Rolex-bandák fenyegetik a turistákat

Vágólapra másolva!
Olaszországban újabban úgynevezett Rolex-bandák, Spanyolországban autógumikat kilyukasztó és a kocsikat kifosztó bűnöző csoportok leselkednek a turistákra - derül ki az Európai Fogyasztói Szövetség és az atravelo.de ismertetéséből.
Vágólapra másolva!

Ezek szerint a Rolex-bandák főleg Milánóban, de Olaszországban másutt is megkeserítik az úton lévő turisták életét. Kettesével jelennek meg az autóutakon és drágább autókat - Mercedeseket, BMW-ket és Porschékat - vesznek célba. Az egyik tettes motorkerékpárral elhalad a kiszemelt áldozat mellett, és egyetlen mozdulattal elhajlítja a baloldali külső hátrapillantó tükröt. Miközben az áldozat kinyúl az ablakon és megpróbálja megigazítani a tükröt, a másik, ugyancsak motoron érkező bűnöző letépi az autós csuklójáról a karórát, majd mindketten kereket oldanak a forgalomban. Elnevezésüket a drága óramárkáról kapták.

Az Európai Fogyasztói Szövetség és az Atravelo magazin szerint Spanyolországban az autógumikat kilyukasztó betyároktól kell óvakodni. Ezek általában úgy működnek, hogy egyvalaki magáéra vonja az autós figyelmét egy közlekedési lámpánál, s közben a másik kiszúrja az autó egyik gumiját. Ezután jelenik meg a harmadik, aki látszólag igyekszik segíteni a bajbajutott autósnak, közben azonban a másik két tettestárs kirámolja a kocsit.

Az elmúlt hetekben annak is a híre kelt, hogy álrendőrök állítanak meg autókat, s úgymond kábítószer után kutatnak bennük, de ezzel az ürüggyel kifosztják a kocsikat. Ezen kívül a német külügyminisztérium a "hamis segélynyújtástól" is óvja a turistákat. Ezek az elkövetők egy pihenőben kárt tesznek az általuk kiszemelt autóban, majd elhitetik az autóssal, hogy segíteni fognak a kocsi kijavításában, ha leáll az autópályán. Máskor meggyújtott zsebkendőt hajítanak az autó alá, hogy eltereljék a vezető figyelmét, miközben ők táskákat és értéktárgyakat rabolnak el az autóból.

Franciaországban újabban éjszaka kirabolnak lakókocsikat, miután előbb a bent alvókat kábító spray-jel harcképtelenné teszik, Csehországban, Szlovákiában még mindig elég jelentős az autólopások száma, míg Lengyelországban úgy szerzik meg a kocsikat a bűnözők, hogy rendőrnek öltözve "lefoglalják" azokat - derül ki az atravelo.de internetes magazinból.

Ezért a rendőrség azt ajánlja, hogy "az autós ismeretlenben ne bízzon meg, csak a lehető legrövidebb ideig tartózkodjék pihenőhelyeken, útközben segélykérő telefonon hívjon segítséget, és lehetőleg egyáltalán ne álljon meg mások kedvéért a leálló sávon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről