Fejlődik a hazai konferencia-turizmus

Vágólapra másolva!
Az idei év első felében 11,7 százalékkal több rendezvényt tartottak Magyarországon, mint egy évvel korábban; összesen 200 nemzetközi és 6200 hazai konferenciát bonyolítottak le - derül ki a Magyar Turizmus Zrt. [origo]-hoz eljuttatott közleményéből. .
Vágólapra másolva!

Az idei első félév nemzetközi konferenciáira vonatkozó statisztikai adatok alapján a magyarországi kongresszusi turisztikai piac magas rendezvényszámmal és minden eddiginél hosszabb átlagos tartózkodási idővel eredményes félévet zárt - áll a közleményben. Az előző év azonos időszakához képest a nemzetközi konferenciák száma 8,8 százalékkal nőtt, a konferenciákon részt vevő nemzetek száma pedig meghaladta a tízet.

Az idén az első félévben 79 cég szervezett vagy tartott a kritériumoknak megfelelő konferenciát, valamint 100 helyszíngazda, szervező, illetve szövetség kritériumoknak nem megfelelő rendezvényének is Magyarország volt a helyszíne.

2001 óta, amióta a Magyar Turizmus Zrt. kongresszusi statisztikát készít, az első félévek adatait figyelembe véve 2006 első hat hónapjában regisztrálták a legtöbb, a kritériumoknak megfelelő konferenciát, összesen 197-et. A nemzetközi konferenciákon átlagosan több mint tíz nemzet képviselői vettek részt, az átlagos tartózkodási idő 4,4 nap volt, ami 2001 óta a leghosszabb tartózkodási idő.

Az előző év azonos időszakához képest a 100 fő alatti rendezvények részaránya 47 százalékról 43 százalékra csökkent. A 100-500 fős konferenciák részaránya 7 százalékponttal emelkedett, és elérte az 54 százalékot, az 500 fő feletti rendezvények részaránya pedig 6 százalékos részarányról a felére csökkent.

Az első félévben 23 százalékról 27 százalékra nőtt az alacsony átlagos résztvevőszámú gazdasági rendezvények száma, ezzel ellentétben a legmagasabb átlagos résztvevőszámmal jellemezhető orvosi témájú konferenciák részaránya 6 százalékpontos csökkenés után 18 százalékot mutat. E változások következményeként a konferenciák átlagos résztvevőszáma 1,8 százalékkal, 171 főre csökkent.

Az egyéb tudományos konferenciák részaránya 23 százalékról 15 százalékra csökkent, az informatikai rendezvények - a 3 százalékos aránycsökkenés ellenére is - 10 százalékos részarányt képviselnek a nemzetközi konferenciákból.

A rendezvények 79 százalékát szállodákban, 12 százalékát kongresszusi központokban tartották, amely utóbbi 3 százalékos részarány növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A konferenciák 75 százalékának helyszínéül Budapestet választották, ami 3 százalékos részarány bővülést jelent. A konferenciák 23 százalékán nem vettek részt magyarok, a rendezvényeken az összes résztvevő 69 százaléka külföldi volt. Az egynapos rendezvények aránya közel felére esett vissza, ugyanennyivel nőtt a hat napnál hosszabb konferenciák aránya 2005. első félévéhez képest.

Külföldről a legtöbb magyarországi konferenciát a britek, a németek és a franciák rendelték, a magyar konferencia megrendelések részaránya 57 százalék volt. A nemzetközi rendezvények több mint háromnegyedén vett részt német vendég, közel kétharmadán brit, 60 százalékán pedig francia látogatók is képviseltették magukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!