A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bűbájos Balaton

Hegyestű
Vágólapra másolva!
Tavasszal egy sportos kihívást jelentő kerékpártúra csábít a Balatonhoz, a nyár pedig szinte elképzelhetetlen a nyüzsgés és a fürdés-napozás, valamint a citromfagyi-balatoni hal párosítás nélkül. Ősszel, mikor már simogató meleggé szelídül a rekkenő hőség, pazar fényjátékokkal kápráztat el a tó. A szőlők megtelnek szüretelőkkel, és gyümölcsös illatokat himbál a szél. Az pedig már csak öltözék kérdése, hogy a hideg hónapokban is élvezed-e a Balaton varázsát és végtelen nyugalmát. Vastag takaróba bugyolálva lovaskocsikázni, vagy jófajta forralt bort kortyolgatni, esetleg a Hévízi-tóban megmártózni, vagy egy melegvizes medencéből fürkészni a párás ablakon át a tájat... – pompás program télvíz idején.
Vágólapra másolva!
Hegyestű Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség - fedezdfel.itthon.hu

A Káli-medence kapuját őrző Hegyestű tetejéről nagyszerű panoráma nyílik a Balaton-felvidékre. A közel 50m magas bányafal egyedülálló látvány. Az egykori bazalt vulkán kráterében megdermedt láva sokszögletű, függőleges oszlopokra vált szét, és ez a természeti képződmény európai viszonylatban is ritkaságnak számít. Ez a dimbes-dombos vidék rejti a borvidék legjobb pincészeteit. A Káli körzetben, a hajdanán errefelé elterjedtnek számító furmint is újra megjelent, és egyre népszerűbb. A tóparti büféknél és lángosoknál pedig izgalmasabb gasztronómiai kényeztetést kínálnak az ínyencek igényeire szabott újabb és újabb éttermek és fagyizók.

A világörökségi várományos Balaton-felvidéki kultúrtájon bújik meg Szentbékkálla mellett az Ingókő, de kihagyhatatlannak számít a Badacsony, a mediterrán hangulatú Tihany a levendulaültetvényeivel, az apátság és a gejzír is.

Badacsony és Szigliget Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Tévhit, hogy a Balaton déli partját választóknak le kell mondaniuk a panorámáról, ha a sekély, családbarát strandokat és a kaptatók nélküli bringázást részesítik előnyben. Talán épp ennek cáfolataként épült a balatonföldvári Magasparton a kilátó, ahonnan káprázatos kilátás nyílik a tóra és az északi partra. Persze stégről, szőlődombról, hegytetőről, étterem teraszáról egyaránt megunhatatlan a panoráma, de talán a legkivételesebb mégis a Balaton kellős közepéről szemlélni a környéket. A tó mértani pontossággal meghatározott origója a Balatonudvari-Fövenyes és Balatonszárszó közé tehető, ahol a legszembetűnőbb a csönd és a nyugalom. Ide hajóval, vagy komppal juthatunk el.

A Gömbkilátó (teljes nevén Xantus János Gömbkilátó) szintén izgalmas pontja a Balatonnak. Balatonboglár szimbóluma esténként díszkivilágításban egy korábbi világkiállításon való megjelenés méltó mementójaként. A 165 méter magas Várdombon egykor faszerkezetű kilátó állt, ennek a helyére került a 15 méter átmérőjű ipartörténeti műemlék. A 240 háromszöglemez alkotta gömb látogatható, sőt, egy komplex szabadidőpark is felépült mellette bob- és kalandpályával, átcsúszópályával, mászófallal, gyerekvárral és íjászpályával.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A Kis-Balatont leginkább az érintetlen természet miatt keresik fel. A káprázatos madárvilág mellett érdemes felfedezi a mocsaras Diás-szigetet, ahol a Tüskevár írója, Fekete István tiszteletére állított emlékház, és mellette a Matula-kunyhó, a regényben leírt halászlak pontos mása is megtalálható.

A környék egyik legnagyobb kuriózuma a Kápolnapusztai bivalyrezervátum, ahol a gyakran több mint 500 kilós vízibivalyok dagonyáznak. A telep rendkívül fontos szerepet játszik az őshonos bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében. A rezervátumban a játékos elemekkel ellátott bivalytörténeti bemutató és sétaút mellett állatsimogató is van. Persze, a fenyvespusztai Állatsimogató az igazán verhetetlen. Itt ugyanis a bivalyok mellett kecskegidák, pónik, lovak, szamarak, kismalacok, nyulak, kutyák és kiscicák várják az apró kezek cirógatását.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A Balaton nyugati csücskében található, csillag alaprajzú Csillagvár a Festetics-család vadászvára, amely egy középkori időutazásra hív. Egy több mint harminc méter mély kút mellett a kapitány-, az őr- és pihenőszobák is láthatók, az életpanoptikumban pedig testközelből ismerhetjük meg a középkori hétköznapokat. A vár alatti, görög kereszt alakú pincerendszerben a világon egyedülálló huszármúzeumot sem érdemes kihagyni.

Azok számára pedig, akik az aktív kikapcsolódás helyett csupán lazításra vágynak, a zalakarosi termálfürdő a legjobb választás. Szépen kiépített parkos környezet, több mint 2500 méter mélyből feltörő 96 C°-os gyógyvíz, és élményfürdő garantál önfeledt ejtőzést és szórakozást jelent a család apraja-nagyjának.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!