A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Akadályok tornyosulnak a belföldi turizmus előtt

Vágólapra másolva!
Január elsejétől több olyan, a turizmust érintő intézkedés lépett életbe, amelyek heves vitát váltottak ki a kormányzat és az érintett szolgáltatók között. A turisztikai szakma a belföldi turizmus összeomlásáról beszél, a kormányzat pedig növekvő adóbevételeket lát. Milyen érvek és ellenérvek szólnak a lépések mellett?
Vágólapra másolva!

Megadóztatott üdülési csekkek

2010. január 1-jétől 25 százalékos adót kell fizetniük a munkáltatóknak az üdülési csekkek után.

Mellette: A kormányzat legalább 14-15 milliárd forintos plusz adóbevétellel számol az üdülési csekkek megadóztatásával. Veres János volt pénzügyminiszter 2009 elején, egy konferencián azt mondta: arra számítanak, hogy a munkáltatók által kifizetett juttatás teljes összege nem változik, a teher megoszlik majd a címzettek és a költségvetés között.

Ellene: Az üdülési csekkek forgalma az elmúlt években évi 15-20 százalékkal nőtt, a csekkeknek meghatározó szerepük volt a belföldi kereslet növekedésében, amely elsősorban a vidéki szállodákban, gyógyüdülőkben és wellnesshotelekben jelentkezett. Ennek köszönhetően, a mérséklődő külföldi beutazó forgalom ellenére összességében nőt a hazai szállodák forgalma. A csekkek megadóztatásának egyenes következménye lehet a belföldi kereslet csökkenése, hiszen vélhetően egyre kevesebb cég vásárol az adóköteles juttatásból. Karácsony Mihály, a Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke korábban az [origo]-nak elmondta, hogy az üdülési csekkrendszer az állam számára nem hogy veszteséget nem jelent, de pozitív szaldót eredményez. A megadóztatást ellenzők szerint a kieső állami adóbevételek mellett az üdülésu csekkek járulék- és adóbevételeket is generálnak, beleértve a többletköltéseket is. Így máris milliárdos többletbevételnél tart a költségvetés, ráadásul az üdülési csekkek legalább 30 ezer munkahelyet tartanak életben. Karácsony Mihály kérdésünkre elmondta, hogy jelenleg nem ismer olyan számítást, vagy becslést, amely a várható forgalomra vonatkozik. Az alapítvány elnöke szerint mostanában folynak a szakszervezeti tárgyalások a különböző vállalatoknál arról, hogy kapnak-e üdülési csekket a munkavállalók és ha igen mekkora összegért. Csak ezek ismeretében lehet becslésekre vállalkozni. Karácsony szerint az üdülési csekkrendszer előnye az is, hogy ez az egyetlen olyan cafeteria juttatás, amely a családtagoknak is adható.

Egy ország turizmus akkor működik egészségesen, ha a teljes forgalom nagyjából felét a belföldi turizmus biztosítja - mondta a Turizmus Panorámának korábban Fekete László, a BTH Budapesti Szolgáltató Kht ügyvezetője. Tavaly nem kis részben az üdülési csekkek miatt sikerült elérni, hogy a válság miatt kimaradó külföldi turistákat pótolják a hazai utazók.

Az üdülési csekk nélkül, mintegy 1,8 millió felhasználó is eltűnhet a piacról, s lényegesen kisebb lenne a megmaradó fizetőképes, belföldi kereslet és akár az is előfordulhat, hogy nagy részük nem itthon, hanem például Horvátországban költené el a pénzét.

A falusi turizmus adókedvezményeinek megszüntetése

Január elejétől megszűntek a falusi turizmust érintő adókedvezmények. Korábban a falusi turizmusban működő szálláskiadók 800 ezer forintos bevételig adómentesen folytathatták tevékenységüket, az agroturisztikai szolgáltatást (például kézműves foglalkozásokat) kínáló szolgáktatóknak pedig 400 ezer forintos árbevétel felett kellett adózniuk.

Mellette: A kormányzat szerint az adórendszer egységesítése érdekében az ilyen és ehhez hasonló kedvezményeket meg kell szüntetni. Ha megszorítások vannak, a falusi turizmusnak is ki kell vennie belőlük a részét, nincs kivétel. A Pénzügyminisztérium sajtóosztályának állásfoglalása szerint annyit történt, az a kedvezmények megszüntek az adó-és járulékcsökkentés megvalósítása érdekében. Ez érinti a falusi turizmust és a turizmus egészét is. A minisztérium szerint az adóváltozások miatt rövid távon valószínűleg visszaesik a falusi turizmus, nem csupán a kedvezmény megszűnése, hanem a turisztikai szolgáltatások iránti általános keresletcsökkenés miatt. Hosszabb távon azonban hatni kezdenek a mostani adóváltozások kedvező módosításai is.

A falusi turizmus valóban elveszti a személyi jövedelemadózásban eddig meglévő kedvezményét, mely szerint 800 ezer forintos jövedelemig nem kellett adózni és az ökoturizmus ezen felül még 400 ezer forint adókedvezményt jelentett. Most kell adózni, de alacsonyabb az adó és jelentős a járulékcsökkentés - közölte a PM. Arra a kérdésre nem kaptunk választ, hogy mekkora plusz bevételt remél ettől a lépéstől a kormányzat.

Ellene: A falusi szálláskiadók szövetsége, a Fatosz szerint a lépéssel nem a magánszemélyektől von el elsősorban a kormányzat, hanem az ágazat lehetetlenül el. Szerintük a megadóztatásból származó bevétel jelentősen nem javítaná a költségvetés egyenlegét, sőt, több kárt okozhat, mint hasznot. A vendéglátásból származó bevételek a többnyire agrártevékenységet folytató vállalkozók megélhetését is segíti. A falusi turizmus így foglalkoztatási alternatívát is kínál, elsősorban a háztartásbeli nők számára.

Az idegenforgalmi adó után járó adókedvezmény csökkentése

Januártól felére csökkent az idegenforgalmi adó után járó állami támogatás. A lépés elsősorban a turizmusból élő önkormányzatoknak súlyos érvágás, s a balatoni településeket érinti leginkább.

Mellette: A lépésre a kormányzat szerint a költségvetési szigorítás miatt volt szükség, Suchmann Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke szerint ugyanakkor az érintett önkormányzatok kérésére azt tervezik, hogy valamilyen módon kompenzálják a kieső bevételeket. Ennek mértéke és módja egyelőre nem ismert.

Ellene: A támogatás csökkentése miatt jelentős bevételkieséssel, s minden bizonnyal hosszabb távon a belföldi visszaesésével kell számolni. Takács József, Balatonszemes polgármestere 30 milliós, Bóka István, balatonfüredi polgármester közel 200 millió forintos bevételkiesésről beszélt. Az önkormányzatok a kieső bevételek miatt az idegenforgalmi adó emelését tervezik, egyes helyeken a szabadstrandok fizetőssé tételét is elkézephetőnek tartják. Mindezekkel együtt akár 15-20 ezer forinttal is többe kerülhet egy négytagú család nyaralása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!