Akár szeretjük, akár utáljuk a repülés közben felszolgált ételeket, tagadhatatlan, hogy néhány percre megtörik vele a monoton repülést. Az ingyenes harapnivalók azonban a légitársaságok költségcsökkentő intézkedéseivel eltűnhetnek, mivel egy újabb európai légitársaság tervezi azt, hogy megszünteti. Jelenleg az Air France többet kínál az olyan fapados légitársaságokkal szemben, mint a Ryanair vagy éppen az easyJet, méghozzá azzal, hogy ingyenes italt és szendvicset, harapnivalót vagy péksüteményt biztosít a legtöbb turistaosztályú járatán – az utazás időtartamától függően - számolt be az Euronews.
Jelenleg az Air France utasai foglaláskor vagy indulás előtt 24 órával vásárolhatnak a la carte ételeket.
Kezdetben az opcionális fizetős étkeztetési rendszert vezetik be az Air France Párizs-Charles de Gaulle-tól Helsinkiig és Lisszabonig tartó útvonalain.
Azt még azonban nem lehet tudni, hogy más útvonalakon is bevezetik-e az új modellt, vagy hogy az ingyenes étkezés megszüntetése végül alacsonyabb jegyárakat jelent-e majd.
Azonban úgy tűnik, még sincs minden veszve: az utasokat állítólag továbbra is vízzel vagy forró itallal kínálják majd illetve egy kis édes vagy sós harapnivalót is felszolgálnak.
A business osztály utasait azonban továbbra sem érinti a változás, ők ezután is is ingyenes ételeket kapnak hideg-meleg italok, valamint a válogatott alkoholos italok mellett.
Mint ismert, az ingyenes étkezés fokozatosan megszűnt a legtöbb rövid és közepes távolságú járaton, mióta az olyan fapados légitársaságok, mint a Ryanair, úttörő szerepet játszottak a fedélzeti fizetős ételszolgáltatásban már az 1990-es évektől kezdve.
Az elmúlt években a teljes körű szolgáltatást nyújtó globális légitársaságok, például a British Airways és a Lufthansa szintén megszüntették az ingyenes étkezést a rövidebb távú járataikon.
A holland KLM-ről is nemrégiben kiderült, hogy fontolóra veszi az ingyenes ellátásának megszüntetését.
"A díj felszámítása ugyanis lehetővé tenné a légitársaság számára, hogy bővítse fedélzeti ételkínálatát" – mondta egy szóvivő a Luchtvaartnieuws holland légiközlekedési magazinnak.
Az ingyenes fedélzeti étkeztetés megszüntetése csökkentheti az élelmiszer-pazarlást. 2023-ban az IATA megállapította, hogy a fedélzeti étkeztetésből évente 1,14 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik.