A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Barcelona rejtett kincsei: 10 látnivaló, melyet nem hagyhatsz ki!

Vágólapra másolva!
Barcelona egy temperamentumos mediterrán város, telis-tele lenyűgöző látnivalókkal, amelyek mindenkit rabul ejtenek. Ha már régóta tervezed, hogy ellátogatsz ide, és keresed a legjobb helyeket, akkor ez a szenvedélyes katalán ízelítő neked szól.
Vágólapra másolva!

Barcelona az egyik legizgalmasabb, élettel teli spanyol város, ahol megfordulhatsz, mert nemcsak a híres látnivalóival csábít, hanem rejtett kincseivel is, amelyek felfedezésre várnak.

Ez a nyüzsgő tengerparti város egy igazi ékszerdoboz, tele történelmi helyekkel, gyönyörű építészeti csodákkal és pezsgő kultúrával. Ha kedvet kapnál a Sangriára, kipróbálnád a paellát és mennyei tapasokkal kényeztetnéd az új ízekre éhes ízlelőbimbóidat, akkor a katalán főváros az a célpont, amit nem hagyhatsz ki. Sőt, akkor se, ha minőségi focira, a száguldó cirkuszra, Gaudira vagy flamencora vágysz. Szerencsére kis kereséssel olcsó repülőjegyek Budapestről is elérhetők, úgyhogy tényleg semmi, de semmi állhat közéd és Barcelona közé.

Negyedekre bontott Barcelona

Amennyiben rajongsz a történelmi sikátorokért és látnivalókért, jó, ha tudod, hogy az El Born a város egyik legrégebbi negyede. Tele van keskeny utcákkal, művészeti galériákkal és hangulatos kávézókkal. Add át magad az élményeknek és csak sétálj végig a középkori utcákon, miközben élvezed az autentikus barcelonai hangulatot. Nem mellesleg, az El Born Kulturális Központ is itt található, amely bemutatja a város gazdag történelmét és régészeti leleteit is.

Ha szorult beléd egy kis művészi hajlam, vagy csak simán rajongsz a tradicionális és modern művészeti alkotásokért, akkor a Gracia negyed egy másik rejtett gyöngyszem, amelyet érdemes felkeresned.

A Gracia viszonylag távol esik a turisták főútvonalaitól, így nem kell tömegre számítanod akkor, amikor ezt a bohém negyedet szeretnéd megismerni. A Gracia tele van kis üzletekkel, bárokkal és éttermekkel, a Plaça del Sol tér pedig a helyiek kedvenc találkozóhelye, ahol kimeríthetetlen választékban élvezheted a helyi ételeket és italokat.

Kultúra és kikapcsolódás

A Bunkers del Carmel fantasztikus panorámás kilátást nyújt Barcelonára. A CV-jébe valószínűleg az lenne írva a korábbi munkakörhöz polgárháborús bunker, ma azonban már egy népszerű kilátópont, ahol élvezheted a naplementét és a város lenyűgöző látképét. Ideális hely egy piknikre vagy egy romantikus estére.

A Palau de la Música Catalana ezzel szemben egy lenyűgöző koncertterem, a modern építészet egyik mesterműve. A belső tér gyönyörű mozaikokkal, színes üvegablakokkal és díszes szobrokkal van dekorálva. Ha teheted, vegyél részt egy koncerten, hogy megtapasztald a terem kiváló akusztikáját is.

Az elmaradhatatlan emléktárgyak beszerzéséhez szívből ajánljuk Els Encants Vell piacot. Ez egy hagyományos bolhapiac, ahol antik tárgyakat, vintage ruhákat és különleges kincseket találhatsz. A piac hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton van nyitva, és remek hely a különleges ajándékok beszerzésére vagy egyszerűen csak a nézelődésre.

Abban az esetben, ha te is Antoni Gaudi rajongója vagy, csak szereted, ha az építészetben is szárnyal a képzelet, a Sagrada Família, azaz a Szent Család-templom és a Güell Park is a mester legismertebb és leglátványosabb munkái közé tartozik. Mindkettőt rengeteg turista keresi fel, ezért érdemes előre, még az utazás előtt megváltani a jegyeket. Főleg a felújításon átesett templom esetében.

