Újabb népszerű európai városban okoz gondot a rengeteg turista

Vágólapra másolva!
Néhány éve a világ több turisztikai központja arra törekedett, hogy egész évben érkezzenek hozzájuk a vendégek, most már azonban több helyen gondot okoz a turisták tömege. Egyre több gondot okoz a sok látogató Athénnak is, olyannyira, hogy az ott élő embereknek lakhatási problémáik lettek.
Vágólapra másolva!

Athén tavaly 7 milliónál is több turistát fogadott, és a szakértők szerint az érkezők száma ehhez képest idén 20 százalékkal emelkedhet. Viszonyításképpen: Athén lakossága az agglomerációval együtt ennek kevesebb mint a fele, csupán 3 millió 150 ezer fő.

A turistaáradat egyrészt jót tesz Görögország és a fővárosa gazdaságának, hiszen jelentősen fellendíti a GDP-t és az adóbevételeket, másrészt azonban a népszerűség nagy teher a kisebb teherviselésre tervezett infrastruktúrára és a szűkös helyi erőforrásokra.

A szállodák építése ugyanis korántsem elegendő, ha a város infrastruktúrája elmaradott. A túlturizmus miatt megugrottak a lakásárak és a lakásbérlés árai is, amelyek lakhatási válsághoz vezettek. A rövid távú bérlések népszerűségével ugyanis a családok és a diákok kiszorulnak a lakáspiacról.

A bérleti díjak különösen a turisták által kedvelt metrómegállók közelében szöktek az egekbe, az ingatlanok vásárlásánál pedig ritka a jó ár-érték arány. Óriási a probléma a bérleti piacon, a kereslet ugyanis ötször nagyobb.

A turisták kiszorítják a helyieket, és megváltoztatják a városrészek jellegét. 

A lakhatási kérdés kardinálissá vált - írja a Világgazdaság.

Harrisz Dukasz polgármester is fellép a túlturizmussal szemben, és a fenntartható turizmusra törekszik, azaz arra, hogy a látogatók ne mélyítsék a városi egyenlőtlenségeket. Ennek érdekében a városvezető olyan tanulmányt készíttet, amely meghatározza, hogy a város hány embert képes befogadni fenntartható módon. 

Canicule en Grèce: l'Acropole d'Athènes fermée aux visiteurs mercredi aux heures les plus chaudes (ministère) yap/pz
Athénban már túl sok a turista, ami lakhatási válságot idézett elő
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Mi az a túlturizmus?

Az angol overtourism szó szerinti jelentése túlturizmus, azaz az a jelenség, amikor egy várost vagy egyéb térséget olyannyira elözönlenek a turisták, hogy az már rontja a helyi lakosok életminőségét vagy veszélyezteti a természet értékeit.

A leghíresebb példa erre Róma, Velence, Barcelona és Amszterdam, de más európai nagyvárosokat is lehetne említeni.

A jelenség hátterében a tömegturizmus előidézői állnak: az egyre olcsóbb utazási lehetőségek (pl. fapados járatok, akciós jegyek) és az egyre olcsóbb szállás alternatívák (pl. Airbnb, couchsurfing), illetve a hírek egyre gyorsabb és szélesebb körű terjedése (pl. utazós Instagram profilok, internetes bakancslisták).

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről