Gyönyörű európai ország, amin két nap alatt keresztülsétálhatunk

Vágólapra másolva!
Andorra egy kis ország Spanyolország és Franciaország közé ékelve, amely a festői Pireneusok hegységben található, és Európa legmagasabban fekvő fővárosával rendelkezik.
Vágólapra másolva!

Nem tévesztendő össze az olaszországi Andora városával, Andorra ugyanis egy kis ország, gyönyörű tájakkal, valamint rengeteg történelmi és kulturális csodával büszkélkedhet. Andorra egy apró, de nagyon magasan fekvő ország, átlagos tengerszint feletti magassága ugyanis 1996 méter. Andorrában a legalacsonyabban fekvő terület 840 méter, a legmagasabb pont - Coma Pedrosa - pedig 2942 méter magasan fekszik.

La Vella  1023 méterével Európa legmagasabban fekvő fővárosa.

A világ egyik legkisebb országán mindössze két nap alatt át lehet sétálni. Lenyűgözően magas elhelyezkedése, és kicsi termete mellett Andorra egyértelműen vonzó hely, ugyanis évente 10,2 millió turistát fogad, pedig mindössze 80 000 ember él az országban - írja a Mirror.

Andorra a francia, a katalán és a spanyol kultúra lenyűgöző keveréke, különösen, ha a gasztronómiáról van szó. 

Andorra
Andorra csodálatos hegyei. Fotó: Unplash

Andorra a világ egyetlen társhercegsége, amelynek élén jelenleg két herceg áll: a francia elnök és a spanyolországi Urgell püspöke. Andorra hivatalos nyelve a katalán, így ez az egyetlen ország a világon, amelynek a katalán az egyetlen hivatalos nyelve.

A fizetés megkönnyítése érdekében Andorra eurót használ, annak ellenére, hogy nem tagja az EU-nak.

Területének körülbelül 9%-a az UNESCO Világörökség része, elismerve az ország történelmét, amelyről úgy tartják, hogy egészen Nagy Károlyig nyúlik vissza. A frankok császára szuverenitást adományozott az "Andorra-völgyek" népének, hálából, amiért segítettek harcolni a szaracénok ellen.

A téli hónapokban Andorra számos szabadtéri tevékenységet kínál, beleértve a hegymászást, a túrázást és a tavi úszást. A hatalmas csúcsok tökéletes célponttá teszik a kalandvágyó utazók számára, ugyanis sípályái vitathatatlanul páratlanok a régióban. 

A Lonely Planet ezt írja:

A Franciaország és Spanyolország közé ékelődő, 468 négyzetkilométernyi hömpölygő völgyeivel, román stílusú templomaival és égig érő csúcsaival Andorra messze a legjobb sípályákat és üdülőhelyeket kínálja az egész Pireneusokban.

"Amint a hó elolvad, szóba jöhet a gyaloglás, a könnyű sétáktól egészen a megerőltető egynapos túrákig a Hercegség magasabban fekvő, távolabbi vidékein, ahol órákig bolyonghatunk, szinte teljesen egyedül."

Barcelona, ​​Girona és Perpignan két és fél órás autóútra található Andorrától, míg Toulouse három órányira, a spanyol Lleida városa pedig két óra autóútra van.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!