Andalúzia vonattal: ez az egyik legjobb utazás Európában

Vágólapra másolva!
Sevilla, Granada, és a mór időkben a kalifátus központjaként működő Córdoba is felfedezhető kényelmes utazással Spanyolországban. Andalúzia vonattal: ez a kirándulás életre szóló élményeket ad mind a vonatos utazásokat, mind a történelmi idők hangulatát kedvelőknek.
Vágólapra másolva!

Andalúzia Spanyolország európai területének legdélebbi tartománya. Fantasztikus tájak váltakoznak a közel Magyarország-méretű tartományban: magas hegycsúcsok barangolhatunk nyaralásunkon ott, majd pár órával később már homokos tengerparton, ragyogó napsütésben pihenhetjük ki fáradalmainkat. Andalúzia vonattal pedig igazi élményeket kínáló túra lehet, amit a kényelmes szerelvényeken utazva könnyű teljesíteni.

Andalúzia vonattal, Sevilla, Alcázar
Élménydús túra lehet Andalúzia vonattal, melynek keretében felkereshetjük Sevilla pompás királyi palotáját is
Fotó: obertharding via AFP/Neale Clark

Csodás nyári utazás lehet: Andalúzia vonattal

Andalúzia felfedezése vasúton csábító választás lehet már akkor is, ha csak néhány napot tudunk szánni Spanyolország jelentős történelmi városaira. Az utazás élménye bőven kárpótol azért is, ha a nyaralás rövidre fogott: a mór építészet Andalúziában, a pompás épületek (Sevilla katedrális és Alcázar), 

a történelmi látnivalók garantáltan olyan élményeket jelentenek majd, melyek emlékei a munkába visszatérve is feltöltenek majd.

Andalúzia történelmi városai közül kiemelkedik Sevilla, Córdoba és Granada, melyek egymáshoz képest úgy helyezkednek el, mintha egy háromszög egy-egy csúcsán lennének. 

Andalúzia vonattal, Sevilla
Sevilla városában a Plaza de España az egyik legszebb látnivaló - Andalúzia vonattal életre szóló élményt jelenthet a látogatóknak
Fotó: Shutterstock / kkphotography2

Mindhárom elragadó város, és ha tehetjük, ütemezzük be mindhármat spanyol vasúti kirándulás tervezése során. Jó hír az, hogy Spanyolország andalúz városai olyan túra állomásai lehetnek, melyek gyorsvonat segítségével kényelmesen elérhetők bármelyikből indulva: az utazás időtartama kevesebb mint két óra, ha pedig az andalúziai vasúti utazás végén marad időnk, egy gyorsvonat elvisz minket Málaga városába is, hogy ott megmártózhassunk a tengerben.

Andalúzia felfedezése vasúton

Egy spanyol vasúti utazás, Andalúzia vonattal nem lehet teljes, ha próbálunk ki egy-két jó éttermet. Ne feledjük azonban: Andalúziában teljesen törvényes, hogy egyes éttermek felárat számítanak fel jobb elhelyezkedésű, árnyékban lévő asztalokért.

Ha energiát merítettünk a finom mediterrán fogásokból, irány Sevilla híres, a 10. századra visszanyúló eredetű kastélya, az Alcázar. A királyi palota elődje a mór hódítás idején fellegvár volt, majd királyi székhellyé vált. 1987 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. 

Sevillában persze rengeteg látnivaló van, egyesek szerint két teljes napnál több kell arra, hogy legalább nagyjából megismerjük a város örökségét. Ha kevés időnk van, akkor se hagyjuk ki a sevillai katedrálist:

a római katolikus székesegyház nem csak vallási épületként, hanem építészeti csúcsteljesítményként is jelentős.

A világ legnagyobb katedrálisa, egyben harmadik legnagyobb templomépülete a világörökség részben, valamint Kolumbusz Kristóf sírhelye is itt található.

A Sevilla-Córdoba-Granada gyorsvonatok gyorsak és kényelmesek is, így Andalúzia vonattal sokak számára vállalható túra lehet. Córdoba városába is hamar megérkezhetünk általuk. Córdoba egykor a mór El-Andalus kalifátus központja volt, de már a Római Birodalom idején fontos település volt. 

Andalúzia vonattal, Córdoba
Andalúzia vonattal: Córdoba városa is könnyen elérhető a mór városok sorában
Fotó: Shutterstock

Manapság Andalúzia egyik legnépszerűbb látnivalója, ahol a történelmi jelentőségű látnivalók sétatávolságra vannak egymástól: 

  • a Római-híd, 
  • a Calahorra-torony, valamint
  •  a córdobai nagymecset, a Mezquita, majd a később a közepére épített katedrális túlzás nélkül a kötelező látnivalók közé tartoznak a városban.

A harmadik jelentős történelmi andalúziai város Granada. Andalúzia vonattal elképzelhetetlen lenne nélküle: Európa kevés régiójának van olyan különleges öröksége, mint Granada városának és környékének. 

Granada, azon belül a híres Alhambra volt az iszlám mórok utolsó erődítménye, mely a 8. századtól kezdve fontos központja volt az európai iszlám kultúrának.

Egészen 1492-ig tartották azt a katolikus spanyol uralkodók ellenében. Granada Andalúzia mór városai közé tartozik, gazdag történelmi örökséggel. S ha kigyönyörködtük magunkat a fantasztikus látnivalókban, ellátogathatunk a Sierra Nevada Nemzeti Parkba is.

Andalúzia vonattal, Alhambra
Andalúzia vonattal: gyorsvonattal gyorsan eljuthatunk Granadába a csodálatos Alhambrába is
Fotó: Unsplash / Dimitry B.

A vonatos túra az igazi kaland

Andalúzia vonattal olyan élményeket kínál, melyek valódi feltöltődést jelenthetnek a hétköznapok után. A látványos és híres történelmi épületek bejárása mellett érdemes másra is figyelni vonatos nyaralásunkon. A vasutat használva akár oda-vissza ingázhatunk Andalúzia mór városai között, így olyan dolgokat is láthatunk, melyeket talán mások nem. Így például kis szerencsével Córdobában láthatjuk a virággal díszített udvarokat az udvarfesztiválon, vagy északra kitérőt téve eljuthatunk Setenil de las Bodegas városába, mely arról híres, hogy egy szikla alá épült, melynek elhelyezkedése olyan, mintha épp rázuhanna a városra.

A Sevilla-Córdoba-Granada gyorsvonatok olyan megbízható szolgáltatást jelentenek, hogy szervezett utazásokat is építenek rájuk azoknak, akik nagy álmuk Andalúzia vonattal. Érdemes lehet azonban önállóan útitervet készíteni Andalúzia mór városainak bejárásához, hiszen a gyorsvonatokra a jegyvásárlás gyors és kényelmes önállóan is.

Tekintse meg a BBC (angol nyelvű) kedvcsináló videóját Alhambra titkairól:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről