A pincér maszkban és gumikesztyűben köszönti a vendéget a bejáratnál, majd a testhőmérséklet ellenőrzése után - legalább két méterre a többi vendégtől - az asztalához kíséri, ahol plexilapok választják el egymástól az embereket. Így nézhet ki, ha valaki a koronavírus-járvány elmúltával egy étteremben szeretné tölteni az estét Spanyolországban anélkül, hogy félnie kellene a fertőzéstől. A hivatalos dátum még nem született meg az éttermek újranyitásáról, de
több tulajdonos már gőzerővel készül a járvány utáni üzletre.
A Madrid melletti Leganés egyik vendéglátóhelye például már felszerelte azokat a plexilapokat, amelyekkel az asztaloknál ülő embereket választja el. Ez hasonló anyagból készül, mint amilyet a szupermarketekben használnak a dolgozók és a vevők megvédésére.
Az új védőfelszerelések és eljárások akár példaként szolgálhatnak más éttermek számára is, amelyek szeretnének biztonságos környezetet kínálni vendégeiknek.
Kérdés, hogy mennyien engedhetnek meg maguknak egy ilyen beruházást,
amikor már is sok étterem komoly anyagi gondokkal küzd a kieső forgalom miatt. A The Local cikke szerint egy asztal felszerelése 600-700 euró (215-250 ezer forint).
Ráadásul a nagyobb távolságtartás miatt az éttermek valószínűleg kevesebb vendéget fogadhatnak majd egyszerre az újranyitás után. A madridi hatóságok épp ezért fontolgatnak most olyan javaslatokat, amelyek
lehetővé teszik a kültéri teraszok területének növelését.
Spanyolországban eddig 229 422-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal a hivatalos statisztikák szerint, és 23 521 ember halt bele a betegségbe.