Autóval Ausztriában

Vágólapra másolva!
Ha autóval indulunk nyaralni, nem árt indulás előtt néhány tudnivalóra felkészülnünk, hogy lehetőleg problémamentes legyen a nyaralásunk. Figyelnünk kell az autónk bitonságára is, ha nem akarjuk, hogy már a pihenés első napjaiban kellemetlen meglepetés érjen minket. Összgyűjtöttük, mire ügyeljünk egy ausztriai autós utazásnál.
Vágólapra másolva!

Aki az autós nyaralásból épségben, ép kocsival és anyagi veszteségek nélkül akar hazatérni, az jól teszi, ha a legrövidebb időre történő megállásnál is bekattintja a kormányzárat, becsukja a tetőablakot, az oldalablakokat, kulcsra zárja az ajtót, no és felteszi a különféle, úgynevezett lopásgátló eszközöket - amelyeket ugyan le lehet feszegetni vagy szerelni, de mindenesetre kívülről is jól látható akadályt jelentenek a bűnözők számára.

Erre osztrák biztonsági szakértők figyelmeztettek az üdülési főszezon kezdetekor, amint arra is, hogy egyes nagyvárosokban a piros lámpánál is érhetik támadások az autósokat, ezért érdemes ilyenkor felhúzni az ablakokat és belülről bezárni az ajtókat.

Az üdülőhelyen az a legjobb, ha az utazó az autóját őrzött helyen tartja. Aki pedig lakókocsival utazik, annak jó ügyelni arra, hogy még sötétedés előtt elérje a megcélzott táborhelyet és csak kempingekben, vagy nagy forgalmú helyeken éjszakázzon, semmiképpen sem az út mentén. e nem csak azért tanácsos, mert az út menti pihenők kevésbé biztonságosak, hanem, mert a kempingekben minden szükséges felszerelést is megkapunk a lakókocsis nyaraláshoz.

Forrás: AFP
Zell am See

Az már szinte magától értetődik, hogy értékes tárgyakat nem szabad az autóban hagyni látható helyen az utasfülkében, de még a csomagtartóban sem. Ilyen tárgyak a drága ruhadarabok, a mobil telefonok, a CD-lejátszók, a laptopok, a kézi-, akta- és utazótáskák.

Az autótolvajok és az autókat csupán fosztogató bűnözők is gyakran folyamodnak ősi, de változatlanul hatékony trükkökhöz: vadul gesztikulálva jelzik, hogy defektes a gumi, vagy térképekkel integetve kérnek segítséget, hogy aztán a térképpel eltakarják a segítőkész autós elől azt, ami körülötte történik - ilyen esetekben szerencsés az, akinek csak kirámolják a kocsiját.

Mivel az autótolvajoknak és más bűnözőknek egészen rövid idő is elég ahhoz, hogy felnyissák és kirámolják, vagy éppen elvigyék a kocsit, nem árt, ha az autós még a benzinkutaknál és autópálya-pihenőhelyeken is éberen figyeli járművét - állítják az osztrák szakértők.

Mindenesetre újra és újra az utazók lelkére kötik: a fontosabb dokumentumokról - személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány, forgalmi engedély és a társadalombiztosítási jogosultságot igazoló papír - mindig, minden utazásra vigyünk magunkkal fénymásolatot, amelyet persze máshol tartsunk, mint az eredetiket, és hagyjunk otthon is másolatot.

Ausztriában is fokozottan ügyeljünk a sebességhatárok betartására, mert az osztrák rendőrök szigorúak és nagy összegű bírságra számíthatunk sebességtúllépésnél. Az autópályákon a maximális megengedett sebesség 130 km/h.

Merre érdemes autózni Ausztriában?

Ha ezekkel megvagyunk, már csak az útvonalat kell kiválasztani. Az Alpok hegyi útjain számtalan lehetőség nyílik akár egy-kétnapos túrák szervezésére is. Ha csak egyet kellene választani, akkor mind közül a leghíresebbet a Grossglockner hágó, minden alpesi autóutak nagyapját ajánljuk. Először 1935-ben adták át a forgalomnak és ennek nyomán számtalan ehhez hasonló építkezés kezdődött az Alpok hegyvonulatai között. Az egykori mérnökök teljesítménye még ma is lenyűgözi az erre járókat. Az utat alig több három óra alatt járhatjuk be, s közben meg is állhatunk gyönyörködni a hegycsúcsokban, vízesésekben. A Grossglockner utat Zell am See felől közelíthetjük meg a legegyszerűbben, de ügyeljünk rá, hogy az útszakasz csak a nyári hónapokban áll nyitva az autósok és motorosok előtt.

Forrás: AFP

A Groosglockner-hágó

A környéken több településen nyílik szálláslehetőség. A leginkább kézenfekvő, a gyönyörő tő partján, hegyek ölelésében fekvő Zell am See, ami ugyan híres síterep, de ilyenkor nyáron is érdemes ellátogatni ide, hiszen túrázni, biciklizni, vagy csak egyszerűen sétálni is remekül lehet a környező hegyekben. Ha Zell am See-t nevzzük ki bázisnak, a közelben több érdekes autós program is kínálkozik. Nem szabad kihagyni például a 30 kilométerre lévő Gastein-völgyet. Rögtön a völgy bejáratánál lévő Bad Hofgasteinben található Ausztria egyik legjobb élményfürdője az Alpen Thermé, ami mindenképpen megér egy félnapos kirándulást.

Zell am See-től északra, Salzburg irányába haladva érhetjök el Bertheschgadent, amely a náci Németország vezetőinek kedvelt nyári pihenőhelye volt. A hegy tetején még látogatható az egykori Sasfészek, lejjebb pedig a környék történetéről láthatnak kiállításokat, bemutatókat az érdeklődők és megnézhetnek egy második viláégháború bunkert is. Az út Zell am See-től nagyjából egy óráig tart.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről