A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00VízilabdaMagyarország-Ausztrália
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Franciaország
NyílNyíl

Luxusvonatokkal jár a repüléstől félő koreai vezér

Vágólapra másolva!
Észak-Korea kedves vezetője közismerten fél a repüléstől, utazni ugyanakkor szeret. Országjáró útjaihoz Kim Dzsong Il ezért hat luxusvonatainak egyikét veszi igénybe, amelyeken fogadások megrendezésére alkalmas báltermek, konferenciaszobák is vannak és a legmodernebb kommunikációs eszközökkel szerelték fel őket, sőt a vezérnek saját vasútállomásai is vannak.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai vezető luxusvonatairól egy dél-koreai napilap, a Chosun Ilbo számolt be a héten amerikai és dél-koreai hírszerzési adatokra hivatkozva. A vonatokhoz összesen 90 vagon tartozik és a szerelvények 19, külön a vezér számára épített állomáson állnak csak meg.

Az újság szerint a vonatokról amerikai műholdfelvételekről és észak-koreai disszidensek információi alapján szereztek tudomást, ugyanakkor a dél-koreai hírszerzési szolgálat nem erősítette meg az információt.

Forrás: AFP

A lap úgy tudja, hogy Kim Dzsong Il a vonatokat akkor használja, amikor hadi, vagy ipari létesítményeket látogat meg, illetve ritka - többnyire északi irányú - külföldi utazásaihoz is a vonatokat veszi igénybe, ugyanis nem szeret repülni.

A luxusvonatokat fegyverzettel is ellátták és a kocsik minden elképzelhető luxussal vannak felszerelve. Konferenciaszobák, fogadótermek, plazmatévével felszerelt hálószobák vannak a vagonokban és a kommunikációt a legmodernebb műholdas berendezések segítik.

Ha a vezér vonattal indul útnak, mindig három szerelvény közlekedik egyszerre. Az első vonat - amely Kim vonata előtt halad - a sínpálya biztonságát vizsgálja, míg a másik szerelvényen titkosügynökök utaznak és hátulról biztosítják a vezér szerelvényét. Az elnöki vonat szigorúan 60 kilométer/órás sebességgel közlekedik.

A lap egy névtelen informátorra hivatkozik, aki szerint a vezér magánszerelvényein szigorították a biztonsági ellenőrzéseket, miután 2004-ben robbanás történt egy vasúti szerelvényen, amelynek következtében 160 ember meghalt és 1300 megsérült. A robbanást egy olajat és vegyi anyagokat szállító szerelvény idézte elő, amikor elektromos vezetékeknek ütközött.

A robbanás csak néhány órával azután történt, hogy Kim Dzsong Il elhaladt a helyszínen vonatával egy háromnapos kínai látogatást követően, ezért sokan merényletkísérletre gyanakodtak - tudósít az ABC News.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!