Soha nem látott képet közöltek a világegyetemről

Vágólapra másolva!
Az Európai Űrügynökség (ESA) Euclid űrteleszkópja olyan lenyűgöző felvételeket készített az univerzumról, amelyek segíthetnek válaszokat találni a fizika és a kozmológia alapvető kérdéseire. Az eddig közzétett képek egy olyan készülőfélben lévő „kozmikus atlasz” első szeletei, amelynek célja többek között a sötét anyag és sötét energia szerepének bemutatása a világegyetem felépítésében.
Vágólapra másolva!

Az Euclid teleszkóp első képeinek mozaikja több mint 14 millió galaxist örökít meg, ezek mindegyike a déli égbolton található – írja a New Scientist magazin. Az eredmény egy olyan projekt első lépése, amely a világegyetemről készült eddigi legnagyobb és legpontosabb térkép megalkotását tűzte ki célul. A most vizsgált égboltrész körülbelül 500-szor nagyobb a teliholdnál,  és a leendő teljes térkép 1 százalékát képviseli. A mozaik összesen 260 kisebb képből áll össze.

Az Euclid által készített mozaik a világegyetem csupán egy kis szeletébe nyújt betekintést
Az Euclid által készített mozaik a világegyetem csupán egy kis szeletébe nyújt betekintést
Fotó: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, CEA Paris-Saclay, image processing by J.-C. Cuillandre, E. Bertin, G. Anselmi

Carole Mundell, az ESA tudományos igazgatója szerint a térkép hatalmas méretét nehéz felfogni. 

A kép teljes felbontásban való megjelenítéséhez több mint 16 000 4K-s TV képernyőjére lenne szükség”

 – mondta Mundell az október 15-én Olaszországban megrendezett Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson.

A világegyetem térképe: galaxisok, szupermasszív fekete lyukak és gravitációs hullámok

A térképen nemcsak galaxisokat figyelhetünk meg, hanem a Tejútrendszer por- és gázrétegeit is, amit „galaktikus cirrusznak” nevezünk. A részletesebb vizsgálat felfedi a több száz millió fényévre lévő, egymással kölcsönhatásban álló galaxisokat, némelyikük közepén szupermasszív fekete lyuk található. Ezek a fekete lyukak olyan gravitációs hullámokat képezhetnek, amelyek a Földön is mérhetők.

8 milliárdnyi galaxist tartalmazhat majd az elkészült térkép

A következő hat évben az Euclid teleszkóp autonóm módon vizsgálja majd az égbolt körülbelül egyharmadát, amelyen mintegy 8 milliárd galaxist fedezhet fel. Ezen galaxisok mindegyike több milliárdnyi csillagot tartalmaz, és a világegyetem 10 milliárd éves történelmét öleli fel. Az ESA kutatói szerint az ilyen részletes térképek segítségével megérthetjük, hogyan alakult ki és fejlődött az univerzum.

Valeria Pettorino, az ESA egyik kutatója elmondta, hogy az Euclid célja nemcsak a galaxishalmazok és a gravitációs lencse megfigyelése, hanem a kozmikus háló, vagyis az anyag eloszlásának feltérképezése térben és időben. Mivel a sötét anyag és a sötét energia hatással van a galaxiscsoportok közötti üres térre, ezek pontos mérése közelebb vihet minket a világegyetem e rejtélyes alkotóinak megértéséhez.

Az Euclid űrteleszkóppal az univerzum szélsőséges skáláin teszteljük a fizika alapvető törvényeit

– hangsúlyozta Mundell. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!