A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Keleti szőnyegek, török piacok

Vágólapra másolva!
Az isztambuli városlátogatások egyik sem lehet teljes szőnyegvásárlás nélkül, állítják az utazók. A szőnyegvásárlás azon túl, hogy remek szórakozás és egyben kikapcsolódás, a szekértők szerint befektetésnek sem utolsó. Az értékesebbkézi csomózású szőnyegek értéke ugyanis a használat során, inflációt meghaladó mértékben nő, ezért a turisták közül is sokan vásárolják befektetésképpen.
Vágólapra másolva!

A budapesti Iparművészeti Múzeum a világ második leggazdagabb oszmán-török szőnyeggyűjteményét tudhatja magáénak, ami tájékozódásra pont jó. Ha azonban saját szőnyeget akarunk, először is irány Isztambul, de előtte érdemes tisztázni egy-két apróságot.

A világ valamennyi kultúrnépe foglalkozott már a legrégebbi időkben szőnyegkészítéssel. Részben az időjárás viszontagságai ellen védekeztek így, részben díszítettek velük. A szőnyegeknek ez a kettős funkciója a mai napig megmaradt.

Forrás: AFP

Az értékesebbkézi csomózású szőnyegek értéke a használat során, inflációt meghaladó mértékben nő, ezért a turisták közül is sokan vásárolják befektetésképpen. Érdekes, hogy a gépi csomózású szőnyegekről ugyanez nem mondható el, legyenek azok bármilyen jó minőségű gyapjúból, vagy selyemből. Az első fontos kérdés tehát, hogy hogyan különböztetjük meg a gép és a kézi csomózású szőnyeget?

Ezt legjobban a szőnyegek szegélyének ellenőrizhetjük le. A kézi csomózásúaknál az úgynevezett felvető szál maga a rojtban végződő csomó, a gépi szövésűeknél ezt a bizonyos felvetőszálat elvarrják. A másik árulkodó jel, hogy a kézi csomózású szőnyegek hátoldalán is jól kivehetők a minták és motívumok, míg a gépinél ezek kissé elmosódottak.

A keleti szőnyeget értékállóságát az is bizonyítja, hogy újabban a különösen értékes darabokat tulajdonosaik felveszik a lakásbiztosítás kiemelt tételei közé. A magyar biztosítótársaságok elfogadják az áruszámla összegét, mint kalkulációjuk alapját. Ha például van egy 1 millió forint értékű keleti szőnyegünk, annak éves biztosítási díja körülbelül 3 ezer forint.

Melyik az igazi?

A szőnyegek minőségének megállapítása nem olyan bonyolult feladat. A csomózás egyenletessége és sűrűsége például egy fontos szempont. A szőnyeget hátoldalára fordítva a csomózás egyenletessége - vagy annak hiánya - azonnal szembetűnik.

Forrás: AFP

A másik fontos szempont a felhasznált alapanyag minősége. Az alapanyag minőségi skálája az elsőnyírású báránygyapjútól az elhullott kosról lenyírt gyapjúig terjed. Tapintással például megállapítható a szőnyeg minősége. A másik módszer, ha egyszerűen felcsavarjuk a szőnyeget, majd kigurítjuk. Ha jó minőségű a gyapjú, a szőnyeg redői gyorsan visszarendeződnek, a szőnyeg kigurítás után sima egyenletes marad. Ennek ellenőrzése tegyük a szőnyeget vízszintes felületre és kigurítás után alaposan nézzük meg minden oldalról, hogy nem marad- e hullámos.

A török szőnyegek

Mint a keleti szőnyegek többségét, a török szőnyegeknél is három csoportot különböztetnek meg. A nomád szőnyegek általában geometrikus mintájú, gyakran állatokat stilizáló, egyszerűbb szőnyegek, alapanyaguk a saját állatokról lenyírt gyapjú, amelyeket szállá sodornak, majd megfestenek. Ezen szőnyegeknél gyakori az aszimmetria, és a színeltolódás is, amelyek inkább egyedivé, mint hibássá teszik azokat. Vásárláskor ez ne tévesszen meg.

A falusi szőnyegeknomád testvéreik továbbfejlesztett változatai, amelyek a geometriai mintákat meghagyva, ívelt formákat és jóval gazdagabb színvilágot is tartalmaznak. A felhasznált gyapjú minősége ez esetben jobb, a csomózás sűrűsége meglepően magas. A falusi szőnyegek ugyancsak családi vállalkozásban készülnek.

Forrás: AFP

A városi szőnyegek manufaktúrákban készülnek, szőnyegtervezők mintái alapján és ellenőrök felügyelete mellett. A művészek milliméter pontossággal készítik el a terveket, ezek alapján dolgoznak a szövők. Itt is kézzel készítik a szőnyegeket, bár a folyamatok nagy része iparszerűen folyik. A városi szőnyegek közül a legszebbnek ítélt darabokban a tervező neve gyakran szerepel a szőnyegbe szőve, ami még inkább értékessé teszi.

A legértékesebb

Az Izmit-öböl északi peremén fekvő Hereke városa például a világ legfinomabb, kézzel csomózott szőnyegeiről ismert. Ezek a szőnyegek a török szőnyegművészet eszenciáját képviselik. A szőnyegek a török csomózás technikájával készülnek.

Forrás: AFP

A török csomózást dupla csomózásnak, Gördesz csomózásnak, vagy török bordázatnak is szokták nevezni, azt jelenti, hogy a fonalat duplán hurkolják a felvetőszálak köré, így a fonál láthatatlan lesz. Ez az eljárás hosszú élettartamot garantál. Herekében készítenek selyemszőnyegeket is, amelyek alapanyagául kizárólag bursai selymet használnak. Ezek a szőnyegek négyzetméterenként 1-1,2 millió csomót tartalmaznak. Egy tapasztalt szőnyegcsomózó egy egymillió csomós Hereke szőnyeget átlagosan egy év alatt készít el.

A legjobb isztambuli piacok szőnyegvásárláshoz

Isztambulban általában vagy régi, vagy új készítésű szőnyegeket árulnak a szőnyegboltok. Ritkán találni olyan üzletet ahol mindkettő közül válogathatunk. A legigényesebb üzletek közé tartozik a Kemal Erol, az ER & NE & MET, a Punto shop, a Hakan Hali shop, a Yurdan Carpet, az Özturk Rug House és a Kalender szőnyegház.

Ők tudják, hogy kell bánni a nyugati turistákkal, hogyan kell őket bevezetni a keleti szőnyegek világába, és hogy nem kell tukmálni az értékes portékát. Akik kíváncsiak az legértékesebb darabokra, azok elutazhatnak Herekére, Isztambultól körülbelül 50 kilométerre, keletre.

Forrás: AFP

Az isztambuli árusokkal egyébként kiválóan lehet alkudozni, de nem árt ébernek lenni. A vásárlás lassú folyamat az árusok nem is siettetik. Gyakran leültetnek, teát hoznak, nevünkön szólítanak és fényképet kérnek a lakásunkról, hogy segítsenek a szín a méret és a formavilág kiválasztásában.

Az alkudozás általában "normal price"-ról indul, majd jön a "reasonable" ajánlat, aztán a "flexible", az egyezkedés legvégét a "mennyit ér meg önnek?" kérdés jelenti. A kereskedők általában a minőséget és szőnyeg korát hangsúlyozzák, az árszabásnál. A legtöbb helyen hitelkártyával is fizethetünk és előfordulhat, hogy 10 napon belül ingyen hazaszállítják valamelyik bejáratott nemzetközi fuvarozóval.

Sz. K.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!