A Metallica fővárosa

Vágólapra másolva!
Sokak szerint ez Amerika leglazább városa, s valóban nehéz kikerülni a hatása alól, ha valaki egyszer már járt itt. San Franciscóban gondolkodás nélkül eltöltenénk egy évet, de akkor is megéri eljönni ide, ha csak néhány napunk van a városra.
Vágólapra másolva!

Más amerikai városokkal ellentétben San Francisco hatalmas előnye, hogy a legfontosabb látnivalók - a Golden Gate kivételével - akár gyalogosan is bejárhatók a dimbes-dombos utcák ellenére is. A legtöbb szálloda a belváros központjában található, de ha nincs kedvünk gyalogolni, használhatjuk a helyi villamoshálózatot, az egyáltalán nem csak turistáknak szánt Cable Cart, vagy válogathatunk a számtalan "hop on - hop off" városnéző buszok között. Ez utóbbiak meghatározott útvonalon közlekednek és bármikor le- és felszállhatunk. A 25-40 dollár közötti áron kínált túrák közül nem éri meg feltétlenül a legolcsóbbat választani, ezek ugyanis meglehetősen ritkán és rendszertelenül közlekednek. Nézzük, mit nem szabad kihagyni.

Kötelező látnivalók

A Fisherman's Wharf, azaz a kikötő San Francisco egyik legkedveltebb turistalátványossága. Közvetlenül a tengerparton, deszkákból épített utakon sétálgathatunk, a kikötő telis tele van éttermekkel és boltokkal. A vízparti piacokat is érdemes felkeresni: az Anchorage, a Cannery, a Ghirardelli Square vagy éppen a PIER 39. felejthetetlen élményt nyújt a látogatóknak. Ha betérünk egy étterembe, feltétlenül kóstoljuk meg a Clamn Chowdert (cipóban tálalt sűrű leves krumplival és kagylóval), mert ezt az ételt itt főzik a világon a legjobban. A kikötő legkedveltebb lakói a tengeri fókák, akik százával pihennek a nekik kialakított stégeken, közvetlenül a parton, kiváló fotótémát szolgáltatva.

Forrás: [origo]
Nézzen még képeket a fotóra kattintva!

A város egyik jelképe a hatalmas narancs-vörös színre festett híd. A jellegzetesen meredek utcák és a dimbes-dombos hegyoldal mellett a Golden Gate híd is látható az összes filmben, amit San Franciscóban forgattak. A híd a Golden Gate szoros felett ível át, 1933-ban kezdték építeni, de csak 1937-re készültek el vele, május 27-én adták ár a forgalomnak. A híd 2737 méter hosszú, és a vízszinttől számítva 227 méter magas, San Franciscót köti össze Marin megyével. Autóval és biciklivel a nap 24 órájában használható, de a gyalogosok csak nappal kelhetnek át rajta. Ha szeretnénk átsétálni a hídon, válasszunk olyan időpontot, amikor tiszta, páramentes az idő, körülbelül egy-másfél órát szánjunk erre a programra.

Forrás: [origo]
Nézzen még képeket a fotóra kattintva!

Már az 1900-as évek elején is a legforgalmasabb bevásárlóhelynek számított a tér, és ez manapság sem változott túl sokat. Azt mondják, a Union Square az Egyesült Államok harmadik legnagyobb bevásárlónegyede. Nincs az a márka, amit itt ne találnánk meg az egyszerűtől a luxusig. Ha csak nézelődni szeretnénk, akkor is szánjunk rá egy-két órát, ha azonban egy rendes bevásárlásra vágyunk, akár egy egész napot is eltölthetünk itt. A vásárlásmániás nőket itt aztán elkaphatja a hév, érdemes a férfiakat addig valami más programra küldeni. A boltok reggel 10-től este 10-ig, esetenként akár tovább is nyitva tartanak. A teret karácsony idején csodás díszbe öltöztetik.

Forrás: [origo]
Nézzen még képeket a fotóra kattintva!

San Francisco egyik jelképes a híres Cable Car. Sokat tévesen villamosnak mondják ezeket a járműveket, pedig nem kifejezetten azok. A város három nagy dombra épült, négyzethálós útszerkezettel, így ezekkel a kábelkocsikkal oldották meg a tömegközlekedést. A turisták nem azért szállnak fel a járműre, hogy bárhová eljussanak vele, pusztán az utazás élménye miatt. Ne lepődjünk meg, ha óriás sorok kígyóznak egy-egy megállóban. Egy-egy kocsira kb. 60 ember fér fel.

