A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

2030-ra a repülők lesznek a fő légszennyezők

Vágólapra másolva!
Megduplázódhat a világ repülőinek szén-dioxid kibocsátása 2030-ra - közölte a Nemzetközi Energiahivatal (IEA). A jelentés szerint a mostani évi 2,5 százalékos fogyasztásnövekedés mellett a napi üzemanyag- szükségletek is csaknem kétszeresükre növekedhetnek.
Vágólapra másolva!

2030-ra a 2004-es 685 millió tonnához képest 1305 millió tonnára nőhet a repülőgépek szén-dioxid kibocsátása. A légi közlekedés további térhódításával az üzemanyag szükségletek a mai, napi 4,9 millió hordóról 9,3 millióra növekedhetnek - derül ki a Nemzetközi Energiahivatal közleményéből. A felmérés szerint 24 év múlva a repülés teszi majd ki a közlekedés és a szállítás energiafelhasználásának 15 százalékát, szemben a 2004-es 12 százalékkal.

A légszennyeződés elfogadható keretek közé szorítását akarja elősegíteni az Európai Unió Kibocsátás-kereskedelmi Programja, melybe tavaly vonták be a légi közlekedést. Eddig a légitársaságokra nem vonatkoztak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését előíró szabályozások, amelyek így méltatlan előnyöket élveztek más gazdasági szektorokkal szemben.

Az Európai Unió a Kibocsátás-kereskedelmi Programmal egyre hatékonyabb repülőgépek alkalmazására ösztönözik majd a légitársaságokat. Ebben az esetben a Nemzetközi Energiahivatal prognózisa szerint 2030-ra a légi közlekedés napi összfogyasztása csupán 8,6 millió hordó lenne, míg a szén-dioxid kibocsátás 8 százalékkal lenne kevesebb a jelenleg várttól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!