A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Csehországi vártúrák

Vágólapra másolva!
Csehország területén közel kettőszáz vár illetve kastély található, melyek az évszázadok során mindamellett, hogy jelentős funkciókat töltöttek be, viharos történelmi eseményeknek voltak tanúi.
Vágólapra másolva!

A cseh történelemből illetve Csehország és Ausztria kapcsolatából adódóan, az ország területén jelentős számban épültek olyan uradalmi központok, melyek lakókastélyai művészettörténetileg is komoly jelentőséggel bírnak.

Ezek a várakat illetve kastélyokat nagyon jó állapotban sikerült megőrizni, mivel a külső renoválás mellett a berendezéseket is folyamatosan felújítják. Igaz legtöbb várkastélyban helyi idegenvezetők csak angol és német nyelveken kalauzolják a turistákat végig, előfordulhat, hogy magyar nyelven is találunk valamilyen írásos anyagot, vagy prospektust, amellyel végigjárhatjuk a műemléket. Íme néhány, a cseh vártúrák ajánlataiból.

Karlstein

Prágától délnyugatra, mintegy 50 km-re található Csehország egyik leglátványosabb, mindmáig teljesen épen maradt gótikus vára. A 320 m magas sziklán épült várat 1348-ban alapította IV. Károly. A vár három fő részből áll: a várnagyi palotából, a kistoronyból - benne a Szűz Mária templommal - és a nagytoronyból, amelyben a Szent Kereszt-kápolna van. Legfőbb ékessége a Szent Kereszt-kápolna, melynek falait féldrágakövek borítják. A huszita lázadás idején IV. Károly itt őriztette a német-római császári és a cseh királyi koronát és a koronázási ékszereket. Várudvarán ma szabadtéri színház működik. 1480-ban késő gótikus stílusban renoválták, majd a XVI században reneszánsz stíluselemeket használtak a felújításkor.

A várban két túraútvonal között választhatunk: az egyik 60 a másik 90 perces sétával járható végig. A látogatók felmehetnek az óratoronyba, részt vehetnek pénzverő munkálatokban, és a viasz múzeumban megcsodálhatják IV. Károly élethű mását.

Buszjárat nincs karlsteini várához, de a vasútállomás alig 2 kilométere található, csakúgy, mint a fizetős parkoló. A belépő 160 és 300 korona között mozog.

Krivoklát

A vár Prágától nyugatra, mintegy 50 km-re, az erdő mélyén a Rakovník patak mentén meredek sziklafalon emelkedik. Története igen messzire nyúlik vissza.

1100 körül csupán egy favár áll itt, majd 1253-1278 között a Przemysl-uralkodók idején szilárd kőerőddé épült ki, amely hosszú ideig a cseh királyok vidéki rezidenciája volt. Falai két egymást követő tűzvész ellenére is megmaradtak, melyeket csak jóval később, 1850 után restaurálták. A késő román kori és gótikus stílusú vár, melynek XIII. századi tornya 32 méter magas főleg a Fürstenberg családnak köszönheti fennmaradását. A család a XIX század elején vette birtokba a várat és egészen 1939-ig tulajdonolta. A Fürstenbergereknek köszönhetően a turisták ma a tornyok kívül megtekinthetik a gótikus kápolnát, a börtönt és kínzókamrát is. A vár könyvtárában 52 ezer kötet nyugszik, köztük 400 kódex és 200 darab ősnyomtatvány. A belépők 40 és 150 korona között változnak.

Spilberk

Brno városa felett emelkedő Spilberk várát csak Mátyás király és Napóleon tudta bevenni. A vár története - csakúgy, mint a cseh várak többsége - a középkorig nyúlik vissza. Akkortájt morva őrgrófok tulajdonolták, később kastéllyá majd citadellává alakították.

Két emelet mélyen a vár alatt pincejáratok, kazamaták találhatók, ahol a Habsburg Monarchia idején a felkelők és forradalmárok vezéreit börtönözték be. Itt raboskodott többek közt Kazinczy Ferenc is, a magyar jakobinus felkelés vezetője.

A vár egy 290 méter magas sziklás dombra épült, csakúgy, mint Brno, amelynek mai városmagja szintén 200-250 méteres magasságban húzódik.

Spilberk várának van még egy magyar vonatkozása: Mátyás király komoly küzdelmet folytatott a várért és magyar királyság határainak kiterjesztéséért Podjebrád György cseh király ellen. György nemcsak mint cseh király állott szemben a fiatal és erős Mátyással, hanem mint öregedő, cseh köznemes, hanyatló erejű hős. Az idegenvezetők minden alkalommal felhívják a figyelmet, hogy a viaskodás csak térképen volt politikai közöttük, leginkább emberi és érzelmi párbajt folytattak.

A vár történetének legérdekesebb korszakait feldolgozó kiállításokra 30 és 50 korona között változik a belépő ára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!