Hamarabb meghalhat, akinek ilyen vércsoportja van

Vágólapra másolva!
Egy nemrégiben megjelent tanulmány kimutatta, hogy az A vércsoportú emberek hajlamosabbak lehetnek a 60 éves kor előtti stroke-ra, mint a más vércsoportokkal rendelkező személyek. Ez az eredmény különös figyelmet kapott a tudományos világban, mivel a vércsoportot eddig nem tartották komoly tényezőnek a stroke kialakulásában.
Vágólapra másolva!

A vércsoportok a vörösvértestek felszínén található különböző kémiai anyagok alapján kerülnek meghatározásra. A legismertebb típusok az A és a B csoportok, amelyek külön-külön (A vagy B), vagy együtt (AB) is jelen lehetnek, illetve teljesen hiányozhatnak (0). Még ezeken a fő vércsoportokon belül is előfordulnak kisebb genetikai variációk, amelyek vizsgálatával további ismereteket szerezhetünk a vérképzésről és az ezzel kapcsolatos betegségekről.

Összefüggés van az A vércsoport és a nagyobb stroke-kockázat között
Összefüggés van az A vércsoport és a nagyobb stroke-kockázat között
Fotó: Science Photo Library via AFP

Egy 2022-ben publikált genomikai tanulmány jelentős összefüggést talált az A vércsoport egyik alcsoportja, az A1 és a korai stroke kockázata között. 

A kutatók 48 genetikai vizsgálat adatait gyűjtötték össze, amelyekben mintegy 17 000 stroke-os és majdnem 600 000 stroke nélküli személy adatai szerepeltek, mindannyian 18 és 59 év közöttiek.

Pontosan milyen összefüggést találtak a vércsoport és a stroke között?

A kutatás során a tudósok felfedeztek két genetikai régiót, amelyek szorosan összefüggtek a korai stroke kockázatával. Az egyik ezek közül egybeesett a vércsoportért felelős gének helyével. A vércsoport-specifikus gének elemzése alapján kiderült, hogy azok, akiknek génjei az A vércsoport egyik változatát kódolják, 16 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek stroke-ot 60 éves koruk előtt, mint más vércsoportú emberek. Ezzel szemben azok, akiknek génjei a 0 vércsoportot kódolták, 12 százalékkal alacsonyabb stroke-kockázatot mutattak.

Mivel magyarázhatók a különbségek?

Bár a kutatás kimutatta, hogy az A vércsoporthoz tartozók esetében megnövekedett a stroke veszélye, a kutatók hangsúlyozták, hogy az emelkedett kockázat viszonylag alacsony, így nincs szükség fokozott orvosi szűrésre vagy különleges elővigyázatosságra. Dr. Steven Kittner, a tanulmány egyik vezető szerzője szerint 

az összefüggés valószínűleg a véralvadási tényezőkkel, a vérlemezkékkel és az érfal sejtjeivel kapcsolatos, amelyek mind szerepet játszanak a vérrögök kialakulásában.

A stroke-ot átélt emberek többsége általában idősebb, hiszen az ilyen események az esetek háromnegyedében 65 év felett következnek be. 

  • Érdekes módon a kutatók megállapították, hogy az A vércsoporttal kapcsolatos stroke-kockázat nem érvényesült a 60 év felettiek esetében, ami azt sugallja, hogy a fiatalabb korban bekövetkező stroke-ok más mechanizmusokhoz köthetők. 

Például míg idősebbeknél inkább az érfalakban lerakódó zsírok (plakkok) okozzák a gondot, addig a fiatalabbaknál főként a vérrögök a felelősek a stroke-ért.

Messze nincs még minden kérdés megválaszolva

A kutatás újabb kapukat nyitott meg a stroke okainak megértésében, különösen a fiatalabb korban bekövetkező eseteknél. Mivel a vizsgálatban résztvevő személyek többsége európai származású volt, a tudósok szerint további, változatosabb populációk bevonásával végzett kutatásokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük a vércsoport és a stroke közötti összefüggéseket.

A kutatás megállapította azt is, hogy a B vércsoporthoz tartozók körülbelül 11 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek stroke-ot, kortól függetlenül.

Összességében a kutatás eredményei érdekes betekintést nyújtanak abba, hogy hogyan befolyásolhatják a vércsoportok a stroke kialakulásának kockázatát, különösen fiatalabb korban. További vizsgálatok szükségesek annak érdekében, hogy még pontosabban megértsük a mögöttes folyamatokat és megfelelő megelőzési módszereket dolgozzunk ki.

A teljes tanulmány a Neurology tudományos szakfolyóiratban olvasható.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!