Nagy a baj a magyarok egyik kedvenc külföldi nyaralóhelyén

Horvátország
Fotó: Unplash
Vágólapra másolva!
Hiába kezdődött el a turistaszezon, az időjárás úgy tűnik nem támogatja a Krk-szigeteki nyaralókat, ugyanis az elmúlt napokban hatalmas mennyiségű csapadék eset, ami árvízhez vezetett a szigeten.
Vágólapra másolva!

Példátlan árvíz sújtotta Krk szigetét a héten. A rekordmennyiségű eső miatt a tűzoltóknak több járművet kellett kiemelniük – írja a Jutarnji list horvát lapra hivatkozva a VG, amely megállapította, hogy az elmúlt napokban a sziget volt Horvátország legcsapadékosabb része. 

tengerpart. Horvátország
horvát tengerpart. Fotó: Unplash

Az Istramet adatai szerint a Ponikva mérőállomáson 24 óra alatt extrém mennyiségű, 274 milliméter csapadék hullott le, 

míg Krk városában 193 millimétert regisztráltak négyzetméterenként, ami több havi átlagnak felel meg.

A Krk-i csapadékrekordot az Állami Hidrometeorológiai Intézet hivatalos adatai is megerősítik, a Bodulija.net szerint ráadásul ezzel egy időben az omišljai repülőtéren és a malinskain is rengeteg csapadék hullott.

A Vg szerint pénteken délelőtt 

Krk város Zagrebačka bankja fiókja zárva volt az árvíz miatt, és a posta sem nyitott ki technikai problémák miatt. 

Úgy tűnik azonban, hogy a csapadékos időjárásnak még nincs vége, ugyanis egyelőre nyoma sincs annak, hogy jobbra fordulna az idő, hiszen június első heteiben végig 18-20 fok körüli maximumot jósol a helyi meteorológiai szolgálat.

Azonban tömegturizmusra még mindezek ellenére is számíthat Dubrovnik, ugyanis idén még a szokásosnál is jobban elharapódzhat a helyzet, ezért a tapasztaltabb turisták azt javasolják, hogy aki nem bírja a hatalmas tömeget, keressen inkább más nyaralóhelyszínt.

Azok a turisták ugyanis, akik már többször jártak itt, mindenkit előre figyelmeztetnek, hogy ez a hely tényleg csak azoknak való, akik tudják kezelni a hatalmas tömeget. Ahogyan fogalmaznak, valóságos őrület ami itt nyaranta történik. 

Ahogyan korábban Velence vagy Barcelona, mostanság Dubrovnik áll a túlzsúfoltsági toplista élén a nyaralóhelyszínek közül. A város ezért most kénytelen korlátozni az adott időszakban érkező tengerjáró hajók számát.

Emellett, ahogyan egy tavaly nyári cikkünkben megírtuk, 

a szezon kezdetétől már nem lehet gurulós bőröndöket húzni Dubrovnik óvárosában, csak felemelve lehet őket vinni.

Emellett ha a tengerbe merészkedünk is érdemes résen lenni, ugyanis nem rég a horvátországi Isztriai-félszigeten, a Medulin-öbölben található Ceja sziget közelében figyeltek fel a Lagocephalus sceleratus, közismert nevén a gömbhalfélék családjába tartozó ezüst csikóhal hét példányára - írta a Bors.

A vizsgálatok kimutatták, hogy 

a hal egy rendkívül erős, tetrodotoxin nevű mérget tartalmaz, 

amely fogyasztása súlyos egészségügyi problémákat, sőt halált is okozhat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről