A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00VízilabdaMagyarország-Ausztrália
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Franciaország
NyílNyíl

Lüktető metropoliszok várnak az olimpiára

Vágólapra másolva!
A 2016-os olimpia megrendezéséért még versenyben lévő négy város a játékok nélkül is a legnépszerűbb idegenforgalmi célpontok közé tartozik, a győztes város pedig a versenyek kezdetéig további turistaáradatra számíthat. Mindegyik más miatt különleges, de mindegyik érdemes arra, hogy néhány napot eltöltsön itt az ember. Röviden bemutatjuk az olimpiára áhítozó helyszíneket.   
Vágólapra másolva!

Madrid

A spanyol főváros azon kevés európai nagyvárosok közé tartozik, ahol még nem rendeztek olimpiát. Lakosainak száma kb. 3,9 millió fő, ezzel London és Berlin után a legnépesebb európai főváros. Területe 587 négyzetkilométer. A város neve a legnépszerűbb elképzelés szerint kelta eredetű, a jelentése pedig Nagy-híd. Manapság a művészetek fővárosának is hívják.

Forrás: AFP

A madridi tömegközlekedés az egyik legjobb Európában, jelenleg is több mint tíz metróvonal működik és a játékok idejére tovább bővítenék a hálózatot. Fekvéséből adódóan vasúti csomópont is, három nagyobb pályaudvara van, amelyek egymással is összeköttetésben állnak. A várostól 10 kilométerre lévő Barajas nemzetközi repülőtér is elérhető metróval.

Kötelező látnivaló a városban a Prado, a spanyol nemzeti múzeum, ahol El Greco, Velázquez, Murillo, Goya, Botticelli, Tiziano, Rembrandt művei láthatók. Ez az ország és Európa egyik leglátogatottabb múzeuma. A város fő látványossága a Palacio Real, a királyi palota, amely az ország legnagyobb barokk palotája is egyben. Az V. Fülöp megbízására készült épületben királyi lakosztályok, festménygyűjtemény, királyi könyvtár, fegyvertár és hintómúzeum várja a látogatókat. Madridban található a világ talán leghíresebb futballcsapata, a Real Madrid stadionja, a Bernabeu.

Forrás: AFP

Érdekesség, hogy a város csak néhány kilométerre fekszik Spanyolország mértani középpontjától, s Madrid az egyik legmagasabban fekvő európai főváros.

Rio de Janeiro

A brazíliai nagyváros esélyét növeli, hogy Dél-Amerika még sosem adott otthont a játékoknak, Brazíliában és magában a városban is már több nagy világversenyt rendeztek és itt lesz a 2014-es futball világbajnokság is.

Forrás: AFP

Fekvése miatt sokak szerint ez Dél-Amerika legszebb városa, lakóinak száma meghaladja a 6 milliót, ma Sao Paolo mögött a második legnagyobb brazil város. Nevének eredete (Január folyó) egy tévedésre vezethető vissza, ugyanis 1502-ben a partok mentén hajózó portugál hajós, Gaspar de Lemos az öblöt tévedésből egy folyó torkolatának nézte és ennek megfelelően nevezte el a helyet.

A városnak két nagyobb repülőtere van, ezek közül az Antonio Carlos Jobim repülőtér fogadja a nemzetközi járatokat. A városvezetés tervei szerint a játékok idejére 150 kilométernyi új úthálózattal kötnék össze a versenyszámoknak otthont adó négy olimpiai zónát, s fejlesztik a metró és vasúthálózatot is. A város egyik legfőbb gondja a szállodai kapacitás szűkössége, ezért az olimpiára közel 50 ezer új hotelszobát alakítanak ki, a meglévőket pedig korszerűsítik. A tervek szerint a versenyek idejére az athéni gyakorlathoz hasonlóan nagy utasszállító hajókat is igénybe vennének, amelyeken összesen 8500 kabinban lehet majd elhelyezni a szurkolókat.

