Megsérültek Yogyakarta kulturális kincsei

Vágólapra másolva!
A Jáva központi részén, Jakartától 450 kilométernyire lévő Yogyakarta, ahol földrengés pusztított és követelt több ezer halálos áldozatot - számos műemlékével az egész világról vonzza a turistákat, és Jáva egyik fontos kulturális központja.
Vágólapra másolva!

A város hatalmas palotájában (Kraton) állítólag még mai is az 1755-ben alapított szultanátus uralkodói családjának tagjai élnek.

A félmilliós város mellett terül el a Borobudur, a világ egyik legnagyobb buddhista templomegyüttese. A többlépcsős, piramisszerű építmény vélhetően 750 és 850 között keletkezett. A XIX. század közepén ásták ki a vulkáni hamu alól, és 1973-tól 1984-ig restaurálták. Az UNESCO kulturális világörökség listájára 1991-ben került fel. A műemlék a hírek szerint nem szenvedte meg a földrengést.

Ugyancsak a város közelében található a Prambanan hindu templomegyüttes, amely a 9. században épült fel. A több mint 200 építményből álló együttest 1549-ben egy földrengés romba döntötte. A XIX. században láttak hozzá újjáépítéséhez, de teljes egészében még nem készült el. A Prambanan együttesben állítólag komoly károkat okozott a földrengés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről