A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A szlovákok szívesen jönnek Budapestre

Vágólapra másolva!
A Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint a Magyarországra látogatott cseh és szlovák turisták jól érezték magukat, az ide látogatott szlovákok 89,1 százaléka szívesen ajánlja ismerőseinek az utazást, míg a csehek 31 százaléka mindenképpen szeretné felkeresni Magyarországot - derül ki az MT Zrt. közleményéből.
Vágólapra másolva!

Tavaly több mint hétmillió szlovák és 855 ezer cseh látogató érkezett Magyarországra. A szlovák látogatók legnagyobb része, 27,2 százaléka vásárlás, 18,1 százaléka átutazás, 14,3 százaléka rokonlátogatás, 9,1 százaléka pedig munkavégzés miatt kereste fel Magyarországot. Az üdülési motivációval Magyarországra látogató szlovákok aránya 5,3 százalékot, a városlátogatóké 5,6 százalékot, a kulturális látnivalókat felkeresőké 3,5 százalékot tett ki. A motivációs vendégmegoszlás alapján nem meglepő, hogy a szlovák látogatók kevesebb, mint 1 százaléka vesz igénybe kereskedelmi szálláshelyi szolgáltatásokat - áll az MT Zrt. közleményében.

Az utazások során végzett tevékenységek közül a szlovák turisták körében a legkedveltebbek a városnézés, a strandolás, a vásárlás és a helyi étel- és italspecialitások megkóstolása. A szlovák turisták 42 százaléka nagyon jól érezte magát hazánkban, a felmérés résztvevői közül nagyon negatív tapasztalatról senki nem számolt be. Összességében elmondható, hogy a Magyarországra érkezett szlovák turisták több mint 80 százaléka kellemes élményekkel tért haza, rokonainak, barátainak és ismerőseinek szívesen ajánlja Magyarországot mint turisztikai célt.

Szlovákia Magyarország küldő országai között 2005-ben a kereskedelmi szálláshelyek vendég- és vendégéjszaka száma alapján a 21-21., a szállodákban pedig a 25., illetve a 26. legfontosabb küldő országa volt. Az elmúlt évben a kereskedelmi szálláshelyeken 41 ezer szlovák vendég 97 ezer vendégéjszakát töltött el. 1996-ról 2005-re a vendégek száma 83,4 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 50,9 százalékkal nőtt. Tavaly Magyarországon a szlovák vendégéjszakák 57,8 százalékát regisztrálták szállodában, ez 22,1 százalékos részarány növekedést jelent 1997-hez képest.

Magyarország megítélése Csehországban jónak mondható, az országot kulturális értékekben és történelmi örökségben gazdag országnak tartják. Magyarországgal kapcsolatban pozitívan ítélik meg a kortárs művészeteket, a vendégszeretetet és a természeti szépségeket is. Ennek a pozitív imázsnak is köszönhető, hogy a megkérdezettek 31 százaléka mindenképpen szeretné felkeresni Magyarországot.

A cseh turisták kevesebb, mint egytizede, 60 ezer fő vette igénybe a kereskedelmi szálláshelyeket, akik 164 ezer vendégéjszakát töltöttek Magyarországon. A magyarországi cseh vendégforgalom 1996 és 2005 között folyamatos növekedést mutatott, amely azt eredményezte, hogy 2005-ben Csehország Magyarország legfontosabb küldő országai között a kereskedelmi szálláshelyek vendégszáma alapján a 13., a vendégéjszakák száma alapján a 17., a szállodákban regisztrált vendégek száma alapján pedig a 15., illetve a 17. legfontosabb küldő országgá vált.

A Magyarországon kereskedelmi szálláshelyet igénybe vevő cseh vendégek többsége szállodai szolgáltatást vett igénybe: 2005-ben minden tíz vendégéjszakából hetet szállodában töltöttek a cseh vendégek.

Mind a cseh, mind a szlovák vendégforgalom Magyarországon erős szezonalitást mutat: 2005-ben a szlovák vendégéjszakák több mint 40 százalékát júliusban és augusztusban regisztrálták. Ez szinte megegyezik a csehek körében mért felmérés eredményével, akik 2005-ben elsősorban a nyári időszakot választották, de emellett szintén viszonylag magas volt május, október és november hónapok részesedése a vendégéjszakákból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!