A Múzeumok Éjszakájára készül az egész ország

Vágólapra másolva!
Idén is megrendezésre kerül a Múzeumok Éjszakája, amikor is egy évben egyszer a kultúra és a történelem egy igazán különleges köntösbe bújva mutatja meg magát. Sokak számára az eddig unalmasnak hitt múzeumlátogatás egy teljesen új arcát mutatja meg, nemcsak a késői időpont miatt, hanem azért is, mert rengeteg egyéb interaktív programmal is készülnek az intézmények. De azok se búsuljanak, akik valami másra vágynak, ugyanis ezen a hétvégén is bőséggel válogathatunk a különféle programok közül.
Vágólapra másolva!

Megnyitja kapuit a titokzatos kert 

Epreskert
Fotó: MKE

A Magyar Képzőművészeti Egyetem idén is lenyűgöző programokkal várja a nagyközönséget a Múzeumok Éjszakáján, az izgalmas est során a képzőművészet kulisszái mögé leshetünk: megnyitja kapuit az Epreskert, a festői ősfás park a belváros közepén, ahol szobrok, neoreneszánsz és oszlopcsarnokos műteremházak, valamint művészeti anekdoták sűrűjében sétálhatunk. Az est leszálltával a Képzene c. programon szem- és fültanúi lehetünk zene és műalkotás találkozásának. Megcsodálhatjuk továbbá az MKE főépületét, a patinás Andrássy úti palota műemléki tereit a felújított Lotz-freskókkal, elborzadhatunk az Anatómia Tanszék csont és preparátum ritkaságain, a Képzőművész Diplomakiállításon pedig ígéretes végzősök műveit tekinthetjük meg.

 

Munkácsy virágai és a Nemzeti illat Békéscsabán és Gyulán

Munkácsy Mihály: Virágok kék vázában
Munkácsy Mihály: Virágok kék vázában
Fotó: Wikipedia

A 180. éve született Munkácsy Mihály a Múzeumok éjszakáján is központba kerül Békéscsabán és Gyulán: Békés vármegye székhelyén az egyik alkotását idéző kültéri szobrot avatnak, valamint megnyitnak egy gyerekeknek szóló tárlatot; Gyulán pedig a virágkompozícióit idézik meg június 22-én. Békéscsabán a Munkácsy-negyed teljes intézményhálózata részt vesz a Múzeumok éjszakája szervezésében. A Napsugár Bábszínház kertjében szombaton avatják fel Széri-Varga Géza Köpülő asszony a bábok ölelésében című alkotását, amely a Munkácsy-negyed negyedik új, a festőgéniuszt vagy leghíresebb műveit megidéző kültéri szobra lesz. Megnyílik a Munkácsy MásKépp című interaktív, gyerekeknek szóló kiállítás. Kora este Keringő medúzával elnevezésű irodalmi koncert lesz a bábszínház művészeinek közreműködésével.

 

Kilenc helyszínen hetven program Szombathelyen

Múzeumok Éjszakája
Fotó: Facebook / Múzeumok Éjszakája

Kilenc helyszínen hetven programra várják az érdeklődőket Szombathelyen június 22-én, a Múzeumok éjszakáján. A Szombathelyi Képtárban például Attalai Zita iparművész tárlatvezetésével megtekinthetik a VIII. Nemzetközi Textilbiennálé Tűréshatár címmel pénteken megnyíló kiállítását. A Schmidt Múzeumban Szabó Ildikó világutazó - aki eddig 185 országba jutott el- tart előadást, a Schrammel-gyűjteményben a matematika és geometria világából villant fel érdekességeket Stipsicz András matematikus, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet igazgatója. Az Iseumban a bronzöntéssel ismerteti meg az érdeklődőket Bíró Csaba bronzöntő mester, továbbá ismét megnyílnak a látogatók előtt a Szombathelyi Levéltár raktárai és kutatóhelyiségei. A Szombathelyi Országos Büntetésvégrehajtási Intézetbe előzetes jelentkezés után rabomobillal lehet majd bejutni. Megtekinthető egy zárka, a börtönben elkobzott tiltott tárgyakból szervezett kiállítás, valamint részt vehetnek az érdeklődők például egy börtönkvízen is.

 

Rátonyi Róbert Operettfesztivál Veszprémben

Fotó: Facebook / Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál  ‏

Megrendezik a 7. Rátonyi Róbert Operettfesztivált Veszprémben június 20. és 23. között. A rendezvényt nyitó felvonuláson operettslágerek csendülnek fel, cirkuszművészek szórakoztatják a közönséget. A fesztiválon színházi előadások és koncertek várják az érdeklődőket a város több pontján. A programsorozat első napján Kálmán Imre Csárdáskirálynő MÁZSképp című művét viszik színpadra Mészáros Árpád Zsolt rendezésében. Az előadás érdekessége, hogy a rendező is közönség elé lép egy humoros jelent és egy szólódal erejéig .  A fesztiválon mutatja be a veszprémi társulat Bakonyi Károly-Gábor Andor-Szirmai Albert Mágnás Miska című operettjét.  A New York-i Magyar Színház a Te rongyos élet című hungarikum összeállítással lép színpadra Kovács Szilvai rendezésében, valamint láthatják a nézők a 100 tagú cigányzenekar kamarazenekarának gáláját a Budapesti Operettszínház művészeivel közös produkcióban. 

 

A MÁV-Volán 21 helyszínen készül programokkal

Képünk illusztráció
Fotó: MÁV-Start

A MÁV-Volán-csoport veszprémi titkos bunkere, a miskolci fűtőház és a hatvani telephely is látogatható a Múzeumok éjszakáján szombaton. Idén új programokkal is várják az érdeklődőket a vállalatcsoport munkatársai Budapesten, Debrecenben, Domaszéken, Dombóváron, Hatvanban, Kecskeméten, Kelebián, Mártélyon, Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsen, Petőfiszálláson, Püspökladányban, Szegeden, Székesfehérváron, Szentesen, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben. Első alkalommal látható Kelebia vasútállomásnál Tapodi Ottó kelebiai lakos magángyűjteménye, a MÁV-Start 150 éves miskolci fűtőháza és a veszprémi vasútállomás melletti titkos bunker. Budapesten megnyitja kapuit a MÁV Archívum, amely ízelítőt ad a vasúttársaság egyedülálló gyűjteményéből, a dokumentumok tárolásának és digitalizálásának műhelytitkaiból. A hatvani Volánbusz telephelyén retró autóbuszokkal, nosztalgiajárművekkel és közlekedéstörténeti relikviákkal, kiállításokkal, tárlatvezetéssel és hatvani nosztalgiautazással is várják az érdeklődőket. A MÁV-Volán-csoport országszerte 19 település 21 helyszínén kínál programokat szombat éjszaka.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről