Nyár óta tervezgettük, hogy megmásszuk a Magas-Tátra csúcsait, de egyre csak csúszott a program. Végül november végére sikerült megszervezni egy három napos hosszú hétvégét, de addigra már leesett a hó a hegyekben. Ez sem tudta azonban megtörni lelkesedésünket, csupán kicsit több előkészületet igényelt az utazás.
Az egyetlen nagyobb beruházás, amit egy ilyen túra előtt nem szabad kihagyni, a megfelelő téli bakancs beszerzése. Húszezer forintért már kiváló vízhatlan lábbelit lehet venni, emellett még egy dologra lehet szükség, túrabotra. A hegyről lefelé kaptatva ugyanis nemcsak a térdeket tehermentesíthetjük, hanem a csúszós köveken nagyobb biztonságban is lehetünk.
A késő őszi túrázás több szempontból is ideális választásnak tűnt. Még nem indult be a síszezon, de már nincs nyári turistaáradat, ami az árakon is meglátszott. Ždiarban három éjszakára fejenként 25 euróért (7600 Ft) lehetett szobát foglalni. Az árban a reggeli is benne volt, amely ráadásul olyan bőséges és finom volt, akár egy négycsillagos szállodában. A választékban a helyi ételek is megjelentek. Még melegen hozták minden reggel a szomszédos pékségből a diós és mákos kalácsot.
A faluban egyébként egymást érik a panziók. A turizmus főként a síelőkön alapul, így – mivel még nem volt elegendő hó a nagyüzemhez – egy kicsit kihalt volt a település. Szállásunkon rajtunk kívül csak magyarok voltak. Igencsak népszerű nálunk a Budapestről 3-3,5 óra alatt elérhető hegyvidék, ami azon is lemérhető, hogy a legtöbb étteremben magyarul is feltüntették a menüt.
Csütörtökön éjfélkor érkeztünk meg, a sötétségben fel sem tűnt, milyen gyönyörű tájon járunk. Ráadásul a GPS-ünk és a telefonos térképeink sem tudták megmutatni, hol is van a szállásunk. A legalább öt kilométer hosszú faluban mindössze egyetlen utcanév volt, amely megegyezett a falu nevével, így aztán tettünk néhány kört, mire megtaláltuk a szállást.
Sajnos autó nélkül igencsak körülményes a Magas-Tátrába eljutni. Bár Poprádtól indul a tátrai kisvasút, egy napba is beletelik, míg Miskolcon és Kassán át eljuthatunk ide.
Mivel a Tátra természetvédelmi terület, Szlovákiában a tél beköszöntével a magashegyi utakat és a csúcsok jó részét lezárják a turisták elől. Első célpontunk ezért az egyik legmagasabban fekvő, még elérhető menedékház volt az Ótátrafüredről induló turistaúton. Már a parkolónál akadt kéretlen segítőnk, a reggeli italadagja után egy helyi lakos mindenképpen útba akart igazítani, bár a szlovákon kívül semmilyen nyelven nem tudott.
Ennek ellenére lelkesen magyarázott, mi pedig végül megértettük, hogy a hegyi vasút aznap nem működik, és azt is megtudtuk, merre kell mennünk az egyébként látványosan kitáblázott turistaúton. Igencsak limitált szlováktudásunkkal többször megköszöntük a segítséget, de ő csak nem eresztett minket, minden arra jövőtől érdeklődött, ki tud magyarul a segítségünkre lenni.
Célunk a Téry menedékház volt (Téryho chata), amely 2015 méteren található. Ez a Magas-Tátra legmagasabban fekvő, egész évben nyitva tartó turistaháza, és egyben az egyik legrégebbi is, 1899 óta működik. Az ide vezető út nagyon jól kiépített, négy óra alatt fel is értünk.
A havas tájból azonban nem sokat láttunk, ahogy magasabbra értünk, az óriási ködöt felhők váltották fel. A téli táj talán a nyárinál is szebb volt. A vízesések teteje be volt fagyva, és a jégréteg alatt folyt a víz. Ennél is meglepőbb élmény volt, hogy találkoztunk egy rókával, amely ételért kuncsorgott, és negyed órán át követett minket. Ebből is látszott, hogy a természet már nem annyira vad errefelé, az állatok megszokták az emberi jelenlétet.
Rövid forralt borozás után folytattuk utunkat a már sziklásabbá váló terepen, ahol jobban oda kellett figyelni, hogy a havas és jeges köveken ne csússzunk meg. Az alattunk lévő mélységtől nem lett tériszonyunk, mivel a felhőkben járva az orrunkig alig láttunk. 1800 méter környékén azonban kiértünk a napsütésbe, ami igazán gyönyörű volt.
A hátralévő néhány métert végigszaladtuk. A menedékházban rávetettük magunkat a fokhagymalevesre, majd knédlivel tunkoltuk a pörköltöt, és frissen csapolt sört ittunk hozzá. Bár az üzemeltetőknek gyalog kell mindent felcipelniük, az árak ehhez – és különösen az osztrák hüttékhez képest – nem voltak magasak, egy főétel 6-7 euróba került, míg egy sör 2-3-ba.
Négy óra körül már kezdett sötétedni, úgyhogy megindultunk lefelé. Egyikünk fejlámpája lemerült, amit az előttünk haladó szlovák túrázók is észrevettek. Bevártak minket, hogy segítsenek a vaksötétben. Bár nem túl szerencsés sötétben túrázni, a téli időszakban nehéz ezt elkerülni. Azért mertünk belevágni, mert különös szerencsénkre sem hó, sem eső nem esett, és a szél sem fújt.
Koromsötétben értünk vissza Ótátrafüredre, ahol az esti kivilágításban még impozánsak voltak a Habsburg-kori szállodák. Nagyon rendezett, jól és igényesen karbantartott volt az összes tátrai település. Az is a monarchiás időkre emlékeztetett, hogy szinte mindenki németül beszélt az angol helyett.
Kellemesen elfáradva inkább a szállásunkra mentünk, és nyitva lévő étterem után kajtattunk. Sajnos a vágyott sztrapacska (szlovák nevén brinzové halušky) helyett be kellett érnünk pizzával, mást ugyanis nem találtunk. A retróétterem azonban bőven kárpótolt minket: mintha egy Ecseri piacnyi limlomot hordtak volna össze cseh, szlovák és magyar táblákkal, csehszlovák címerekkel, Husák portrékkal és számos kommunista relikviával.
Másnapra eltűntek a felhők, napsütésben indultunk Zakopanéba a -13 fokos reggeli hidegben. A turistautak és a felvonó csak gyalog közelíthetők meg, talán azért, hogy a turisták a helyi lovas kocsikat vegyék igénybe. Csapatunk ketté vált, az első nap sérüléseket és izomlázat begyűjtők a kabinos felvonóval jutottak fel a Kasprowy Wierch 1959 méteres csúcsáig, a többiek gyalog vágtak neki.
A felvonóval érkező sokaság nagy része csak száz méternyire távolodik el a felvonótól, így aztán, ha kicsit odébb megyünk, ismét a csendes és nyugodt tájban gyönyörködhetünk. Az már kicsit túlzásnak tűnt, hogy a majd kétezres csúcson a felvonótársaság ingyenes wifit is biztosít.
A hegygerinc alkotja a lengyel-szlovák határt, itt, a határkövek között lehet túrázni, és két-három óra alatt meghódíthatjuk a 2301 méter magas Świnica csúcsát. A 10-20 centis hóban azért egy kicsit tovább tartott volna az út, ezért csak a kistestvéréig, a kis-Świnicáig jutottunk, amely 2051 méter magasban van.
A csúcson négy fok meleg volt és ragyogó napsütés, hótaposás közben tavaszi volt a hangulat. A látvány itt is magával ragadó volt: észak felé Zakopane és a többi település felhők alatt bújt meg, Szlovákiában pedig a Tátra csúcsai közé szorultak a felhők. Míg északon már egybefüggő volt a hótakaró, délen még kilátszottak a zöld oldalak.
Este a szálláson végre sikerült sztrapacskához jutnunk. Jól csúszott hozzá a Zlatý Bažant, utána pedig könnyen ment az elalvás.
Vasárnap korán kellett indulni, hogy a Csorba-tónál még beleférjen egy hegymászás a hazaút előtt. A közel ezer méteres magasságban a hegycsúcsok lábánál vezető főútról letekintve csak felhőket láttunk, míg mellettünk tekergett a tátrai vasútvonal. Nem kell a drága Svájcba menni a hamisítatlan hegyvidéki hangulatért.
Az 1346 méteren található tó mellett Csorbató (Štrbské pleso) üdülőhely az egyik legmagasabban fekvő gyógyhely Európában. Már 1935-ben és 1970-ben is rendeztek itt sívilágbajnokságot, ennek köszönhetően az egyik hotelt a Nemzetközis Sí Szövetségről (FIS) nevezték el. Bár alig 10 centis volt a hó, többen síeltek, jártak a felvonók. Az igazán sportosak gyalog vitték fel léceiket.
Könnyed erdei sétával lehet felérni a felvonó tetejéig. A hó egyébként pont idáig tartott, feljebb már csak foltokban volt jelen. Innen szikladarabokból kirakott út vezet az Elülső-Szoliszkó (Predné Solisko) 2093 méteres csúcsán álló kereszthez. Bár nem egy nagy túra, innen szemügyre lehet venni a nagy tátrai csúcsokat és az elterülő völgyeket. A túrázáshoz fontos a saját térkép, de a tervezéshez az interneten is találunk igen részletes térképet itt.
Sötétedés után indultunk hazafele, de még sikerült egy útszéli, fatüzeléses kemencés csárdában néhány knédlis ételt végigkóstolni fokhagymaleves kíséretében. Szlovákiában még mindig a magyar árak alatt dolgoznak az éttermek, egy leves csupán 1-2 euró (310-620 forint), de a szinte mindenhol kapható magyaros pörkölt vagy sertéssült káposztával is általában 5-6 euróba (1550-1860 forint) kerül.
Összességében egy hazai természetjárásnál is olcsóbban kihozható a túra a jóval nagyobb hegyekben. Ami pedig igazán vonzóvá teszi a Magas-Tátrát, hogy itt még lehet olyan csúcsokat, völgyeket találni, ahol nem jelent meg a civilizáció. A városok fényei nélkül kémlelhetjük az eget, és nem szűrődik fel az autópályák moraja.