Börtönbe zárt szállóvendégek

Vágólapra másolva!
Aki igazi izgalmakra vágyik, s Ljubljanában jár, semmiképpen ne hagyja ki az egykoron börtönként funkcionáló, ám jellegében még mindig tömlöchangulatot árasztó, felújított Hostel Celicát. Olcsó, szép, vadregényes, celláiban pedig lehet merengeni a hajdani rabvilágról.
Vágólapra másolva!

Nem könnyű olcsó szállást találni a szlovén fővárosban, Ljubljanában kifejezetten drágán mérik a szobaárakat. Internetes keresgélésünk nyomán öt szálloda árait vizsgáltuk meg. A legolcsóbb a kétcsillagos Hotel Park volt, ott szerencsés esetben már 56 euróért is lehetett találni egyágyas szobát, a háromcsillagos M-Hotelben ugyanez 62 eurót kóstált, a négycsillagos Domina Ljubljana Hotel, illetve a Grand Hotel Union alulról verte a száz eurót, az ötcsillagos, saját kaszinóval rendelkező Hotel Lev pedig meg is haladta ezt.

Körülnéztünk a még olcsóbb lehetőségek széles palettáján, s igazi kincsre bukkantunk. A vasútállomáshoz közel fekvő Metelkova utcában ugyanis rábukkantunk egy hostelre. Az ifjúsági szállásnál sokkal jobb körülményeket kínáló hely neve is beszédes volt: Celica, amely a börtöncellára utal, nem véletlenül.

A Hostel Celica ugyanis korábban valóban börtönként funkcionált, még a monarchia idején 1882-ben építették. A rendkívül jó helyen fekvő épületet az ezredfordulón kezdték felújítani, közel egymillió eurót fektettek bele, mire felújítva 2003. júliusban megnyithatta kapuit.

A létesítmény környéke ugyan még hagy kívánnivalót maga után - inkább egy harlemi gettóra emlékeztet a furcsa, graffitiktől hemzsegő, alternatív szórakozóhelyekkel és kocsmákkal körülvéve -, maga a hostel azonban fantasztikus.

A létesítmény megőrizte eredeti alakját, a két- és négyszobás elhelyezés mellett lehet kérni cellát is, amely igazi börtönélményt nyújt. A szűk folyosókról nyíló szobák ajtaja mellett megmaradtak a rácsok is, nem véletlenül figyelmeztet a házirend arra, hogy távozáskor csak utóbbit zárja a lakó, ugyanis néha jönnek turistacsoportok, s nekik megmutatják a cellákat.

A helyiségeket 20 művész festette ki, s szűkös ablakokon alig szűrődik be a fény, a rácsok is eredetiek, csakúgy, mint az épületet körülvevő kőfal tetején felejtett szögesdrót. Ennek ellenére minden klappol, a komfortos szobák mellett a cellák közös fürdőszobája tiszta, igényes.

A szállásárak átlag 18 euróba kerülnek (az egyágyasak drágábbak, ám egy fiatal társaság, négyágyas elhelyezés esetén akár 10 euró/fő/éj-ből is kijöhet. A szállásár magába foglalja a reggelit, az ingyenes internethasználatot, emellett található egy kis bár, amely éjfélig üzemel.

Pincési László

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről