A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
HUNMuszukajev Iszmail
18:25BirkózásIszmail Muszukajev-Rahman Amouzadkhalili
Vágólapra másolva!
A szigligeti várban már készülnek a Pünkösdre, május 26-28. között izgalmas, hagyományőrző várfesztivállal várják az érdeklődőket. Badacsonyba is érdemes lesz ellátogatni a hosszú hétvégén.
Vágólapra másolva!

"Évről évre igen nagy népszerűségnek örvend a rendezvény, naponta 1500-2000 látogató is megfordul ilyenkor a várban" - mondta az [origo] kérdésére Szigliget önkormányzatának munkatársa. Hozzátette, hogy főleg hagyományőrző, népi jellegű programokkal készülnek, de törekedtek arra, hogy a rendezvény során minden korosztály megtalálja a számára megfelelő programot.

A program szombaton 13 órakor egy ünnepélyes megnyitóval kezdődik. A három nap alatt a nagyszínpadon néptánc, fegyver és harcászati bemutatók, korhű zenék, különböző művészek, tűzzsonglőrök és egyéb programok várják az érdeklődőket. De lesz solymászbemutató is szombat délután, ami igazán látványos. Ki lehet majd próbálni a magyarokra jellemző fegyvereket, és részt lehet venni az íjász- és, csatacsillag -versenyeken. Vasárnap 17 órától Vikidál Gyula is fellép.

A népművészeti vásárban szét lehet nézni a portékák között, és meg lehet majd kóstolni különböző magyaros ételeket és italokat. A helyi borászok és vendéglősök is készülnek a pünkösdi hétvégére a legjobb helyi borokkal és különlegességekkel. A gyerekek sem fognak unatkozni, őket játszóház, apródavatás, udvari bolondok előadása és zenés programok várják. A rendezvények ingyenesek, csak a várba kell belépőt váltani. Ez egész napra érvényes, és nyugodtan el lehet vele hagyni a vár területét.

Program időpontja: 2012. május 26-28.
Helyszín: Szigligeti vár
Belépőjegy: felnőtt - 700 forint, gyermek - 350 forint
Részletes programlista itt.


Szigliget vára az idén először kapcsolódott a Balaton7 programsorozatához is, így péntekig kedvezményes áron lehet megtekinteni a várjátékokat naponta kétszer. A várjátékok fő attrakciója a fegyver és harcászati bemutató, melynek során törekszenek arra, hogy a 16. századi harcászati stílust minél jobban megismertessék a közönséggel. A kor fegyvereinek, harcászati módjának bemutatása mellett, kisebb csatajelenetekkel teszik színessé, még látványosabbá műsorukat. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a várvédők, valamint a török tábor életébe is. A bemutató egyik fontos eleme az ágyú, mellyel több lövést is leadnak a bemutató alatt.

Éppen Pünkösdkor indul újra a Badacsonyi Régiós buszjárat, amely Badacsonyból Szigligetre, Szent György-hegyre, Salföldre és Ábrahámhegyre közlekedik, így a látogatók kényelmesen járhatják végig a régió nevezetességeit. A badacsony.com tájékoztatása szerint az utasokat a buszon hostess fogadja és kalauzolja, és be is mutatja a települések nevezetességeit. Így érdemes lesz átnézni Badacsonyba már csak azért is, mivel Pünkösd kapcsán ismét felelevenednek a hagyományok és a népszokások. A termékenység, az újjászületés és a párválasztás ünnepe különleges élményeket ígér Badacsonyban.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A legkedveltebb program a Rózsakőnél megrendezésre kerülő Pünkösdi eljegyzési ceremónia, amelynek alapja egy legenda: eszerint valamikor régen gurulhatott le a kő a hegy oldaláról, és nevét Szegedy Rózáról kapta, aki szerelmével, Kisfaludy Sándorral üldögélt ott. Azt tartják, ha egy pár hozzájuk hasonlóan ráül a Rózsakőre háttal a Balatonnak, akkor örök boldogság vár rájuk. Emellett lesznek nyitott pincék, bortúrák, gyalogtúrák, kézműves bemutatók és várfesztivál is.

Aki pedig koncertekre vágyna, annak ajánljuk figyelmébe a hévízi Pünkösdi Vigasságokat. Körülbelül fél órát vesz igénybe az út autóval Szigligetről vagy Badacsonyból. Már pénteken, 25-én kora este elkezdődnek a programok a Stand Up zenekar koncertjével, és a négy nap során lesz többek Cserháti Zsuzsa emlékkoncert, fellép Wolf Kati és utcabált is rendeznek. A rendezvényen a részvétel ingyenes, részletes programlista itt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!