Szeszfőzde a sípálya alján
![The High West Distillery and Saloon, Park City, Utah, Egyesült Államok](https://cdn.origo.hu/2023/12/SyLP5rx5zVvoiuEANv-qhXqTH5Vv6CUikwtuh1Ji5nQ/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I4ZDI1MDE5ZjEwOTQ2ZTc4MjVmNjdiYzNmY2YyZGI4.webp)
Az 1870-ben alapított szeszfőzde és kocsma a világ egyetlen, sípálya mellett fekvő pubja. Az egykor bányászházként, majd raktárként funkcionáló épület Park City szívében, a Quittin' Time nevű sípálya alján található.
A szeszfőzde tulajdonosa, David Perkins 2004-ben hagyta ott biokémikusi állását és költözött Park City-be, hogy az elhagyatott épületben megnyissa a High West szeszfőzdét, az eredeti tervek alapján. A felújításnál az eredeti anyagok 90 százalékát felhasználták. A szeszfőzdében a tulajdonos szülőhelye, Georgia állam híres italát a bourbon whiskey-t kezdték főzni, amely aztán az étlapon is rendre megjelenik a fogásokban - írja a Times Travel.
A High Westben kis mennyiségben kilencféle whiskey-t és két különböző vodkafajtát is gyártanak. A főzde 2010-ben elnyerte az American Distilling Institute versenyén a legjobb rozsból készült whiskey-nek járó fődíjat.
Utah állam szigorú törvényei miatt a szeszfőzdében nem alakíthattak ki kóstolótermet. Ha pedig kikérünk a pincértől egy whiskey-sort, akkor egyszerre csak két poharat tesz elénk, mivel a helyi törvények értelmében egyszerre csak két, alkoholos italt tartalmazó pohár lehet előttünk az asztalon. A szigor lassan enyhül: a szeszfőzde, összefogva a környékbeli sörfőzdékkel elérte, hogy most már vasárnapokon és ünnepnapokon árusíthat alkoholt.
A High West évente nagyjából 10 ezer láda whiskey-t gyárt, de tervezik a termelési kapacitás bővítését. A szeszfőzdét a síszezonban napi 300 turista keresi fel, akik idegenvezető segítségével járhatják be az épületet.