Forrás: AFP

Az életszeretetéről híres város legfontosabb turisztikai eseménye az évente megrendezett látványos felvonulásokkal tarkított karnevál, de aki idelátogat nem hagyhatja ki a két legismertebb strandot, a Copacabanát és az Ipanemát sem, ahogy kötelező látványosság a Corcovado-hegy tetején álló Krisztus-szobor is, a város jelképe.

Chicago

A Szeles város erős támogatót kap Koppenhágában az amerikai elnök, Barack Obama személyében, de Illinois állam legnagyobb városa nem csak ezért lehet esélyes. Az infrastruktúra szempontjából ideális helyen fekszik, a Michigan-tó partján, nagy vasúti csomópont és itt található az Egyesült Államok egyik legnagyobb forgalmat bonyolító repülőtere, az O'Hare is. Itt van a világ harmadik legnagyobb belföldi kikötője is. A városban 160 különböző buszjárat és 19 magasvasútvonal segíti majd a járékokra érkező szurkolók mozgását.

Forrás: AFP

Az 1795-ben alapított várost hivatalosan közel 3 millióan lakják, de az elővárosokkal együtt lakosainak száma eléri a 10 milliót.

A város eredeti neve a potawatomi indiánoktól származik. Az itteni mocsaras területeket Checagou-nak, fokhagymának, vad hagymának nevezték és ezt vették, alakították át a később érkező telepesek. Becenevét az 1880-as években kapta, amikor egy New York-i lap nevezte így Chicagót az 1893-as világkiállítás helyszíne körül kialakult vitában. A helyieknek viszont annyira megtetszett, hogy azóta is előszeretettel használják.

Épp a szélnek volt az előidézője az Egyesült Államok egyik legnagyobb katasztrófájának, az 1871-es tűzvésznek is, amelyben 125 lakos vesztette életét, város pedig teljesen elpusztult. Ugyanakkor a pusztulást követő újjáépítés adott igazi lökést a város gazdaságának fellendüléséhez.

Forrás: AFP

A város pezsgő kulturális élettel rendelkezik, több zenei irányzat is innen indult, a jazz egyik legmeghatározóbb helyszíne és egyesek szerint a műfaj névadója is. Itt van a kiindulópontja a mára legendássá vált 66-os útnak.

Tokió

A Honsu szigetén fekvő japán főváros a világ legnépesebb urbanizált területe, a város lakóinak száma 10 millió körüli, de a hozzá kapcsolódó agglomeráció lélekszáma eléri a 36 millió főt. Itt él Japán lakosságának 10 százaléka. Tokió az ország politikai, gazdasági és oktatási központja is, itt található a legtöbb nagy japán cég székhelye és a nagyobb egyetemek is itt vannak.

Forrás: AFP

Tokió alapítása az 1600-as évek legelejére tehető. Amikor az ország egymással háborúban álló részeit egyesítették, az ittlévő Edo nevű város lett az új központ. Noha a császár Kiotót választotta székhelyéül, Tokió viszonylag hamar a legfontosabb várossá vált, s lakóinak száma már a 18. században elérte az 1 milliót.

Az ország és a város életéhez is hozzátartoznak a napi rendszerességgel előforduló földrengések, ezek közül az 1923-as kantói földrengés volt a legpusztítóbb, de a második világháborúban a főváros bombázásával okozott pusztítás is legalább ekkora volt.

A háború után a szinte teljesen elpusztított városban gyors építkezések kezdődtek és az 1964-es olimpiai játékokra adták át a tokiói metrórendszert, amelyet azóta is folyamatosan bővítenek. Ma a tokiói a világ legforgalmasabb és legbonyolultabb metróhálózata, a felszíni busz- és villamoshálózat ugyanakkor kevésbé fontos.

Forrás: AFP

A városban található a Tokiói Nemzeti Múzeum, az ország legnagyobb múzeuma és legjelentősebb művészeti gyűjteménye, de itt van a Nyugati Művészetek Nemzeti Múzeuma is, ahol több mint 10 ezer japán és külföldi filmet őriznek. Kötelező látnivaló a 645-ben épült Szenszodzsi buddhista templom, a város legrégebbi szent helye, illetve az ország legmagasabb építménye, a Minató városrészben álló Tokió-torony.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!