Egyébként annak ellenére, hogy a Güell Parkot is sok turista keresi fel, mégis rejtett kincseket fedezhetünk fel benne. Sétálj el a főbb látványosságoktól távolabb eső ösvények irányába, és fedezd fel a park nyugodtabb részeit, ahol csodálatos kilátás nyílik Barcelona városára.

Amennyiben szereted az építészetet, a Poble Espanyol szabadtéri múzeum is kiváló kikapcsolódási lehetőséget rejt magában. Ez a komplexum Spanyolország különböző régióinak építészeti stílusait mutatja be, autentikus spanyol kézműves boltokat, éttermeket és műhelyekkel szegélyezve. Gyakran rendeznek itt koncerteket és kulturális eseményeket is.

Ha Barcelonában vagy, élj úgy, egyél úgy és táncolj úgy, mint a barcelonaiak

Ha nem próbálod ki az olyan hagyományos spanyol fogásokat, mint a gazpacho, a tenger gyümölcseivel vagy épp nyúllal készülő paella, illetve a creme catalan (itthon inkább crème brûlée néven ismerjük), akkor nem tekintheted magad tiszteletbeli barcelonainak.

És akkor a tapasok mennyei és végtelen választékáról még nem is beszéltünk. A tapasok, ezek a pár falatnyi kis ízelítők a spanyol gasztronómia elengedhetetlen részei, és Barcelonában számtalan tapasbár található, ahol megkóstolhatod a legfinomabbakat.

Spanyol szokás szerint ne ragadj le egyetlen tapasbárnál, jár körbe többet egy este alatt és mindenhol kóstolj meg 2-3-féle finomságot egy pohár helyi borral vagy sörrel körítve.

Mivel a változatosság gyönyörködtet, próbáld ki a patatas bravast, a jamón ibéricót, a gambas al ajillót, és ne hagyd ki a helyi specialitásokat sem. A legjobb tapasbárok között szerepel a Quimet & Quimet, a Bar del Pla és a Bar Celta Pulpería, de nem túlzás azt állítani, hogy ezerszámra találsz Barcelonában tapasbárokat.

A spanyolok nagy szenvedélye a tánc és mi sem természetesebb annál, hogy Barcelona tele van olyan bárokkal, éttermekkel és helyi előadótermekkel-színházakkal, ahol olyan autentikus spanyol táncokkal is megismerkedhetünk, mint például a flamenco.

Látogass el a Tablao Flamenco Cordobes-be vagy a Palau Dalmases-be, ahol élő zene kíséretében élvezheted a szenvedélyes táncokat. Ezek az előadások felejthetetlen élményt nyújtanak és mélyebb betekintést engednek a spanyol kultúrába.

Barcelona a kultúra és a kikapcsolódás egyvelege.
Fotó: freepik.com

Foci, Forma–1 és tengerpart

Az FC Barcelona a világ egyik legismertebb futballklubja és a Camp Nou Stadion meglátogatása minden futballrajongónak kötelező. Vegyél részt egy stadiontúrán (miután felújították persze), ahol megtekintheted a klub múzeumát, szétnézhetsz a trófeateremben és bepillanthatsz a kulisszák mögé. Ha szerencséd van, egy meccset is elcsíphetsz, ami valódi élményt nyújt.

A száguldó cirkusz rajongójaként a Circuit de Barcelona-Catalunya versenypálya is igazi szentély lehet számodra, hiszen évek óta ad otthont Spanyolország Forma–1-es futamának. Igaz, Madrid színrelépésével ez lehet, hogy a jövőben változni fog, de éppen ezért érdemes még most felkeresni a méltán híres katalán aszfaltcsíkot.

Végezetül, ne hagyd ki a La Barceloneta negyedet és a tengerpartot sem. Ez a városrész híres a homokos strandjairól, a hangulatos tengerparti éttermekről és a pezsgő éjszakai életről. Sétálj végig a tengerparti sétányon, fedezd fel a baszk éttermeket, ahol isteni pintxokat kóstolhatsz, míg a strandon a sör és pan turmaca ínycsiklandó társaságában járhat át a mediterrán életérzés.

(x)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!