Ezen a japán szigeten csak évente egyszer vált zöldre a lámpa

Vágólapra másolva!
Egy apró, 2000 lelkes japán szigeten Himakajimán csak egyetlen egy jelző lámpa van, és az is csak egy évben egyszer vált zöldre. A jelenség sokak számára furcsa lehet, azonban a japánok számára igenis van jelentősége, a precíz nép ugyanis semmit sem bíz a véletlenre, ahogy a lámpa működésének esetében is kiderült; nyomós indokuk van.
Vágólapra másolva!

Japánról sokaknak egy nyüzsgő hipermodern és óriási város jut eszébe, ahol az ember szinte úgy érezheti, hogy a jövőbe csöppent. Ez persze a nagyvárosokra igaz, azonban az ország rengeteg apró szigettel is rendelkezik, a japán vidék pedig egészen eltérő az említett nagyvárosoktól. Az egyik ilyen hely a Nagoyától délre fekvő az Ise-öböl és a Mikawa-öböl között található kis Himakajima sziget.

Ez egy festői kis sziget szép strandokkal, ízletes polipokkal és nagyjából 2000 lakossal. Ezen túlmenően az egyik legegyedibb tulajdonsága a délkeleti parton található magányos közlekedési lámpa – írja a Japan Today.

image

Míg számtalan olyan kisváros van, ahol csak egy közlekedési lámpa van, Himakajimában viszont csak az év egyetlen napján vált zöldre – vagy japánul „kékre”.

A többi 364 napon keresztül ezek a lámpák folyamatosan sárgán villognak a parti út irányában, és pirosan villognak a Hakajima keleti kikötőjébe vezető úton, így egy stoptáblával egyenértékűek az észak-déli irányban.

Ennek az az oka, hogy ezek a jelzőlámpák soha nem szolgáltak semmilyen funkciót,  mármint ami a forgalomirányítást illeti, ugyanis a Himaka Közlekedésbiztonsági Egyesület kérésére 1994-ben telepítették őket

azért, hogy segítsék megtanítani a szigeten élő gyerekeket a jelzések követésére arra az esetre, ha egyszer kiköltöznének egy nagyvárosba.

A közlekedési lámpák előtt egy kisebb eszközt használtak a gyerekek tanítására, de mindig azt érezték, hogy ezáltal kissé elszakadnak a valóságtól. Most májusban azonban egy napra zöldre váltanak a lámpák, hogy a gyerekek gyakorolhassák a megfelelő és biztonságos jelzőlámpa használatot.

Himakajima, sziget, japán, távoli, naplemente,
Himakajima naplementében. Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2023 Hiromi0525/

Idén május 21-én állították a zöldre a lámpát, majd ismét a kereszteződésben gyűltek össze a gyerekek, hogy ráérezzenek az időzítésre, és gyakorolják a jobbra, balra nézést mielőtt átkelnének az utcán. Egy fiatal lány azt mondta az újságíróknak, hogy meglepődött, amikor a lámpa pirosra váltott, miközben kerékpárjával éppen átsétált a zebrán.

Ha azonban saját szemével szeretné látni ezt,akkor nincs egyszerű dolga, ugyanis nehéz meghatározni a pontos dátumot, amikor a lámpák zöldre váltanak, azonban Himakajima honlapján tájékozódhat a róluk szóló menüpont alatt.

Persze, ha épp akkor érkezik, amikor a lámpák pirosak, vagy éppen sárgák, akkor se aggódjon, ugyanis bőven van még mit csinálni a szigeten.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!