A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
HUNNagy Bernadett
11:30BirkózásReetika Reetika-Bernadett Nagy
HUNMuszukajev Iszmail
12:20BirkózásIszmail Muszukajev-Ernazar Akmataliev
HUNMagyarország
14:00VízilabdaHungary-Italy
NyílNyíl

Felvonót sodort el a lavina Franciaországban

símelléklet, lavina
Vágólapra másolva!
Egy síelő amatőr videofelvételt készített a franciaországi St. Francois-Longchamps síterepen, amint egy ülőszékes liftet elsodor egy lavina. A baleset idején hetven síelő tartózkodott a liften, de a csodával határos módon senki sem sérült meg.
Vágólapra másolva!

A Grenoble közelében lévő síterepen pénteken délután 15.30-kor egy hatalmas lavina zúdult le az egyik ülőszékes felvonó sávjában. A lavina ötszáz méter szélesen zúdult le és nyolcméternyi havat halmozott fel a lift oszlopainál. A síterepen hármas-négyes lavinaveszély volt érvényben és a lift alatt futó fekete pályát már korábban lezárták, de úgy ítélték meg, hogy a felvonó működését nem zavarja majd egy esetleges lavina.

A liften a baleset pillanatában hetven síelő tartózkodott, de a csodával határos módon senki sem sérült meg. A hógörgeteg több gondolát is elért és nagy kárt tett a lift alsó állomásánál. Az itt lévő tartóoszlopokat a lavina egyszerűen elgörbítette.

A liften rekedt síelőket a nap folyamán helikopterrel mentették ki. Cyril Anceau, a hegyi mentőcsapat vezetője a The Guardiannek elmondta, hogy nagy volt a veszélye egy újabb lavinának, ezért kockázatos lett volna a földről végezni a mentést, a helikopteres akció viszont jóval hosszabb ideig tartott.

A pályarendszeren egyébként ez egy fokozottan lavinaveszélyes hegyoldal és az itt lévő fekete pálya már több mint egy hónapja zárva volt. A lift ráadásul harminc éves, ebben a szezonban már biztosan nem nyitják ki.

Az elmúlt időszak enyhébb időjárása és a nagy mennyiségben lehullt hó miatt fokozottan nőtt a lavinaveszély az Alpok síterepein, elsősorban Ausztriában és Franciaországban, de halálos áldozattal járó lavinák történtek Szlovákiában is, a Tátra sípályáin. A nagyobb síterepeken már lehet jelentkezni egy és többnapos lavinatanfolyamra is, ahol megtanítják, hogyan ismerjük fel a lavinaveszélyes területeket és azt is, hogy mit kell tennünk, ha már elragadt a hógörgeteg. Az osztrák, svájci és francia pályarndszereken nagy hangsúlyt fektetnek a síelők tájékoztatásársa: a pályákon látványos kijelzőkön mutatják be a veszélyes területeket és többnyelvű prospektusok is a síelők rendelkezésére állnak a legfontosabb tudnivalókkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!