A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Ingyenes nepáli vízum az Everest meghódítóinak

Vágólapra másolva!
Két évig ingyenes vízumot kapnak azok a külföldi hegymászók, akik megmásszák a Csomolungmát vagy egy másik csúcsot - közölte a nepáli kormány magas rangú tisztviselője.
Vágólapra másolva!

Az intézkedéssel a himalájai ország idegenforgalmát kívánják fellendíteni. Az új-zélandi Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay nepáli serpa 1953-as expedíciója óta több mint négyezer hegymászó jutott fel a 8850 méter magas Csomolungmára, becslések szerint hétszáz külföldi ma is él közülük.

Vízummentességet biztosítunk számukra 2010-ben és 2011-ben az idegenforgalmi év programja keretében" - mondta el Randzsan Arial, az idegenforgalmi minisztérium illetékese.

Nepálban található a világ tizennégy legmagasabb hegycsúcsa közül nyolc, közöttük a Csomolungma. A himalájai ország 2011-et az idegenforgalom évének nyilvánította, és jövőre a duplájára - egymillióra - akarja növelni a látogatók számát. Az idegenforgalom a hazai össztermék 4 százalékát teszi ki, de utazási szakemberek szerint az általános sztrájkok, útlezárások sok kárt okoztak az üzletágnak.

Ingyenes vízumot kap a világ 7. legmagasabb csúcsa, a 8167 méter magas Dhaulagiri közel kétszáz külföldi meghódítója is. Nepál jövőre ünnepli az 50. évfordulóját annak, hogy egy osztrák-svájci expedíció elsőként jutott fel a Dhaulagirire. Az évforduló alkalmából a kormány a felére csökkentette az Dhauglagirit megmászni szándékozók által fizetendő illetéket is, amely idén és jövőre így ötezer dollár lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!