A tanulmány nagy mintán alapul, több mint 250 000 brit résztvevő adatait elemezték, akiknek egészségi állapotát több mint egy évtizeden át követték nyomon. Az eredmények szerint akiknek magasabb volt az omega-3 és omega-6 szintje, kisebb valószínűséggel lettek rákosak. Az omega-3 zsírsavakban gazdag étrendet követők körében különösen a vastagbél-, gyomor- és tüdőrák előfordulása volt alacsonyabb, míg az omega-6 zsírsav magas szintje 14 különböző ráktípus, köztük az agydaganat, a melanoma és a húgyhólyagrák kockázatát csökkentette – írja a SciTech Daily cikke.
Az omega-3 és omega-6 zsírsavak nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, és többek között zsíros halakban, magvakban, valamint bizonyos növényi olajokban, például repceolajban találhatók meg.
Ezek a zsírsavak hozzájárulhatnak az egészséges koleszterinszint fenntartásához, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
A halolaj tartalmú kapszulák, amelyek az omega-3 egyik fő forrásai, igen népszerűek, hiszen sokan nem fogyasztanak elegendő omega-3 zsírsavban gazdag ételt. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ilyen táplálékkiegészítők szedése nem mindenki számára ajánlott. Például a kutatás eredményei arra utalnak, hogy a férfiak esetében a túlzottan magas omega-3 szint kis mértékben növelheti a prosztatarák kockázatát. Ezzel szemben a nők esetében az omega-3 zsírsavak pótlása kifejezetten előnyös lehet, és nem jelent veszélyt. Az omega-6 zsírsavak jótékony hatása főként a fiatalabb korosztály, különösen a nők esetében volt erőteljesebb.
Az omega-3 és omega-6 zsírsavak rendszeres bevitele tehát jelentős szerepet játszhat a rák megelőzésében, de nem mindenki számára biztonságos ezen étrend-kiegészítők használata.
A kutatás szerzői kiemelték, hogy a halolaj tartalmú kapszulák szedésének megkezdése előtt mindenképpen kérjük ki kezelőorvosunk véleményét!
A teljes tanulmány az International Journal of Cancer című rákkutatással foglalkozó szakfolyóiratban olvasható.