Kezdődik a szarvasbőgés Gemencen

Vágólapra másolva!
Szarvasbőgés-hallgató túrák indulnak a Gemenci erdő mélyébe, ahol a résztvevők közvetlen közelről tapasztalhatják meg a szarvasbikák párviadalától zengő erdő különös hangulatát a Rezéti-Holt-Duna partján. Idén kerékpárral is érkezhetünk, de igény szerint lovaskocsival is kiviszik a turistákat. Uzsonnás, filmvetítős erdei kalandok Gemenc világhírű ártéri erdejében.
Vágólapra másolva!

Gemenc nemzeti kincs

A Gemenci erdő mintegy 18 ezer hektárnyi területével Magyarország és Európa legnagyobb kiterjedésű, összefüggő ártéri erdeje. Az Alsó-Dunavölgyben található, Tolna- és Bács-Kiskun megye területén. A gazdag madárvilágon kívül itt él az egész Európában honos gímszarvas legértékesebb trófeát növesztő állománya. Jellemző fafajai a kocsányos tölgy, a magyar- és az amerikai kőris, a fehér- és fekete nyár, a vénic-szil, a fekete dió, a zöld juhar, és a fehérfűz. Ilyenkor, kora ősszel pedig a szarvasbőgés az egyik legérdekesebb program.

Az idei program délután elkezdődik

A Pörbölyi Ökoturisztikai Központot (Pörböly, Bajai út 100.) a ma is működő erdei vasút telephelyén építették. Itt kezdődik az idei szarvasbőgésre összeállított program. Elsőként megismertetik a turistákat a gemenci szarvasok trófeáival, majd elmagyarázzák, hogy mitől értékes egy trófea és, hogy milyen szempontok alapján díjazzák őket. Majd este fél hattól filmvetítés keretében Mosonyi Szabolcs: A gemenci szarvasok - című alkotását nézhetik a csoportok.

Forrás: [origo]

Az igazi kalandok este hat órakor kezdődnek, amikor is a turisták elindulnak az erdőbe a Nyárilegelőként ismert területére. A kerékpáros és a lovas fogatos kirándulásra maximum15-15 főt tudnak fogadni, ezért azt kérik a szervezők, hogy a jelentkezők jelöljék meg, hogy a lovaskocsis, az erdei vasutas, illetve a kerékpáros túrák közül melyik tetszene a leginkább.

A bringások saját kerékpárjukkal is érkezhetnek, de a helyszínen igényelt járművel is részt vehetnek. A biciklisek a vezetett túra keretében (kb. 14 km) a töltésen, a Lankóci Vízügyi Múzeum irányába indulhatnak. A kényelmesebbek lovas fogattal erdész utakon, illetve a Gemenci Erdei Vasúttal túravezetők kíséretében érkezhetnek a helyszínre.

Forrás: MTI

A szervezők négy túraidőpontot tűztek ki. Az első csoportok szeptember negyedikén, majd szeptember 10-én (csak erdei vasúttal) és 11-én, végül szeptember 17-én (csak erdei vasúttal) indulnak. A tervek szerint este kilenc óra felé érkeznek vissza az Ökoturisztikai Központba.

A korábbi évek tapasztalata alapján a hosszúnadrág, a sarat tűrő bakancs és szúnyogriasztó, illetve az esőkabát javasolt. Részvételi díj felnőtt: 1500, a gyerekeknek 14 éves korig 750 forint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről