A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ezekért az élményekért keressük fel minden évben Horvátországot

Vágólapra másolva!
Az ideális horvát nyaralás biztonságos, megfizethető, keveset kell érte utazni, változatos tájakkal gyönyörködtet és finom falatokban bővelkedik. Aligha véletlen, hogy az adriai ország a mai napig első helyen szerepel, amikor nyaralásunkat tervezzük, hiszen számos természeti-, kulturális- és gasztronómiai élménnyel néhány óra vezetésre vár minket déli szomszédunk. Érdemes idén tehát kicsit jobban beleásni magunkat az térség nyújtotta lehetőségekbe, hiszen a víz és a hegyek közelsége egyet jelent a változatos programokkal, a tartalmas kikapcsolódással; itt mindenki megtalálja, amiért jött, ezzel a választással nem tudunk melléfogni.
Vágólapra másolva!

A Közép-Európa és a Földközi-tenger találkozásánál fekvő, gyönyörű adriai ország íjszerű alakban húzódik a Dráva folyótól északkeleten, a Dunától keletre, egészen a messze délen fekvő Kotori-öbölig. Az egyik legnépszerűbb külföldi úti célunk tíz földrajzi régióból áll, beleértve a fővárost is. Míg északon és északkeleten, a horvát félhold felső karjának teljes hosszában a Pannon-síkság fut végig, a fővárostól, Zágrábtól északra a Zagorje-hegység, a Júliai-Alpok töredékei láthatók: ezeket ma szőlő és gyümölcsösök borítják. Ezek választják el a Száva és a Dráva folyó völgyét az ország központi hegyvidéki övezetétől, amely maga is a Dinári-Alpok része, az északi síkságokat és az Adriai-tenger partvidékét köti össze: adottak tehát rendkívül színes és változatos programok, de egy életet is kevésnek tűnik feltenni rá, hogy éves nyaralásaink során az egészet bejárjuk. Nem véletlen, hogy Horvátországot – főként nyáron – az egyik legkeresettebb úti célként tartjuk számon mi, magyarok, akik szinte mindannyian, évente akár többször is felkeressük a gyönyörű, tengerparti országot. Itt jártunkkor valóban minden élményt érdemes megörökíteni: a naplementék élénk színeit, a hullámok moraját, a sirályok hangját... Az ok, amiért talán mindig visszatérünk, az a tartalmas nyári boldogság ígérete, hiszen hosszú kavicsos és köves strandoktól kezdve a családi játszótereken, vidámparkokon és víziparkokon át a hangulatos tengerparti bárokig és a fenyőerdők által védett békés oázisokig minden megtalálható.

Rovinj Forrás: Ivan Šardi

A Földközi-tenger egyik legnyugodtabb és legtisztább tengere az Adria: a mintegy 6300 km hosszú partszakasz mentén 1244 sziget, szikla és zátony található, több ezer, egész évben elérhető száraz és nedves dokkal és modern kikötőkkel, ahol bérelhető yachtok mellett lehetőség van hajós tanfolyamokon való részvételre is. A térség szigetvilágának magával ragadó szépsége és az ország hangulatos kisvárosainak, szigeteinek vitorlás felfedezésekor mindannyian élvezhetjük a festői öblök és a kristálytiszta kék tenger csendjét, miközben hatalmas hegyek és sziklák lejtőire nyílik csodálatos kilátás. Nem érdemes kihagyni a Kornati-szigetcsoport szigeteit, kipróbálni a mélytengeri horgászatot a Pakleni-szigetek közelében, vagy elhajózni a szárazföldtől legmesszebb fekvő sziget, Palagruža híres világítótornyához és lehorgonyozni az Elafiti-szigeteknél sem.

A Brijuni, Kornati és Krka nemzeti parkokat sokan a horvát turizmus gyöngyszemeiként tartják számon: okkal, hiszen a helyi kikötők könnyen elérhetőek a hajósok számára, így a sportvitorlázás adrenalinlökenként, a mediterrán gasztronómiai kínálat pedig bűnös élvezetként várhatja azokat, akik rajonganak a horvát ételekért és italokért.

Kornati Nemzeti Park Forrás: Zoran Jelača

Az ország természeti adottságai egészen kiválóak, hiszen például Szlavónia biodiverzitásban és vadvilágban gazdag természetvédelmi parkjai, mint a Kopácsi-rét, a Papuk Natúrpark, Lónyamező és Žumberak 500 éves tölgyerdei váltakoznak a hegyekkel, és lehetővé teszik, hogy minden idelátogató megtapasztalja a zöld, sárga, narancssárga, vörös és barna árnyalatú szezonális színpaletták sokféleségét. De nem érdemes kihagyni a türkizkék tavak- és az ezüstkék folyók birodalmát, a világhírű Plitvicei-tavakat is rejtő Nemzeti Parkot sem.

Akinek úgy támad kedve, természetesen bármikor felcserélheti a Riviérát az alig 10 kilométernyi távolságra lévő hegycsúcsok frissességére; a Kvarnerre és Gorski kotarra. A régió kiemelkedő látnivalói között van Rijeka, Észak-Adria napjaink legnagyobb kereskedelmi, tengerészeti-, de kulturális és művészeti központja is egyben, de érdemes felfedezni a fodros Apszürtosz szigeteit is, amelyeket sokan az argonauták legendáiból ismerhetnek: ez Rab, Krk, Cres és Lošinj.

Plitvice-tavak Nemzeti Park Forrás: Goran Šafarek

A dalmát régió egyik ékét, a nyugat-mediterrán érzéssel fűtött Splitet is szinte kötelező bejárni utazásunk alkalmával, ez ugyanis egy olyan város, mely gazdag történelméről a múzeumok és templomok tanúskodnak, ez egészül ki a vidám éttermek, zajos utcasarkok és szűk utcácskák, no meg a tengerparti sétány szépségéből áradó energiákkal. A természet igazán bőkezű volt Közép-Dalmáciával, hiszen a zöld fenyvesek hűvös árnyékával megáldott tengerpartját és hosszan elnyúló kavicsos strandjait egy különleges szigetsor látványával tetézte.

A népszerű úti cél, a Makarska Riviéra strandjain kívül a közelmúltban „a világ tíz legszebb szigete” közé választott Hvar szintén az egyik legcsábítóbb helyet foglalja el a dalmát szigetek között, itt ugyanis bajos lesz dönteni, vajon a történelem és a művészet összhangja vagy pedig a levendula bódító illatával fűszerezett természeti szépségek ejtik inkább rabul. Az Adria legnagyobb városi terével, Európa első közszínházával, az Arsenallal, a híres Petar Hektorović Tvrdalj nevű palotájával és kikoptatott kőutcácskáival várja látogatóit az egyik legnaposabb horvát sziget.

Forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!