A Cable Car-nak három útvonala van a városban: kettőnek ugyanaz a végállomása (Powell and Market) úgyhogy ügyeljünk rá, hogy melyikre irányba szeretnénk tartani. A Powell-Hyde (barna jelű) járat keresztül megy a Union Square - Cable Car Barn Museum - Nob Hill - Russian Hill - Lombard Street útvonalon, végül a Ghirardelli térre érkezik. A Powell-Mason vonal (sárga jelű) elvisz bennünket a Taylor Street, North Beach irányba, végállomása közel van a Fisherman's Wharfhoz. A harmadik járat a California Streetről indul, keresztül megy a pénzügyi negyeden, Chinatown-on és a Nob Hillen. Jegyünket felszálláskor vesszük meg az ellenőröktől, minden egyes felszálláskor fizetnünk kell, a kocsik reggel 6-tól éjjel 1-ig közlekednek. Ha többet szeretnénk megtudni a város legismertebb közlekedési eszközésről, látogassunk el a Cable Car Barn múzeumba.

Forrás: Wikipedia
Nézzen még képeket a fotóra kattintva!

A Lombard Street arról nevezetes, hogy ez a világ legeslegkacskaringósabb utcája. Nyolc darab 40 fokos kanyarral találjuk magunkat szemben. Ha fotókat szeretnénk készíteni, akkor az utca aljából érdemes felfelé fényképezni, így láthatók a legjobban a kanyarok. Sétálhatunk is az utcán, de nagyobb élmény autóval például fentről lefelé megtenni az olykor félelmetes utat.

Forrás: [origo]
Nézzen még képeket a fotóra kattintva!

A Coit Tower 1933-ban épült Lillie Hitchcock Coit hagyatékaként, aki vagyonának harmadát San Francisco városára hagyta. A tornyot Arthur Brown Jr. és Henry Howard tervezték, a város egyik jelképeként magasodik az égbe. A legtöbben a toronyból látható fantasztikus kilátás miatt érkezik ide. A Coit Tower a Telegraph Hill tetején áll, és már alapzatától is csodás a kilátás. A kilátó tíztől hatig tart nyitva, és a nyugatról a Greenwich Street-en, vagy a 39-es busszal lehet megközelíteni. Felmehetünk lifttel, 3 dolláros áron.

Szinte minden amerikai nagyvárosban találunk kínai negyedet, így San Franciscóban is. Az itteni attól különleges, hogy itt él a legnagyobb kínai közösség az egész nyugati parton, egész Amerikát nézve pedig New York után itt él a legtöbb kínai. Látogassunk el ide napközben, ilyenkor az összes üzletet nyitva találjuk, és nagy a forgatag az utcákon, így bepillantást nyerhetünk a helyiek életébe. Itt még az utca névtáblák is kínai írásjelekkel íródtak. Sötétedés után hamar elcsendesedik a környék, ilyenkor már nem érdemes erre járni.

Forrás: [origo]
Nézzen még képeket a fotóra kattintva!

Az Alcatraz egy kis sziget az öböl közepén, a spanyol felfedező Manuel de Ayala Isla de los Alcatraces után nevezték el. Először világítótorony, majd katonai erődítmény, később börtön volt, ma pedig múzeum és 1986 óta nemzeti emlékhely. Korábban a világ legbiztonságosabb börtönének hitték. Olyan híres bűnözők raboskodtak itt, mint Al Capone.

Mikor menjünk?

A nyári hónapokat lehetőleg kerüljük el, még akkor is, ha San Franciscóra jellemző, hogy az óceán felől érkező hideg levegő pillanatok alatt fokokkal le tudja hűteni a levegőt. Az egyik pillanatban még szikrázó napsütés fogadja a turistát, a következő percben pedig sűrű köd gomolyog a Golden Gate fölött, szemerkél az eső és hideg szél fúj. A legjobb időpont június és szeptember hónapok, ilyenkor a legkelemesebb a klíma.

Szálláslehetőségek

A megfelelő szálloda kiválasztásában csak a pénztárcánk szab határt, a kínálat bőséges minden kategóriában. érdemes figyelni a szállodák szezonon kívüli akcióit, mert ilyenkor még egy frekventált helyen lévő ötcsillagos hotel is megcsíphető szemtelenül kedvező áron. A belváros szívében az Union Square környékén egy jó háromcsillagos szállodát már megkaphatunk 65 dollárért egy éjszakára reggelivel, a Civic Center, vagy a Fishermen's Wharfnál pedig még ennél is olcsóbban, 48-50 dollárárt is találtunk szobát ebben a kategóriában a Booking.com-on.

Repülőjegyek

Az Amerikába szóló repülőjegyek ára nagy kilengésekkel változik az utazás időpontjától függően. Június elején akár 165-180 ezer forintért is meg lehet csípni egy jegyet illetékkel együtt a Delta Airlines járatára. Arra is van lehetőség, hogy induláskor mondjuk Denverben, Las Vegasban, vagy Los Angelesben szállunk le, de visszafelé már San Franciscóból, vagy Oaklandből indulunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről