Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Közeleg a balatoni régió idei csúcshete

Balaton, Megúsztam
Vágólapra másolva!
Amint véget ért a foci Eb és még nem kell izgulnunk az olimpia miatt, lesz egy olyan hét a Balaton környékén, amire mindenkinek érdemes figyelni, rákészülni, mert egy hétre sűrűsödnek a legnagyobb események. Közeleg a 2024-es szezon csúcshete, július 15-én kezdődik és olyan programokat kínál, a Balaton-átúszás, vagy Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlás versenye, a Kékszalag, valamint olyan kulturális programok, mint a húsz éves VeszprémFest, vagy a 33. Művészetek Völgye Fesztivál.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal ezelőtt véget ért a tanév, elkezdődött a vakáció, lassan-lassan minden családban véglegesíteni kell a nyárra vonatkozó terveket. Az idei szezon mindenképpen különleges, hiszen rengetegen a nagy sporteseményekhez, vagyis a labdarúgó Európa-bajnoksághoz és a párizsi olimpiához igazítják a nyári programjukat. Nem is csoda a felfokozott érdeklődés, hiszen a koronavírus-járvány miatt legutóbb nyolc éve, 2016-ban lehetett ilyen élményekkel teli, például a közös szurkolást is lehetővé tevő nyara a sportszerető embereknek. 

Nézzünk rá a naptárra, így együtt is! Már csak amiatt is, hogy nehogy később bajba kerüljünk a szállásfoglalásnál. 

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság végjátéka július második hetében lesz, július 14-én vasárnap rendezik a döntőt Berlinben. A nyári olimpia megnyitóját pedig július 26-án tartják Párizsban, sőt néhány sportágban – szokás szerint – már a megnyitó előtt, 24-én elkezdődnek a küzdelmek. Szóval, aki nyugodtan akar nyaralni, akkor jár a legjobban, ha kihasználja az alig 10 napos szünetet. 

Szerencsére (sportos) programokból ebben az időszakban sem lesz hiány. Olyannyira, hogy még a Hold is „alkalmazkodik” a menetrendhez, így a nyár két legfontosabb balatoni sporteseménye éppen erre az időszakra esik majd. 

Miért kellett a Hold segítsége? Azért, mert a Kékszalag vitorlásversenyt, mely Európa legnagyobb tókerülő viadala, hagyományosan mindig a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik.

Balaton, Kékszalag
Forrás: Best Ever Kommunikációs Ügynökség 

Nos, a Hold tudta, hogy mi a dolga ezen a nyáron: július 21-én lesz telihold, az 56. Kékszalag több száz hajóból álló mezőnye így július 18-án reggel 9-kor rajtol majd Balatonfüredről. Az útvonal a szokásos, Balatonkenese, Siófok és Keszthely érintésével kell visszajutniuk a vitorlázóknak a füredi célba a szombat (július 20.) reggeli határidő előtt.

A tervek szerint ugyanezen a hétvégén rendezik a 42. Lidl Balaton-átúszást, amely a várhatóan több mint tízezer indulóval most már évek óta a nyár legnépesebb szabadidős eseménye. Nincs változás a korábbi évekhez képest, Révfülöp és Balatonboglár között teljesíthetik az 5,2 kilométeres távot az úszók, és most már az is megszokott, hogy akár SUP-pal is át lehet húzni az északiról a déli partra. Az átúszásnál persze a végső szót mindig az időjárás mondja ki, de bízzunk benne, hogy a Holdhoz hasonlóan a szél is tudja, mi a dolga 2024 sportos nyarán: július 20-án nem fújhat!

Ha ezt még egyáltalán lehet fokozni: ugyanezen a héten lesz a VeszprémFest prémium zenei programokkal és világhírű fellépőkkel. Július 16-20. között Gregory Porter, a Toto, Paloma Faith, a Milky Chance, valamint José Cura koncertezik az egykor érseki pihenőként szolgáló História kertben felállított nagyszínpadon, Snétberger Ferenc pedig három nap, három különböző műsort ad elő a Jezsuita Templomkertben.

Balaton, VeszprémFest
Forrás: Best Ever Kommunikációs Ügynökség 

Ezen a héten indul, de szerencsére tovább tart, így a csúcshét után is látogatható lesz a 33. Művészetek Völgye Fesztivál Kapolcson és a környékbeli, Balaton-felvidéki romantikus településeken, ahol több mint 2000 program közül lehet választani 10 napon át.

Július harmadik hetében, és különösen a július 20-i hétvégén tehát irány a Balaton! Érdemes jó előre szállást foglalni, mert a telt ház szinte garantált.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről