A Halfesztivál hazánk egyik legnagyobb gasztronómiai eseménye lett az elmúlt években. A résztvevők számának folyamatos növekedése miatt a halfőzők már nemcsak a Szegedi híd alatt, hanem az újszegedi partfürdőn is helyet kaptak. Több mázsa ponty, harcsa, süllő, pisztráng fejezi be földi pályafutását a fesztiválon, a legjobb halászlevek készítői pedig elnyerik a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrendet.
A leglátványosabb esemény az idén is a vízibástyára felállított Óriás Bogrács lesz, amelyben folyamatosan rotyog majd a halászlé. A tervek szerint 14 ezer adag készül majd a szegediek kedvenc ételéből. A paprika is a megszokott performansz szerint kerül a fogásba: a szögedi boszorkány az égből, ejtőernyőn alászállva dobja majd a bográcsba. A tökéletes szegedi halászléhez szükséges makói hagyma pedig a Tiszán érkezik.
Amíg a halételek készülnek, bor- és pálinkakóstolással, tutajozással, hőlégballonozással, sétarepüléssel lehet elütni az időt. Lesz kézműves vásár, cigányzene, country táncbemutató és szépségverseny is. Aki közben rákap a halászléfőzésre, annak érdemes megnézni a szegedi halászléfőzés múltjáról szóló kiállítást, ami egyben a rendezvény kísérőprogramja is.
Az érdeklődés fokozása érdekében egy szögedi halászlé receptet is adunk.
Hozzávalók nagyon sok főre: |