Vágólapra másolva!
Az idén az első félévben a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák együttes száma 7,657 millió volt, ami 3,7 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A kereskedelmi szálláshelyeken az idén az első öt hónapban 5,67 millió vendégéjszakát töltöttek el a bel- és külföldi turisták, ez 3,7 százalékkal volt kevesebb, mint a múlt év hasonló időszakában.

Az idén az első félévben a kereskedelmi szálláshelyekre közel 1,4 millió külföldi vendég érkezett, akik 4,1 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 6, a vendégéjszakák száma 8 százalékkal csökkent a szálláshelyeken 2005 azonos időszakához képest.

Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek 10 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint 2005. első félévében.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 1,6 millió belföldi vendéget és 3,6 millió vendégéjszakát regisztráltak. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 99 milliárd forint bruttó bevételt értek el január-júniusban, ez folyó áron 4 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi bevételhez képest.

Az összes bevétel 55 százaléka szállásdíjakból, egynegyede a szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 20 százaléka a szálláshelyek által nyújtott egyéb szolgáltatásokból származott.

A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások január-júniusra számított árindexe közel 4 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ezen belül a vendéglátásban 3,9 százalékos, a szálláshely-szolgáltatás területén 4,6 százalékos áremelkedést mértek.

A KSH adatai szerint 2006. január-júniusban a kereskedelmi és magánszálláshelyek közel 3,6 milliárd forint értékben fogadtak el üdülési csekket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről