Vágólapra másolva!
Elstartolt Bajkonúrból a következő űrturista. Guy Laliberte, a világhírű Cirque de Soleil cirkusz alapítója 35 millió dollárt fizetett a pár napos űrkalandért, de megéri neki. Fontos küldetése ugyanis, hogy felhívja az emberiség figyelmét a tiszta víz fontosságára. Az űrsiklón tartja majd művészi előadását, melyet mindenki nyomon követhet az interneten.
Vágólapra másolva!

A híres cirkuszos most űrturistává avanzsált, Guy Laliberte földkörüli pályára lép. A kanadai milliárdos a Szojuz űrhajó legénységével a Nemzetközi Űrállomásra tart. Mr. Laliberte, aki az 1980-as években alapította a cirkuszvilág legkeresettebb csapatát, a Cirque de Soleilt, állítólag 35 millió dollárt fizetett az űrbe szóló jegyéért.

A cirkuszos célja, hogy 12 napos kint tartózkodása alatt végig nevettesse az űrállomás legénységét, és jelenlétével a világhálón keresztül felhívja a figyelmet a tiszta víz fontosságára. A nem mindennapi vendéget az orosz Makszim Szurajev és az amerikai Jeffrey Williams kíséri a TM-16-os űrhajón.

Forrás: AFP

Az űrjármű greenwichi idő szerint reggel negyed 8-kor szállt fel a kazahsztáni Bajkonurból, s a tervek szerint a háromfős legénység pénteken érkezik meg a Nemzetközi Űrállomásra. A kanadai a hetedik magánszemély, aki részt vesz a különleges utazáson. Míg az előző turistákat a tudományos érdeklődés motiválta, a mostani utast más izgatja.

Én művész vagyok, alkotó. Nem tudományos figura vagyok, vagy mérnök - mondta a BBC-nek. Az élet felkínált nekem sok lehetőséget, előnyhöz juttatott, vagyonhoz, és így létrehoztam egy kreatív csapatot, ami már bejárta az egész világot. Az űrutazással szintén kreatív feladatot szeretnék megvalósítani: felhívni az emberek figyelmét a tiszta víz fontosságára, hogy együtt tegyünk érte.

Forrás: AFP

Laliberte Október 9-én egy spontán előadást tart majd az űrből. A kétórás bemutatót világszerte nyomon lehet követni az interneten. Az előadás lényege, hogy szeressük a Napot, a Holdat és minden csepp vizet. A cirkuszos szerint a előadás várhatóan kicsit költői lesz, de semmiképp nem elvont, hiszen az egész emberiségnek szól. Al Gore korábbi amerikai alelnök és az ír U2 is feltűnik a kezdeményezésben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről