A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

"Mindegy hová, csak Szlovákiába ne" - kevés a magyar síelő a szomszédban

Vágólapra másolva!
Felére csökkent nem egészen egy hónap alatt a magyarországi turisták száma a közép-szlovákiai síközpontokban - írta a pozsonyi Új Szó korábban. A magyarországi utazási irodák is érzik az erős csökkenést és annak okát az euró szlovákiai bevezetésében, a gazdasági válságban és az országok közötti rossz viszonyban látják.  
Vágólapra másolva!

Az újság szerint a magyar turisták számának ilyen mértékű visszaesése kedvezőtlenül befolyásolhatja a síközpontok gazdasági eredményeit is. Az üdülőközpontok üzemeltetői szerint a Szlovákiába látogató magyar turisták számának csökkenését részben a nemzetközi gazdasági válság, részben a magyar-szlovák viszony megromlása okozta. Míg régebben a magyarországi látogatók tették ki az összes vendég mintegy 50 százalékát, ma arányuk tíz százalék körül mozog.

Forrás: [origo]

Sona Jelínková, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal képviselője úgy véli, hogy a magyarországi látogatók számának csökkenése mögött a gazdasági válság állhat, amelynek egyik következménye, hogy a családok elsősorban üdüléseiken spórolnak. A magyar látogatók számának növekedésére számítottunk, de a pénzügyi válság felborította ezeket az előrejelzéseket - mondta Jelínková a pozsonyi SITA hírügynökségnek.

Branislav Velky, a sportcentrum vezetője szerint a kisebb érdeklődés mögött a két ország viszonyának megromlása állhat. Az egyik fő ok a jelenlegi politikai helyzet. Hasonló szituációban voltunk, amikor Szlovákia és Magyarország között vita támadt Bősről. Akkor is jelentősen kevesebb magyar jött - mondta a lapnak a Donovaly sportközpont igazgatója.

Forrás: [origo]

Már nem olcsó Szlovákia

Lényegében ezt erősítették meg az [origo] által megkérdezett, síturizmusban érdekelt hazai utazási irodák is. Az egyik legnagyobb kiutaztatónak számító Intersínél például jelentősen visszaesett a Szlovákiába irányuló forgalom, mondta az [origo]-nak Bánfi Gábor ügyvezető. A tavalyi év hasonló időszakához képest harmadára esett vissza a magyar síelők száma, pedig még a szezon első felében járunk. A csökkenésben több ok játszik szerepet az ügyvezető szerint, ezek között az euró szlovákiai bevezetése a legújabb, ami árdrágulást hozott a korábbiakhoz képest. Ezzel végképp megszűnt az a sztereotípia, hogy a szlovák síterepek jóval olcsóbbak az osztrák, vagy olasz pályáknál - mondta Bánfi Gábor. Az árkülönbség még mindig megvan, de már korántsem akkora, mint néhány évvel ezelőtt.

Forrás: [origo]

Hasonló a tapasztalata Rónay Ossziánnak, a Mare Monti utazási iroda ügyvezetőjének is, aki szerint manapság Szlovákia helyett már Ausztria a sláger. A cégnél egyébként szintén jelentős mértékben, közel 40 százalékkal esett vissza a szlovákiai forgalom. Rónay Osszián szerint is probléma, hogy az ország már egyáltalán nem olcsó, ugyanakkor ugyanezért a pénzért Ausztriában és Olaszországban a szlovákiainál színvonalasabb szolgáltatásokat kaphat a turista. Tény, hogy 4-5éve komoly fejlesztésekbe kezdett Szlovákia, sorra épülnek a 4-5 csillagos korszerű és színvonalas szállodák, apartmanházak, de a szakember szerint ez kevés, főleg, ha a sícentrumok minősége, a liftek állapota (kivételt képez néhány kiemelt síterep) és a pályák gondozatlansága várja a síelőket.

Csak Szlovákiába ne

A megkérdezett irodák egy másik forgalomcsökkentő tényezőt is említettek: nevezetesen a két ország gyümölcsözőnek korántsem nevezhető viszonyát. Az Intersínél a szlovákiai foglalások viszonylag későn, októberben és novemberben indulnak meg, s a novemberi dunaszerdahelyi focibotrány sem tett jót a foglalásoknak. Igaz ugyan, hogy sem itt, sem másutt nem volt jellemző, hogy a botrány miatt utakat mondtak volna vissza, viszont a mérkőzés után érezhetően kevesebben fizettek be szlovákiai utazásra.

Forrás: [origo]

Bánfi Gábor szerint a turizmusnak soha nem tesz jót a politikai válság, nemcsak Szlovákia esetében, más államoknál is érezhető a visszaesés, ha bizonytalan a politikai helyzet. Az ügyvezető elmondta, hogy van olyan utas, aki azzal megy be az irodába, hogy bárhová szívesen megy síelni, csak Szlovákiába nem.

Rónay Osszián szerint Szlovákia megítélése sajnos folyamatosan problémás, legalábbis a síelők körében. A legtöbben a szlovák szállodák, sícentrumok munkatársainak kedvességét hiányolják, amire Ausztriában és Olaszországban szinte alig van panasz.

Nem csak a magyarok maradnak el

A magyar síelők által kedvelt Donovalyban szálláshelyeket és pályákat üzemeltető magyar vállalkozó, Vajda Botond az [origo]-nak elmondta, hogy bár Szlovákiában mindenki nagyon örült az euró bevezetésének, az erős árfolyam miatt az új fizetőeszköz jelenleg árt a turizmusnak, ráadásul sok szolgáltató az idei szezonban árat is emelt, ami még jobban elriasztja a turistákat.

A magasabb árak miatt nem csak a magyarok, hanem a lengyel és az orosz turisták is elmaradnak a szlovákiai síterepekről, utóbbiak száma például 80 százalékkal csökkent az egy évvel korábbiakhoz képest. A szlovákiai vállalozók agresszív osztrák kampányt és állami dotációkat emlegetnek, szerintük ez is hozzájárult ahhoz, hogy a nagyon várt orosz turisták nem itt töltik téli szabadásgukat.

A Donovalyban működő Snow Park vezetője, Miroslav Dobrota kérdésünkre elmondta, hogy mostanában főleg szlovákiai és lengyel vendégek érkeznek Donovalyba. A magyarok száma itt az elmúlt évhez képest 40 százalékkal esett vissza. Dobrota a visszaesés elsődleges okát az euró bevezetésében és a magyar gazdaság helyzetében látja, szerinte a két ország viszonya nem döntő.

Az árak és a szolgáltatások színvonala mellett szintén sokszor hangoztatott probléma a szállodai személyzet, vagy a liftkezelők hozzáállása, pontosabban a kedvesség hiánya. Pedig ez utóbbi nem kerül semmibe, ezen könnyen lehet javítani - vélik a vállalkozók.

Bár a szezon még javában tart és a pontos statisztikák csak majd hónapok múlva lesznek elérhetők, valószínűsíthető, hogy a három tényező - válság, euró-bevezetés, politikai viszony - együttes hatásai miatt az idei síszezon vesztese Szlovákia lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!