A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Van egy kard, amit hivatalosan is fel lehet vinni a repülőre

Vágólapra másolva!
Mind feladott poggyászban, mind a repülőgép kabinjába vitt kézipoggyászban szállíthatóak a Jedik legendás fegyverei, a fénykardok - ezt az állásfoglalást adta az illetékes amerikai hatóság. Igaz, ezt annak ismeretében tették, hogy mint emlékeztetnek rá, valódi fénykardok nem léteznek.
Vágólapra másolva!

Mindenki tudja, hogy a polgári légi közlekedésben nagyon szigorúak az előírások a fedélzetre vihető tárgyak vonatkozásában. Nem pusztán lőfegyvereket, hanem vágó- vagy szúróeszközöket, így természetesen pengéket, kardokat, pallosokat sem lehet szállítani az utaskabinban. Nagy kérdés lehet azonban az, hogy mi a helyzet azokkal a fegyverekkel, melyek csak filmekben vagy könyvekben, alkotói fantázia szüleményeként léteznek – különösen, ha ilyen-olyan utánzataik, egyszerű játékváltozatuktól a komoly replikákig, nagy számban készülnek. 

A kérdés ennél is nagyobbnak tűnhet akkor, ha a megválaszolására hivatott hatóság teljesen komolyan veszi és válaszolja meg, ugyanazzal a szakmaisággal felelve rá, mintha nem elképzelt tárgyról vagy csak annak játékváltozatairól lenne szó.

Így tett az Egyesült Államok belbiztonsági hivatala alá tartozó Közlekedésbiztonsági Hatóság is, a Transportation Security Administration (TSA) egy ilyen esetben.

A TSA egyik tisztje a denveri repülőtéren
A TSA egyik tisztje a denveri repülőtéren
Fotó: Joe Raedle /  AFP/2011 Getty Images

Az országos hatáskörrel működő szövetségi szerv munkatársai ott vannak a tömegközlekedés szinte valamennyi ágában, így különösen a polgári légi közlekedésben. 

Mint a legtöbb hatóság, az illetékességébe tartozó ügyekben a TSA is igyekszik naprakész információkkal, könnyen elérhető és könnyen érthető módon tájékoztatni az utazókat. 

A TSA konkrét tárgyakra illetve tárgyak csoportjaira bontva is megválaszolja a kérdést, miszerint magukkal vihetik-e azt az utasok utazási csomagjaikban. Bármilyen hihetetlen, így tettek a Star Wars-filmek világából ismert fénykardokkal is, melyek a filmek kitalált világában a Jedik ősi fegyverei. A fénykardok energiájukat különleges kristályokból nyerik, és 

az avatott forgató kezében halálos, szinte minden anyagon áthatoló eszközzé válnak.

A tömegközlekedés biztonsága szempontjából tehát nem túlzás veszélyes, egyértelműen fegyvernek minősülő tárgyként tekinteni. A TSA honlapján szereplő információk szerint azonban a hatóság hozzájárul ahhoz, hogy a közlekedésben

  • mind az utastérbe magukkal vitt kézipoggyászban, kisebb táskában;
  • mind a jármű (repülő, vonat vagy busz) elkülönített poggyászterébe kerülő feladott poggyászban 

fénykardot szállítsanak az utasok.

A magyarázat a hatóság látszólagos engedékenységre abban rejlik, hogy mint tájékoztatójukban jelzik, a Star Wars-filmekben és sorozatokban feltűnő fénykardok nem léteznek, így aztán nincs is okuk biztonsági okokból szállításukat tiltani.

Pontosan így fogalmaznak: 

Sajnálatos, hogy a technológia jelenleg nem áll rendelkezésre valódi fénykard készítéséhez. Mindazonáltal játék fénykard szállítható az utas által mind a kézipoggyászában, mind a feladott poggyászban. Az Erő legyen veled.

olvasható a TSA tájékoztatója, melyben nem nehéz észrevenni a komoly hatósághoz képest szinte szokatlan pajkosságot, kikacsintást a tájékoztatójuk olvasóira.

Amiben ugyanakkor megbújik egy fontos információ: játékként szolgáló fénykardokat – feltehetően számos Star Wars-rajongó nagy örömére – magukkal vihetnek az utasok akár kézi táskájukban is.

fénykard, light saber, star wars, illusztráció
Az amerikai hatóság hozzájárul a fénykardok szállításához, bár azok a valóságban nem léteznek
Fotó: Andrew Santellan  / Unsplash

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!