Turistatömeg nélkül élvezhetjük a történelmet ebben a különleges városban

Vágólapra másolva!
A dél-olaszországi Basilicata régióban található Matera városa az egyik legautentikusabb hely Olaszországban. Az ókori barlangokat és kulturális élvezeteket kínáló várost Rómához hasonlítják, annyi különbséggel, hogy itt nem kell megharcolnunk a tömeggel.
Vágólapra másolva!

Olaszország egyik leginkább alulértékelt városa a világ egyik legrégebbi települése, ahol szinte kézzel tapintható a történelem. A"Második Betlehemnek" is nevezett Matera gyönyörű városát mindemellett hatalmas tömeg nélkül is felfedezhetjük.

A dél-olaszországi Basilicata régióban található varázslatos és egyedi város a világ egyik legrégebbi, folyamatosan lakott települése. Gyökerei a paleolit ​​korszakra, vagy a régi kőkorszakra nyúlnak vissza,egészen a Kr.e. 10. évezred körüli időkre - írja a Mirror.

Matera
Matera az ókori város. Fotó: Unplash

Gazdag történelmének bizonyítékai a kora neolitikumból származó, a környék barlangjaiból előkerült kerámiaedényekben is megtalálhatók. Matera ősi barlanglakásokkal, lenyűgöző templomokkal, furcsa sikátorokkal, és macskaköves utcákkal büszkélkedhet. A központban található az Akropolisz, amely otthont ad a város katedrálisának, amit a helyiek Civita néven ismernek.

A sziklafalakba fúródó barlanglakásokat hívják Sassi di Matera-nak. Ezeknek köszönhetően Matera 1993 decemberében a Világörökség része lett, így erősítve a turizmust, valamint a város rekonstrukcióját– írja az Express .

2014-ben és 2019-ben Európa Kulturális Fővárosa címét is elnyerte. A kacskaringós utcák és a lépcsők óriási szintkülönbségeken keresztül vezetnek, lélegzetelállító kilátást nyújtva a 380 méteres magasságban.

Az egyedi otthonokat, amelyeket "negatív építészetnek" neveznek, nem építették, hanem a meglévő sziklákból faragták ki.

Ezek a barlangok egészen a 20. századig lakottak voltak, amikor is alkalmatlannak ítélték őket a modern életre. A kormány ezután 1952 és 1970 között új otthonokba költöztette a lakosságot.

Matera gazdag keresztény örökséggel is büszkélkedhet, számos épülettel és templommal, amelyeket a régió kalkarenit sziklájából faragtak. Ezek közé tartozik az Eredeti Bűn kriptája, egy ősi bibliai freskókkal díszített barlang, amelyet gyakran "a sziklatemplomok Sixtusi-kápolnájaként" emlegetnek.

Materában gyakori látványosság a szabadtéri piac, ahol házi készítésű termékeket kínálnak, beleértve a friss gyümölcsöket és zöldségeket is. A hagyományos éttermekben helyi finomságokat szolgálnak fel, mint például a város jellegzetes, Basilicata durumbúzából készült kenyerét is.

Ma Matera Dél-Olaszország egyik leggyorsabban növekvő üzleti központja.

A sziklás város mellett található Murgia Materana Park szakadékairól, barlangjairól, sziklatemplomairól  híres. 1990-ben alapították, és állítólag az ember és a természet közötti ősi kötelék tökéletes példája Dél-Olaszországban.

A hatalmas, 7000 hektáron elterülő park 1200 botanikai fajnak ad otthont, valamint disznóknak, vaddisznóknak, vadmacskáknak, sólymoknak, egyiptomi keselyűknek és a park emblémájának számító vércséknek is.

Több mint 150 sziklatemplom található szétszórva a parkban, köztük a San Leonardo, a San Giacomo és a Cappuccino vecchio. A legtöbbet a kora középkorban építették, a görög bizánci kultúra és a latin világ találkozása révén. Amellett, hogy istentiszteleti helyként szolgáltak, szükség esetén otthonként és állatmenhelyként is működtek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről