A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Tízezer négyzetméternyi jég

Vágólapra másolva!
Az utóbbi napok zord időjárásának köszönhetően szinte valamennyi természetes állóvizünkön sportolásra alkalmas jégfelület hízott. A Balaton partján Balatonkenesétől Keszthelyig folyamatosan nyílnak a jégpályák és továbbiak kijelölése is várható a hétvégén. A Velencei-tó jege eddig még nem volt biztonságos, de az előrejelzések szerint hétvégén már itt is lehet majd biztonságosan csúszkálni.
Vágólapra másolva!

A természetes vizeken való sportoláskor nem árt több szabályt is ismernünk és betartanunk, hiszen a nem megfelelően végzett korcsolyázás, fakutyázás igen komoly baleseteket eredményezhet. Az ügy komolyságát bizonyítja, hogy a szabad vizeken tartózkodás szabályaira vonatkozó kormányrendelet külön foglalkozik a tavi korcsolyázással. A legfontosabb szempontok, hogy csak megfelelő vastagságú jégen sportoljunk, erről mindig győződjünk meg mielőtt a jégre lépünk, járművel ne hajtsunk a jégre, és ha nincs kivilágítás, csak jó látási viszonyok között tartózkodjunk a jégfelületen!

Forrás: MTI

A Balatonnál és a Velencei-tónál is érdemes kijelölt területeket használni, hiszen itt garantált a biztonságos jégfelület és az esetleges sérülések, balesetek ellátására is készülnek a szervezők. A kikötők, veszteglők területeit még megfelelő jégvastagság esetén sem szabad használni. Amennyiben az esetleges baleset, vagy sérülés helyszínén nem tartózkodik képzett segítség az eset körülményeitől függően a mentőket, vagy a Balatoni Vizirendészetet (1817 segélyhívó szám) kell értesítenünk.

Kis túlzással, akárhol állunk meg a Balaton partján bárhol csúszkálhatunk egyet. A gazdag kínálatból kiemelünk néhányat.

Siófok

Már csütörtöktől üzemel a mintegy kétezer négyzetméteres megtisztított felület az Újhelyi strand melletti Kaáli Nagy Dezső utca végénél. A nyolc órától napnyugtáig használható területen állandó egészségügyi szolgálat és pályafelügyelet is működik. A parton meleg italok és étel várja a pihenni vágyó sportolókat. A szervezők kérése itt is az, hogy csak a kijelölt és letisztított felületet használjuk.

Balatonalmádi

Forrás: MTI

Almádiban nemcsak a jég adott a kellemes kikapcsolódáshoz. A mostani hétvégétől kezdve, egészen addig, amíg megfelelő jég lesz, minden hétvégén megrendezik a Jeges Hétvége elnevezésű, már hagyományosnak nevezhető programot. A délután két órától napnyugtáig tartó rendezvényen különböző jeges versenyek (szlalom, gyorskorcsolya, célbalövés) várják az érdeklődőket. A versenyek mellett folyamatos zene, a kötelező tea és forralt bor teszi teljessé az élményeket. A koripályát a Wesselényi strandtól a mólóig tartó területen találjuk.

Balatonfüred

Forrás: MTI

A füredi jégpályát az Esterházy strandon alakították ki. Elsősorban nagy mérete (10 ezer négyzetméter, ebből 3-4000 négyzetméter rendszeresen takarított) és megvilágítása miatt ajánljuk. Napnyugtával tehát itt nem ér véget a nap, még néhány igen hangulatos órát tölthetünk a Balaton jegén. A parton is remek kiszolgálásban lesz része az idelátogatóknak. Étterem, meleg büfé várja a vendégeket.

Tihany

Tihany nem csak nyáron, hanem a téli időszakban is csodálatos. A korcsolyázást itt egy kellemes sétával is összeköthetjük, akár a két kori pálya között is. Választhatunk ugyanis, hogy a Balaton jegén, vagy a Tihanyi Belső-tó jegén sportoljunk. Mindkét helyszínen takarított jégfelület várja a látogatókat. A Belső-tónál tavaly több kitelepült büfé is üzemelt, valamint korcsolya kölcsönzésre is lehetőség volt. A helyiek szerint mindkét helyszín az idén is olyan népszerű lesz, mint tavaly.

Forrás: MTI

A nyugati medencében még várat magára a biztonságos vastagságú jégfelület, de mivel a következő napokban is meglehetősen hideg időre számíthatunk, legkésőbb a jövő héten már itt is nyugodtan csúszkálhatunk.

Mivel az alkalmi korcsolyapályáknál igencsak esetleges a bérlési lehetőség, ezért nem árt ha saját felszereléssel is rendelkezünk. Ha pedig nincs korink, még nincs késő beszerezni egyet. A korcsolyázáshoz korántsem kell olyan anyagi megterhelésre felkészülnünk, mintha mondjuk egy teljes sífelszerelést szeretnénk beszerezni. Míg utóbbi a lécekkel, bakanccsal, ruházattal együtt 80-100 ezer forint alatt nem úszható meg, egy jó korcsolyát már néhány ezer forintért is beszerezhetnek a kezdők. Az ismert sportáruházakban egy kezdőknek tökéletesen megfelelő műanyag csatos hobbikorcsolya 8 ezer forintba kerül, a haladóbbaknak való gyöngyvásznas, kicsit márkásabb hokikorcsolya 15 ezer forint körül van, az igazán profik pedig a korábban csak kis standionbeli hokimeccseken látott CCM, vagy Bauer márkák is elérhetők 30 ezer forint fölötti áron.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!