti gyulladás hogyan hat a fejlődő magzat agyára. Munkájában nem vizsgálta azokat az egyéb tényezőket, amelyek az anyák immunrendszerének túlhajtását okozzák, mint például a vakcinára adott válasz, az elhízás vagy az alapbetegségek. 

Úgy gondolják, a szülés előtti gyulladás hatással van arra, hogy a növekvő baba agya hogyan szervezi a sejteket és szinapszisokat összekötő neurális hálózatokat. Ha ezek megzavarodnak, az agyban csökkenhet a neuronok és szinapszisok száma, ami összefüggésbe hozható az autizmus kialakulásával. 

Sanchez Martin tanulmányának egyik legjelentősebb áttörése azt mutatta, hogy bár a női embriók látszólag védettek a MIA-tól, a férfi embriók mintegy egyharmada az autizmusnak megfelelő agyfejlődési lemaradás jeleit mutatta. 

Ez egybevág a statisztikai adatokkal, miszerint az autizmus gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél, 100 fiúból négy, 100 lányból egynél jelentkezik a rendellenesség az Egyesült Államokban. 

További kutatásokra van még szükség ahhoz, hogy feltárják a kapcsolatot az immunrendszer vírusra adott reakciója és a magzatra gyakorolt hatása között. 

autizmus
Fontos az autizmus spektrumzavar minél korábbi felismerése
Fotó: NurPhoto via AFP/Eyepix/NurPhoto

Az Egyesült Államokban jelenleg több mint 5,4 millió embert diagnosztizálnak autizmussal, és 40–80 százalékuk valószínűleg genetikai eredetű, de ez még mindig azt jelenti, hogy 20–60 százalékukat más tényezők okozzák. 

A korai diagnózis felállítása kulcsfontosságú az autizmus esetében, mivel jelenleg nincs gyógymód, és évekig tart a rendellenesség vizsgálata és diagnosztizálása.

 

Sanchez Martin elmondta, hogy a kutatása még korai stádiumban van, és még több vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy a megfázás és az influenzavírusok és az autizmus között végleges kapcsolatot lehessen kijelenteni. 

Ugyanakkor bízik abban, hogy a jövőbeni eredmények segíthetnek az orvosoknak felismerni az autizmus korai figyelmeztető jeleit még a gyermek születése előtt. 

Egyre több autizmus spektrumzavart ismernek fel 

A gyermekek körében az autizmus egyre gyakoribb az Egyesült Államokban: a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) jelentése szerint 2000-ben becslések szerint minden 150 nyolcéves gyermekből egy autista volt. 2020-ra azonban ez a szám ugrásszerűen megnőtt, és minden 36 nyolcévesből egy autista volt. 

Magyarországon a 8 évesek körében mért legutóbbi adatok szerint minden 54. gyermek esetében igazolható az állapot. Ez az ezredfordulón mért gyakoriság sokszorosa.

Valószínűleg azonban ennél is sokkal gyakoribb ez az idegrendszeri fejlődési zavar, mivel a teoretikus előforduláshoz képest a gyermekek csupán töredéke, mintegy fele jut diagnózishoz. 

A növekedés annak tudható be, hogy az orvosok egyre jobban felismerik az autizmus eseteit, és egyre nagyobb figyelem övezi a rendellenességet. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!