Kitűnő a halban gazdag tavak állapota, ideális horgászatra

Nem sokat apadtak a halban gazdag tavak Somogyban (képünk illusztráció)
Vágólapra másolva!
Kiváló minőségűek a somogyi horgásztavak, a nyári forróság ellenére alig párolgott el víz a tavakból.
Vágólapra másolva!

Sok csapadék hullott tavasszal Hetesen, ezért a Pogányvölgyi-víztározó szintje is jóval magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Ennek is köszönhető az, hogy a körülbelül 15 centiméternyi vízveszteség ellenére is, megfelelő a tó vízszintje - írta a sonline.hu. 

A portálnak Pavelka Béla tógondnok azt mondta, a víz minősége is jó. A tavaszi, csapadékosabb hetekben eresztettek le valamennyit a vízből,

 kiváló állapotú a tó, szerencsére a halak sem pusztulnak.  

A kaposvári Gyertyánosi-tóból sem párolgott el sok víz az elmúlt hónapokban. Séta István, a Gyertyános Horgász Egyesület titkára a portálnak elmondta, több forrás is táplálja a tavat, ezért az elpárolgott víz bő hetven százalékát pótolni tudják a befolyások.  

Jelenleg legfeljebb 2-3 centiméternyi víz hiányzik. 

"Ügyelünk arra is, hogy a halakat megfelelő oxigénhez juttassuk és erősítsük az állományt" - mondta az egyesület titkára.  "Több alkalommal is boronálási módszerrel megmozgatjuk a horgásztó mederfenekét. Erre azért van szükség, hogy az iszapból kioldjuk a káros gázokat, ezáltal az oxigén jobban tud hasznosulni - tette hozzá.

A Deseda szerelmeseinek sem kell aggódnia az idén, a tó vízszintje és minősége kiváló. Peternel Attila, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület csoportvezető halőre a portálnak azt mondta, a májusi esőzések idején magasan tudták tartani a vízszintet. 

Jelenleg a nyári vízszint alatt van a tó nagyjából 5-10 centiméterrel, ami teljesen elfogadható. 

A Töröcskei-tónál is megfelelő minőségű vízzel találkozhatnak a horgászok - mondta Peternel Attila. 

Hétköznap is vannak horgászok a tavaknál, hétvégente azonban jobban megtelik a part Töröcskén és a Desedán is. 

Ebben a melegben az amurokat könnyebben meg lehet akasztani, de azért a pontyok is csinálnak kapást a pecásoknak – mondta a csoportvezető halőr. Peternel Attila hozzátette, versenyek most nincsenek a Desedán, szeptember elején azonban a Feeder országos bajnokság döntőjét itt rendezik meg.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!