A Balaton és az Adria verhetetlen

Vágólapra másolva!
A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából készült felmérés eredményei szerint a magyar lakosság közel fele tervez utazást 2006-ban, a május és szeptember közötti időszakban. Az utazók kétharmada választ belföldi úti célt, közülük 100-ból 14 külföldi utazást is tesz. A becslések szerint ez várhatóan 1,8 millió belföldi utazást jelent a nyári szezonban.
Vágólapra másolva!

A belföldi utazást tervezők egyharmada 30 év alatti, további egyötöde a 31-40 éves korosztályba tartozik. Az utazók között többségben vannak a városokban élők, az átlagos vagy átlag feletti jövedelemmel rendelkezők, valamint a két- és négyfős háztartások. Az utazók közel négytizede a Közép-Magyarország régióból indul útnak, az Észak-Alföld régió lakosainak 13 százaléka, a Dél-Alföld régióbelieknek pedig 12 százaléka tervez utazást a május és szeptember közötti időszakban.

A legnépszerűbb belföldi úti cél továbbra is a Balaton, a külföldi desztinációk közül pedig Horvátország. A legtöbben július és augusztus hónapban utaznak, a legnépszerűbbek a 4-7 éjszakás utazások. Mind a belföldi, mind pedig a külföldi főutazások (olyan utazás, amelyet a háztartás az utazásai közül a legfontosabbnak tekint és a nem egyszemélyes háztartásból legalább ketten részt vesznek rajta) tekintetében nőtt azon utak száma, amelyek esetében fizetős szállást vesznek igénybe. A kutatás eredményei szerint a magyar lakosság várhatóan 107 milliárd forintot fog elkölteni belföldi utazásra a fenti időszakban. Egy belföldi főutazásra átlagosan közel 10 százalékkal fogunk többet költeni, mint 2005-ben.

A kutatás eredményei szerint a magyar háztartások 46 százaléka tervez belföldi vagy külföldi utazást idén május és szeptember között. Az utazási kedv az iskolai végzettséggel, a háztartás létszámával és a jövedelemmel párhuzamosan nő, emellett a nagyobb településeken élők is az átlagosnál szívesebben utaznak. Az utazást nem tervezők döntésüket elsősorban anyagi (55,5 százalék) és egészségügyi (24,8 százalék) okokkal indokolják.

Az utazást tervezők kétharmada belföldön utazik, ezen belül 52 százalék csak belföldi, 13,8 százalék pedig belföldi és külföldi utazást is tesz. A csak belföldre utazók átlagosan 1,54, míg a belföldre és külföldre is utazók átlagosan 2,81 utazást terveznek az említett időszakban.

A belföldi utazások közel fele a Balaton turisztikai régióba irányul, amelyet a Budapest-Közép-Dunavidék követ. Az utazások kétharmada július és augusztus hónapra esik, ezen belül a július hónap részesedése kiemelkedő. Júniusban az utazók egyötöde, szeptemberben egytizede tervez útra kelni. Egy belföldi utazás átlagos időtartama várhatóan 5,2 éjszaka lesz, az utazások egyötödét egyhetesre tervezik. Az 1-3 éjszakás utazások részesedése 36,9 százalék.

A külföldi utazások tekintetében Horvátország, Olaszország és Görögország lesznek az idei nyár legnépszerűbb célpontjai. Az Európán kívüli utazások aránya 4,6 százalék, a két leggyakrabban felkeresett desztináció az Amerikai Egyesült Államok és Tunézia. A külföldi utazások több mint négytizedére júliusban, 27,9 százalékára pedig augusztusban kerül sor.

2006-ban az utószezon kevésbé jelentős: szeptember hónapra az utazások 9,2 százalékát tervezik. Egy külföldi utazás átlagos időtartama várhatóan 8,6 éjszaka lesz, a legnépszerűbbek a hét- és a hatéjszakás utazások. Az 1-3 éjszakás utak részesedése mindössze 11 százalékos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről