A hagyományos értelemben vett turistaszezon még el sem kezdődött, a Nomád Hotel már most meglepően nagy kihasználtsággal üzemel. A belső udvarra megterített parasztbüfé-asztal - direkt leszámoltuk - 6 méter hosszan tetszeleg reggelente a turistáknak bodzaszörppel, mangalicasonkával, tepertő-és padlizsánkrémmel, friss tejbegrízzel, foszlós kiflivel, bőségtálakkal és a helyi jellegzetességgel, a cukor nélkül főzött szilvalekvárral. Itt is, ahogy az egész faluban igen jól tartják a vendégeket.
Ez ugyan egy reggeli, de Noszvajon népszerűek a borvacsorák is, amiket rendszerint a Thummerer pincészet tulajdonában lévő Maktár fogadóban vagy a pincészet saját, tufakőbe vájt pinceéttermeiben szerveznek, óriási érdeklődés mellett.
Madármegfigyelés és természetjárás
Hogy miért van ennyi vendég? Balogh Barbara, a családi vállalkozásban működő Nomád Hotel menedzsere a terített asztalkölteményénél azt mondta, maga is elcsodálkozik, amikor egy Costa-Rica-i vagy egy szingapúri illetőségű, a madármegfigyeléshez használatos távcsövekkel felszerelkezve bejelentkezik náluk. Az eltelt évek alatt azonban nekik is rá kellet jönniük, hogy ez a környezet, amiben ők nap, mint nap élnek, egy nyugati vagy távol-keleti utazó számára kimeríthetetlen örömforrás és igazi kuriózum.
A Noszvaj fölötti erdőségekben és a Bükki Nemzeti Park területén ugyanis Európa tíz ismert harkályfajtájából kilenc megfigyelhető, de ugyanilyen gazdag errefelé a lepkeállomány is. Természetes élőhelyük védelme érdekében a faluban ma már nem kaszálják mindenáron a réteket.
Nemcsak az erdei utakon, de Noszvaj egész területén a mérőműszeres vizsgálatok szerint itt a legtisztább a levegő Magyarországon. Ez lehet az egyik ok, amiért a vendégek 80 százaléka visszatér.
Gyalogos séták, dzsipes túrák
Az egyik legjobb sétaút Síkfőkútról, a zöld túrajelzést követve az Attila forráshoz, majd a 669 méteres Várhegy tövében fekvő Várkútra vezet. A helyiek ide a közelbe szervezik a családi íjász programokat, valamint a reflex-és csigásíjjal rendelkezőknek a profi versenyeket is.
Amennyiben megkapják az engedélyeket a szervezők, a jövőben a település szélén található tóréten, vagyis a Síkfőkúti-tó melletti füves területen lesznek ilyen bemutatók és versenyek.
Egy alig félórás, kezdőknek szánt "próbalövöldözés" alatt, egyértelműen kiderül, hogy az íjászat egy nem túl költséges, ám igen nemes hobbi. Sőt, az íjászat megismerésével még a sokak által elítélt vadászat is egy egészen más megvilágításba kerül.
A bevállalósabb turisták a nemzeti park szélén, a Noszvajhoz közeli erdei utakon haladnak el. Ők azok, akik mindössze néhány ezer forintos árért, elég jól karbantartott svéd és orosz terepjárókkal dagasztják a sarat és birokra kelnek a siratófalként ismert kisebb kaptatóval.
Hagyományok és művészet
Akiket érdekelnek a falu múltjának jellegzetes használati tárgyai, mint amilyenek a mogyorófavesszőből készült hátikosarak, azok a döngölt padlós, nefelejcs-kék spalettás Gazdaházban megnézhetnek - ahogy a helyiek mondják - a"hátyikból" néhány igen szép darabot.
Az egyik legnagyobb érdeklődés azonban faluban található Farkaskői Művésztelep iránt mutatkozik. A szobrászok, zenészek a nagy hagyománnyal bíró úgynevezett barlanglakásokban hozták létre alkotóközösségüket, műhelyeiket, és zenetermeiket. A tájépítészet és a szobrászat mellett a zene, a festészet és az iparművészet változatos műfajai (nemezelés, üvegművesség, kerámia), valamint a helyi hagyományos kézműves mesterségek (kőkultúra, mogyoróvessző-fonás) közötti átjárások a fiatal művészek bevallása szerint, sokszínűen gazdagítják az alkotótelep munkáját.
A puha riolittufa szinte korlátlan lehetőséget kínál a kőfaragók és szobrászok számára, hogy a domboldalban hatalmas kreatívműhelyeket, zenetermeket, pihenőhelyeket, és lakóegységeket vájjanak. A barlanglakások és az egész alkotótelep előzetes egyeztetéssel a turisták számára is látogatható.
Igényes szállásadók, nívós szolgáltatók
Az 1800 lelkes Noszvajon a falusi szállásadók is kitesznek magukért. Közel 700 vendégággal készülnek kielégíteni az igényeket. Vannak, akik a bájos fakazettás mennyezetű késő barokk stílusban épült De la Motte kastélyban szállnak meg, de többen keresik az autentikus parasztházakat. Érdemes megnézni a Nomád Hotelt, a Boróka Vendégházat, a Kurta Apartmant, illetve a Kemencés Vendégházat, ahol nívós kiszolgálásban és néhány éjszakára igazi falusi vendéglátásban lehet része a turistáknak.
Bukták és borok
A gasztronómia nálunk húzóágazat - mondta az [origo]-nak Cseh Zsuzsa a község turisztikai menedzsere. A visszajáró turisták szerint, a kemencében sült ételek fesztiválja az egyik legnépszerűbb rendezvényük. Ilyenkor kóstolójeggyel szabad bejárásuk van az érdeklődőknek a programban résztvevő házak portájára, ahol kedvükre kóstolgathatják az aszaltszilvás libasültet, a diós darázsfészket, vagy a krumplis túrós lepényt.
Viccesen hangzik, de Noszvajon a legtöbb az egy főre jutó kemencék száma. A nagyrészük nem is új építésű, hanem olyan, amely már generációk óta szolgálja a családokat. Érthető módon a faluban tehát óriási hagyománya van a kemencében készített ételeknek. Ezt idén sem érdemes kihagyni!
Mivel a kemencés fesztivál körülbelül egybeesik a szürettel, a borospincék is részt vesznek a programokban. Ők szőlő- és mustkóstolókkal, borlopózó versennyel készülnek.
A falu túlvégén található Thummerer pincészetben is nagy a turistaforgalom. A szervezett pincelátogatások alkalmával a városi laikusok is betekinthetnek a 80 hektáron gazdálkodó Thummerer család munkájába és a borkészítés magasiskolájába.
A 2200 négyzetméteres pincerendszer érdekessége, hogy az eredeti járatokat, mint egykori uradalmi pincét, több mint 100 évvel ezelőtt kézzel vájták a vulkanikus tufakőzetbe. A pincerendszer klímája kiegyenlített, így az egyik legideálisabb a borok érleléséhez. 85 százalékos páratartalom mellett katonás rendben sorakoznak a barrique hordók, a hatalmas a kóracél tartályok, és a sorok között még a ciroksöprű nyoma is látszik. Ahogy egész Noszvajon itt is rend, és béke van.
SZ.K.