Az új jelentés összesen 1229 ember kézmosási gyakorlatát vizsgálta; ez eredmények összhangban állnak azzal, amit hasonló felmérésekből már tudunk. Ismét elmondható, hogy a nők többször mosnak kezet a vécéhasználat után, mint a férfiak, bár a különbség csak kis mértékű: a férfiak 80 százaléka állítja, hogy minden alkalommal kezet mos, szemben a nők 83 százalékos arányával. A férfiak mindössze 55 százaléka mos kezet az ételek megérintése előtt, szemben a nők 62 százalékával.
Úgy tűnik, hogy az életkor is különbséget jelent: a 34 év alattiak 69 százaléka mosott kezet minden alkalommal, amikor a vécét használta, 65 éves kor felett ez az arány 86 százalékra ugrott. Bár a különbségek némelyike nem teljesen váratlan, a szakemberek szerint az okok továbbra sem világosak.
A közegészségügyi üzenetek gyakran arra összpontosítanak, hogyan kell jól kezet mosni. Kevesebb kutatás vonatkozik azonban arra, hogy az emberek milyen széles körben alkalmazzák ténylegesen ezeket a gyakorlatokat.
Fontos feladatunk, hogy megértsük, miért hagyják ki a szappant és a vizet, mert így ezek a vonatkozó, kézmosással kapcsolatos üzenetek talán nem jutnak el olyan hatékonyan az emberekhez
– mondta Christine Carson, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem Orvostudományi Karának tudományos főmunkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak.
Az egyik tanulmány Indiában kérdezett meg iskolásokat a kézmosás akadályairól. A túlnyomó többség (91%) alacsony „betegségveszély-érzékeléssel” rendelkezett. Más szóval, egyszerűen nem érzékelték a megbetegedés kockázatát, ha nem mosnak kezet a vécéhasználat után. Érdekes módon az jelentette az egyik legnagyobb akadályt, hogy a gyerekek nem látják a baktériumokat a saját szemükkel. Ugyanakkor 72 százalékuk azt mondta, hogy megmosná a kezét, ha a barátai is így tennének.
A vizelet és a széklet több millió baktériumot tartalmaz, különösen az utóbbi, amelyben grammonként több mint 100 milliárd baktérium található. Amikor használjuk a vécét és utána megérintjük a fürdőszobában lévő felületeket, azzal kórokozókat viszünk fel azokra. Így azok az emberek, akik kifelé menet kihagyják a kézmosást, távozáskor magukkal viszik ezeket a baktériumokat, amelyek minden egyes felületen lerakódnak, amihez hozzáérnek.
Lehet, hogy te magad nem leszel beteg, de fokozod a baktériumok terjedését. Ez növelheti a fertőzés és a megbetegedés kockázatát, főként a legyengült immunrendszerrel rendelkezők, az idősek és azok számára, akik mondjuk a rákkal küzdenek
– magyarázta Christine Carson.
A főzés és az étkezés előtti kézmosás szintén fontos. A kockázat itt mindkét irányban fennáll. Ha betegséget okozó kórokozók vannak a kezünkön (esetleg azért, mert nem mostuk meg a mosdó után), akkor átvihetjük őket az ételre, ahol elszaporodhatnak, és akár toxinokat is termelhetnek. Azok az emberek, akik megeszik az ételt, megbetegedhetnek, ez pedig gyakran hányással és hasmenéssel jár.
Néhány élelmiszer természetesen hordozza a baktériumokat a főzés előtt - például a nyers baromfiban lévő szalmonella- és campylobacter-baktériumokat.
Ha nem mosunk kezet az ilyen ételek kezelése után, akkor
A szakemberek szerint a kézmosás egy kicsit olyan, mint a biztonsági öv viselése: minden alkalommal megtesszük, amikor autóba szállunk és nem csak akkor, amikor „azt tervezzük”, hogy balesetet szenvedünk. A lényeg az, hogy a kézmosás egyszerű, gyors beavatkozás, amely előnyös nekünk és a környezetünkben élőknek – de csak akkor, ha nem hagyjuk ki.