A nukleáris robbantásokból származó röntgensugárzás megvédheti a Földet az aszteroidáktól

Egy nukleáris robbantásból származó röntgensugárzás el tudná téríteni az Föld felé közeledő aszteroidákat, ezt találta egy új tanulmány.gy új tanulmány szerint.
Fotó: Science Photo Library - ANDRZEJ WOJCICKI/Brand X Pictures/Getty Images Share this: Email Facebook Twitter Pinterest Pocket
Vágólapra másolva!
Egy a Föld felé száguldó aszteroida eltéríthető anélkül, hogy egy űrjármű valaha is érintené. A megoldás az, hogy röntgensugarakkal eltérítik az aszteroidát. Erről számoltak be a kutatók a Nature Physics magazinban szeptember 23-án.
Vágólapra másolva!

A tudósok laborkísérletekben röntgensugarakkal melegítették fel szabadon eső műaszteroidák felszínét, gőzfelhőt hozva létre, ami az objektumot ellökte. A rákövetkező számítógépes szimulációk demonstrálták, hogy egy disztális nukleáris robbanás által kibocsátott röntgensugarak eltérítenek bizonyos aszteroidákat, amik körülbelül olyan szélesek, mint a washingtoni National Mall.

Egy nukleáris robbantásból származó röntgensugárzás el tudná téríteni az Föld felé közeledő aszteroidákat, ezt találta egy új tanulmány.gy új tanulmány szerint.
Fotó: Science Photo Library - ANDRZEJ WOJCICKI/Brand X Pictures/Getty Images  Share this: Email Facebook Twitter Pinterest Pocket / Science News

 

 

Eddig csak egy olyan módszer vetődött fel, aminek elég energiája van ahhoz, hogy eltérítse a legfenyegetőbb aszteroidákat, a legnagyobb aszteroidákat, vagy bizonyos esetekben még az olyan kisebb aszteroidákat is, amelyeknél rövid a figyelmeztetési idő rövid, lehet, hogy egy év, vagy annál rövidebb.

 

Egy vákuumkamrában tesztelték az aszteroida ilyen módon való eltérítését

 

A bolygóvédelmi közösségben az a konszenzus, hogy ilyen forgatókönyvek esetén egy nukleáris eszközből származó röntgensugárzás lenne az egyetlen opció. Ilyen robbantások elvileg a Földtől biztonságos távolságban történnének. 

 

Két évvel ezelőtt a NASA egy űrjárművet szándékosan nekiütköztetett a Dimorphos aszteroidának, megváltoztatva az űrszikla pályáját egy másik, nagyobb aszteroida körül.

 

Ez vízválasztó pillanat volt a bolygóvédelmi közösség számára. De ilyen hatás csak akkor működik, ha az aszteroida elég kicsi és van elég idő a trajektóriájának megváltoztatására. Nathan Moore az albequerquei Sandia Nemzeti Laboratórium munkatársa és kollégái tesztelték a röntgensugarak működését. A kísérlet egy vákuumkamrában kezdődött, amiben volt egy kvarcból készült áfonya méretű aszteroida utánzat – a kvarc szilíciumból áll, ami az aszteroida gyakori komponense. A csapat a világ legerősebb röntgensugár generátorával 6.6. nanomásodpercig robbantotta a kamrát. Az impulzus elpárologtatta a kvarcot szuszpendáló fémhártya támasztékot, szabadesésbe szabadítva fel az ásványt. Az szabadoneső ásvány felszínét is melegítette és elpárologtatta, gázfelhőt generálva. A szétterjedő gáz úgy hajtotta a kvarcot, mint egy rakéta kipufogója, és körülbelül 250 km/h sebességgel hajtotta el az ásványt a röntgensugárzás forrásától. Az összeolvadt szilíciummal végzett tesztek hasonló eredményre jutottak.

Ahhoz, hogy értékeljék a terv bolygóvédelmi életképességét a kísérleti eredményeket számítógépes szimulációkkal kellett egyesíteni. A csapat azt találta, hogy egy nukleáris robbantásból származó röntgensugárzás néhány kilométerrel arrébb el tud téríteni egy akár 4 kilométer széles hasonló összetételű aszteroidát.

A kutatók remélik, hogy hasonló kísérleteket végeznek vassal és más aszteroida összetevőkkel. Sokféle sajátosságú aszteroidák érkeznek, melyek különböző ásványokból állnak. 

(Forrás: Science News: https://www.sciencenews.org/)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!